1932’deki ilk Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül, ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kabul edilmiştir.
Cumhuriyet’in ilanından sonra kurulan pek çok kurumun en önemlilerinden biri olan Türk Dil Kurumu’nun kuruluş tarihi 12 Temmuz 1932’dir. Atatürk bir milletin var olabilmesi için en önemli unsurlardan birinin dil olduğuna inanırdı. Atatürk’ün dile verdiği bu önem doğrultusunda en başta Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu. Millet olmanın en önemli unsurlarından birinin dil olduğunu fark eden Atatürk, 11 Temmuz 1932 akşamı yemek masasında yanında bulunanlara:“Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz?” diye sorar. Masada bulunanların hemen harekete geçmek konusunda Ata’ya katılması üzerine: “Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun.” diyerek Türk Dil Kurumunu kurmaya karar verir.
Ertesi gün Samih Rifat, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri İçişleri Bakanlığına giderek başvuruda bulunurlar. Sonradan adı Türk Dil Kurumu olarak değiştirilen Türk Dili Tetkik Cemiyeti o gün kurulmuş olur.
Türk Dil Kurumunun kurulmasından sonra başlayan çalışmalar devam ederken, Türk Dil Kurultayının tohumları da atılmıştır. Bu coşku ve sevinç ile birlikte Türk Dil Kurultayı toplanır. Kurultaya çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı gibi dönemin önde gelenleri katılır. Türk dilinin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi için Türk Dil Kurultaylarının çok önemli katkıları bulunmuştur.