2001 yılından beri her yıl 25 Nisan Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Sıtma günü olarak ilan edilmiştir. Günün amacı bu hastalıkla mücadele startejileri belirlemek ve hastalık konusunda toplumları bilinçlendirme çalışmaları yapmak, Dünya kamuoyunun dikkatini bu hastalığa ve hastalıkla mücadelede neler yapılabileceğini belirlemektir.
Sıtma; bilinen geçmişi Mısır ve Çin kayıtlarına göre M.Ö. 2700’lü yıllara kadar uzanan tropik ve subtropik bölgelerde yaygın görülen, zorunlu hücre içi yerleşim gösteren farklı Plasmodium türleri tarafından oluşturulan, parazit türüne göre değişen ateş nöbetleri ile seyreden, anemi ve splenomegali gibi belirtilere sebep olup insan hayatını tehdit edebilen paraziter bir enfeksiyon hastalığıdır.
Dünya Sağlık Örgütünün 2009 verilerine göre 225 Milyon kişi Malarya hastası ve aynı yıl 781000 insan hayatını bu hastalıktan kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 5 yaş altı çocuk ve gebe kadınları bulmak mümkün. Malarya vakkalarının %80′i Afrika kıtasında- Orta Afrika- görülüyor.
Latin Amerika’nın bir kısmı, Asya’da Hindistan yine Malarya hastalığının sık görüldüğü bölgelerdir. Ayrıca her yıl tropik ve subtropik ülkelere seyahat eden batılı turistlerden 120 bini bu hastalığa yakalanmaktadır.
Tedavi edilmediği halde ölümcül olabilen Malarya 21. yüzyılın 10′da birlik dilimi çoktan geride bırakmış olsak da, hastalığın görüldüğü ve zaten kalkınmamış bölgelerde halen insanların ölümüne sebep olabilmekte.