Yüz binlerce Kişi Çift Maaş Alabilir! SGK, SSK, Bağkur Çift Maaş Formülü!
Sosyal Güvenlik mevzuatına göre çalışanlar çift hatta üç maaş birden alabiliyor! Eşini veya babasını kaybedenler belirli şartlar çift maaşa hak kazanıyor. Kişinin çalışması veya yaşı, emekli maaşını da etkilemiyor. 2008 yılında yapılan değişiklilerle babadan veya eşten kalan maaşla çift maaş almaya
Sosyal Güvenlik mevzuatına göre çalışanlar çift hatta üç maaş birden alabiliyor! Eşini veya babasını kaybedenler belirli şartlar çift maaşa hak kazanıyor. Kişinin çalışması veya yaşı, emekli maaşını da etkilemiyor. 2008 yılında yapılan değişiklilerle babadan veya eşten kalan maaşla çift maaş almaya belirli düzenlemeler getirildi. Peki kimler nasıl çift maaş alabilir? Eşten veya babadan çifte maaş nasıl alınır? Çift maaş almanın şartları nelerdir? Sizler için araştırdık...
ÇİFTE MAAŞ ALABİLİRSİNİZ!
Kocası ölen kadınlar için dul aylığı, kadının geliri olup olmadığına bakılmaksızın, ölen kocasınının sigortalılık süresi uygunsa bağlanıyor. Diğer taraftan babası ölen kız çocuklarına evlenmedikleri ve çalışma hayatına başlamadıkları sürece yetim aylığı bağlanırken, erkek çocuklarına da eğitim hayatları süresince 25 yaşlarına kadar yetim aylığı bağlanabilmektedir.
Diğer taraftan bir kadına hem ölen kocasından hem de ölen babasından maaş bağlanıp bağlanmayacağı merakla araştırılıyor. 2008 yılında yapılan değişikliklerle farklı kurumlarda çalışan baba ve eşlerin maaşlarının kadına kalması düzenlemesi değiştirildi ve çifte maaşın önü büyük ölçüde kapatıldı. Ancak bazı durumlarda ölüm tarihlerine göre çift maaş bağlanması mümkün olabiliyor. Çift maaş konusunda baba ya da eşin ölüm tarihi hangi kuruma bağlı olarak çalıştıkları inceleniyor. Örneğin SSK 4/A'lı eşi 2008 yılından önce ölen bir kadın, 4/B Bağ-Kur'lu babası 2008 sonrası ölmüşse her iki maaşı da alabiliyor. Yani çifte maaş bağlanıyor.
DUL MAAŞI İÇİN 900 GÜN ŞARTI
01.10.2008'den sonra Bağ- Kurlular ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için 1800 gün, SSK'ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme şartı, Dul maaşı için aranan en önemli şarttır. Eksik günler doğum borçlanması veya askerlik borçlanması yoluyla tamamlatılabiliyor idi ancak yeni düzenleme ile bu şekilde eksik günlerin tamamlanmasına imkan verilmiyor.
ÇİFT MAAŞ BAĞLANACAK DURUMLAR
Kocasını kaybeden bir kadın, hem kendisi emekliyse emekli maaşını hemde kocasından kalan maaşı alabilir. Yani çift maaş bağlanır. Öte yandan Dul kadın çalışıyorsa hem kendi sigortalı olarak çalıştığı yerden maaşını alır ve şartları varsa emekli de olabilir hem de kocasından kalan dul aylığını alabilir. Kız çocuk çalışmıyorsa ve evlenene kadar babasından aylık alabiliyor. Kız çocuk çalışmaya başlarsa veya evlenirse yetim aylığı kesiliyor. Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı var. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğu ölen anne ve babasından iki maaş alabilir. Yüksek olanın tamamı, diğerinin ise yarısını alıyor. Evlenince maaşı kesiliyor.
HABERİ PAYLAŞ