Protein vücudunuzu, kaslarınızı oluşturur, açlığı kontrol eder. Bu yüzden yeterli proteini almak çok önemlidir, fakat çeşitliliğe de önem vermeyi ihmal etmeyin, çünkü her türün kendi amino asit profili vardır. Bu büyük yüksek proteinli gıdaları tüketerek, yalnızca tavuk ve protein tozunun mahkumu olmaktan öteye geçin.
1) YumurtaProtein İçeriği:
1 yumurtada 6 gr. proteinBu beyaz küreler, süpermarketteki en mükemmel yüksek proteinli gıdalardan biridir: ucuz, çok yönlü , düşük karbonhidratlı ve amino asitlerle dolu . Ekstra omega-3 yağ asitleri ile takviye edilmiş yumurtalarla beraber, kahvaltınızı ekstra bir beslenme takviyesi haline getirin. Çok kaynamış yumurtalar en proteinli gıdalardan biridir.
YÜKSEK PROTEİNLİ SÜT ÜRÜNLERİ2) YoğurtProtein İçeriği:
100 gramda 4.gr. proteinBağırsak sağlığı için harika olan yoğurt, kemik yapısı güçlendiren, kalsiyum ve probiyotik bakteriler açısından da zengindir. Şeker ve vücut ağırlığınızı kontrol altında tutmak için sade yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.
3) Süzme PeynirProtein İçeriği:
100 gramda 12gr. proteinGece yarısı karnınız acıktığında atıştırma yapmak istiyorsanız protein yönünden yüksek olan süzme peynire gidebilirsiniz. . Kazein (sütte bulunan bir protein) peynir altı suyundan daha yavaş sindirilen bir protein türüdür. Yavaş sindirilen protein tüm gece kaslarınızı besler, böylece katabolize etmez ve sizi gece saat 3'te açlıktan uyandırmaz.
YÜKSEK PROTEİNLİ DENİZ ÜRÜNLERİ4) AhtapotProtein İçeriği:
100 gramda 15.gr proteinDeniz mahsulleri genellikle protein yönünden zengindir. Dondurulmuş ahtapotun, taze ahtopota göre bir artısı vardır. Dondurulmuş ahtapot eti daha yumuşak olur. Çünkü donma işlemi etleri yumuşatmaya yardımcı olur.
5) HamsiProtein İçeriği:
100 gramda 20gr. proteinHamsi protein, sodyum, iyot, omega 3, fosfor, potasyum, magnezyum vitamin ve folik asit bakımından çok zengin besin değerleri taşımaktadır. Büyüklükleri nedeniyle, daha büyük balık türlerinin yaptığı gibi toksinler de biriktirmezler. Hamside mineraller bol miktarda mevcuttur. Selenyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum ve iyot gibi bir çok minareli içeriğinde bulunduran hamsi; günlük yetişkin bir insanın alması gereken demirin yaklaşık yüzde yirmi beşini karşılar ve kan yapımında etkin rol oynar.
6) Light Ton BalığıProtein İçeriği:
1 Porsiyonda 12gr. proteinAlışveriş yaparken cebini düşünenler için güzel bir haber verelim. Daha ucuz olan konserve light ton balığı aslında daha pahalı konserve beyaz tonlardan
daha fazla protein sağlar. Kendinizi bitkisel yağlardan elde ettiğiniz bazı kalorilerden korumak için, su dolu ton balığı tercih edin.
Konserve ton balığı çok düşük kalorili bir besindir. Daha uzun taze tutmak için zeytin gibi yağlı bir besinle birleştirebilirsiniz.
7) SardalyaProtein İçeriği:
100 gramda 23.gr. proteinBu yüksek proteinli balık, omega-3 yağları ve D vitamini ile doludur ve besin zincirinde küçük ve alçak olduğu için civada nispeten düşüktür. Güçlü tadı kesmek için sardalyayı, patates püresi veya karnabahar karıştırmaya çalışın.
