Glokom hastaları; glokom hastalığı, tedavisi ve olası riskleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmalıdırlar. Risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidirler, çünkü gerekli tedaviyi almayan glokom hastaları tam görme kaybı olasılığı ile karşı karşıya kalabilir. Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl 12 Mart Dünya Glokom Günü olarak kutlanmaktadır.
Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu adlarıyla da bilinen Glokom, kırk yaş üzerindeki her 40 kişiden 1'inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1'inde total körlüğe neden olabilir. Glokom, göz sinirini tutan yaygın bir göz hastalığıdır. Genel olarak göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıkar. Tedavi edilmezse total görme kaybına yol açabilir.
Glokom(göz tansiyonu) hastaligi nedir?
Göz tansiyonu adiyla da bilinen Glokom, göz sinirini tutan yaygin bir göz hastaligidir. Genel olarak göz içindeki sivi basincinin görmeyi saglayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasiyla ortaya çikar. Tedavi edilmezse total görme kaybina yol açabilir.
Görülme sikligi nedir?
Glokom tüm dünyada en sik kalici görme kaybi nedenidir ve 40 yasin üzerinde yaklasik olarak her 40 kisiden 1'inde görülür. Hastalik ortalama olarak ortaya çiktigi yaklasik 4 kisiden birinde tek gözde ve 10 kisiden 1'inde de her iki gözde kalici körlüge sebep olabilir. Dünyada 2010 yilinda yaklasik olarak 60 milyon ve 2020 yilinda 80 milyon kiside glokom hastaliginin görülmesi ve yine 2010 yilinda yaklasik olarak 8.4 milyon ve 2020 yilinda da 11.1 milyon kisinin Glokom’dan dolayi her iki gözde tamamen görme kaybina ugramasi beklenmektedir.
Glokom nasil olusur?
Normalde göziçi olusumlarin beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sivi yapilir. Bu göziçi sivi, ayni zamanda sürekli olarak bazi kanallarla da göz disina atilir. Glokom, göziçi sivisini disari bosaltan bu kanallarda yapisal olarak tikaniklik olusmasi nedeniyle ortaya çikar. Göziçi sivisinin yeterli bosalamamasina bagli olarak göz içinde basinç yükselir ve yükselen göziçi basinci da görmeyi saglayan göz siniri hücrelerine zarar verir. Göz siniri hücreleri yükselen göziçi basinci nedeniyle hasar görerek yavas yavas öldükçe çevreden merkeze dogru görme kaybi ortaya çikar.
Göz sinirinin yapisal nedenlerle göz içi basincina hassas oldugu gözlerde ayni olayin basinçta belirgin artis olmadan da gerçeklesmesi mümkündür. Hücrelerin tümü öldügü zaman kalici total görme kaybi olusur.
Belirtileri nelerdir?
Glokom’un en önemli özelligi sinsi seyirli olmasi ve hemen hiçbir belirti vermeden yavas yavas çevreden merkeze dogru görme kaybi yaratabilmesidir. Bazi hastalarda basagrisi, çevrede bazi bölgeleri görememe ve göz önünde renkli isik haleleri görme gibi bazi belirtilerin erken dönemde farkedilebilmesine karsin çogu hastada belirgin görme kaybi yaratincaya kadar hastaligin varligi anlasilamaz. Bugün dünyadaki en ileri ülkelerde bile Glokom hastalarinin yarisindan çogu hastaligindan habersiz olarak yasamaktadir.
Hangi yas grubunda görülür?
Glokom herkeste ve her yasta görülebilir. Ancak, 40 yasin üzerinde olanlar, ailesinde Glokom bulunan kisiler, seker hastaligi, hipertansiyonu, yüksek miyopisi ve damar hastaligi bulunanlar Glokom’un daha sik görüldügü grupta yer alirlar. Özellikle, Glokom hastaliginin ailesel geçisinin önemli oldugu ve ailesinde göz tansiyonu bulunan kisilerin bu hastaligin görülmesi açisindan normale göre 8 kata kadar daha fazla risk altinda oldugu göz önünde tutulmalidir.