Ülkemizde her yıl 6-13 Mayıs tarihleri arasında, kan bağışı ve güvenli kan temini konularının önemine vurgu yapmak amacıyla çeşitli aktiviteler düzenlenir ve kan bağışçı sayısı (donör) artması amaçlanır.
Ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kan ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Ne yazık ki bu ihtiyacın çoğunluğu hasta yakınlarından karşılanmaktadır. Ülkemizde her gün bir çok hasta tedavilerinde kullanılmak üzere kan bağışı bekliyor. Birçok kişi de, zamanında kan temin edilememesi nedeniyle kurtarılamıyor. Türkiye’de ortalama 10 bin kişiden sadece 15’i düzenli kan veriyor ki bu sayının çok az olduğu aşikardır.
Manevi boyutunun yanında verilen kanın yerine vücutta genç hücrelerin dolaşımına katıldığı için bağışçının bağışıklık sistemi daha direnç kazanır. Kan bağışlamanın kalp krizi ihtimalini azalttığı da bilimsel bir gerçektir. Kan bağışı yapan kişinin enfeksiyon hastalıkları açısından ücretsiz taranması da bağış yapacak bir kişi için çok büyük bir avantajdır.
Kimler Kan Veremezler?
Sarılık ve verem geçirenler, şeker hastalığı olanlar, deri hastalığı ve alerjisi olanlar, uyuşturucu ve ilaç kullananlar, astım, sıtma gibi hastalığı olanlar, solunum enfeksiyonları geçirmekte olanlar, son 6 ay içerisinde kan nakli yapılanlar, diş çektirenler, yeni aşı yaptıranlar, yeni kuduz aşısı yaptıranlar, yeni beyin ameliyatı olanlar, kalp, böbrek ve akciğer hastalığı geçirenler, AIDS hastası olanlar ve ameliyat geçirenler kan veremezler.
Kimler Kan Verebilir?
En az 50 kilo üzerinde olan, kendilerini iyi ve sağlıklı hisseden, kan basıncı, ateşi normal olan, 18-65 yaş arası kişiler kan verebilirler.