8) BiftekProtein İçeriği:
100 gramda 27gr. proteinBu yağsız biftek, 7 kalori için harika bir 1 gram protein sağlar; Diğer yandan sığırın kaburgasının dış kısmından çıkarılan biftek, her 11 kalori için yaklaşık 1 gram protein sağlar. Ayrıca, yuvarlak biftek daha genellikle ekonomik olarak kabul edilir. Yuvarlak ve fileto gibi bifteklerin yağsız kısmı, aşırı pişirildiğinde bir çöl gibi kuru olacaktır, bu yüzden onları yüksek sıcaklıkta ortalama pişmiş bir et haline getirmek için hızlı bir şekilde hazırlayın.
9) Tavuk GöğsüProtein İçeriği:
100 gramda 23 gr. proteinVücut geliştirme ve kilo kaybı Tavuk göğsü diğer kümes hayvanı kesimlerinden daha iyi bir protein kaynağıdır, bu yüzden alışveriş sepetinizde sürekli bir şekilde kalması gerekir. Kilo vermek isteyenlerin ve vücut geliştirenlerin favori yiyeceği olan tavuk göğsünü mutlaka tüketmelisiniz.
10) Hindi göğsüProtein İçeriği:
100 gramda 17gr. proteinTavukta olduğu gibi, bu büyük kuş, kalori sayınızı düşük tutarken, kaslarınızı protein ile doldurabilir. Tavuk göğsünde yapıldığı gibi, hindi göğsünde pişirilirken de pişirme öncesi bir tuzlu sudan faydalanabilir. Büyük ölçekli kümes hayvanları yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımı hakkında endişeleriniz varsa, "antibiyotik içermeyen" hindi göğsü için araştırma yapabilirsiniz.
11) Dana KıymaProtein İçeriği:
100 gramda 14gr. proteinDana kıyması, B grubu vitaminleri özellikle B12 vitamini, demir, çinko potasyum açısından faydalı bir kaynaktır. Kolesterol içeriği yüksektir. Tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Yüzde 90'lık kıyma kullanarak doğru miktarda yağ elde edilir, böylece hamburger ve köftelerinizin tadı karton gibi olmayacaktır. Protein alımınızı arttırmanın ötesinde, bu kırmızı et aynı zamanda kreatin için de iyi bir kaynaktır. Sağlıklı ve lezzetli yemekler için ekstra bir bütçe ayıracaksanız, fabrika çiftliğindeki muadillerinden daha fazla besleyici olan otlardan beslenen sığır eti tercih edebilirsiniz.
12) Dana rostoProtein İçeriği:
100 gramda 30gr. proteinKızartılmış et, düşündüğünüzden daha incedir ve aminoasit açısından yüksektir. Ispanaklı ve kırmızı soğanlı bir dana eti sandviç yapabilirsiniz.
YÜKSEK PROTEİNLİ BİTKİSEL İÇERİKLİ GIDALAR13) Yeşil MercimekProtein İçeriği:
100 gramda 6 gr. proteinYeşil mercimek protein bakımından zengin içeriğe sahiptir. Sağlık açısından pek çok faydası bulunan yeşil mercimek, zinde olmanızı sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Aminoasitler ve B grubu vitaminleri açısından zengin olan yeşil mercimeğin uygun koşullarda pişirilmesi gerekir ve besin değerinin korunması oldukça önemlidir. Yeşil mercimeği pişirirken içerisine kuru soğan, kereviz yaprağı, biber gibi besinler ekleyerek besleyiciliğini ve lezzetini arttırabilirsiniz.
14) BezelyeProtein İçeriği:
100 gramda 5 gr. protein, 1 kasede 8 gr. proteinÇoğu sebzede protein bol olmasa da, bezelye, dondurucunuzda her zaman saklamak isteyeceğiniz kadar protein içerir. Ayrıca lifte de yüksektir, bu yüzden kilolarınızı ve isteklerinizi yönetmeye yardımcı olurlar.
15) KinoaProtein İçeriği:
100 gramda 13 gr. proteinKepekli tahıllar arasında, Güney Amerika kinoası (teknik olarak tohum), amino asit deposu olarak düşünülebilir. Kinoa, protein açısından oldukça zengin bir gıda maddesidir. Doğal tadını arttırmak için kinoayı pişirmeden ve haşlamadan önce soğuk suyla, mutlaka iyice yıkayın. Kinoayı yıkayarak kabuklarındaki acı tadı yok edeceksiniz.