Yeni Trend Doğu Ekspresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

TCDD'nin Doğu Ekspresi olarak bilinen Ankara-Kars seferlerine ilgi şaşırtıyor.

Yeni Trend Doğu Ekspresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yayın Tarihi: 20.12.2017 11:47:00

TCDD’nin tren seferlerinde sosyal medya sayesinde patlama yaşandı. Özellikle 18-25 yaş arası gençlerin günübirlik veya 2 günlük hafta sonu tatili için gittiği Kars, en çok ziyaret edilen yerlerden biri haline geldi. Tur düzenleyen çok sayıda grup da, Doğu Ekspresi ile Kars’a gitmeye başladı. Günübirlik fotoğraf çekilip dönülen bir yer haline gelen Kars, sosyal medya ve Instagram’da da gündemde. Doğu Ekspresi ise gençler arasında ‘Like’ ekspresi haline gelmiş durumda.




OTELLER DOLDU

Kars’a artan ilginin sebebini özetleyen Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta,
"Kars, tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizm cenneti. Özellikle Kars’ta kış turizmi ağırlıkta. Sarıkamış’taki kırsal karın ve pistimizin varlığı farklı bir güzellik. Sarıkamış’ı, Ani Harabeleri’ni, Kars Kalesi’ni anlatmaya çalışıyorduk, başardık diyebiliriz. Kars-Tiflis- Bakü demiryolu projesinin tamamlanması ve tren seferlerinin başlaması artı bir değer kattı. Otellerimizde yüzde 100 doluluk yaşanıyor. Bu yıl daha fazla talep var. Kars’a gelmek isteyenler için Doğu Ekspresi’ne ek vagonlar ilave edildi. İlimize olan talebin en önemli sebebi kış turizmi” diye konuştu.

EK VAGON UYGULAMASI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise talebin yoğunluğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Doğu Ekspresi’nin vagonlarına ait biletler bir ay öncesinden tüm vatandaşlarımıza açık bilet satış sistemi aracılığıyla satılmakta. Trenin mevcut vagonlarının dışında tur şirketleri ile yıllık plan ile vagon kiralaması yapılmakta, bu vagonlar fazladan ilave edilmekte, kiralama yapan tur şirketleri bilet satışının yanında otel yemek ve gezi paketi halinde hizmet vermekte ve buna göre fiyatlarını belirlemektedir. Yoğun talep nedeniyle Doğu Ekspresi bileti kısa bir sürede satılmaktadır. Trene ilave vagon verilerek talepler karşılanmaya çalışılmaktadır.” Bu arada 20 Aralık-15 Ocak arasında Doğu Ekspresi’nde her gün için 200 kişilik yer olduğu bildirildi.



İŞTE MERAKLILARINA DOĞU EKSPRESİ REHBERİ



Öncelikle Doğu Ekspresi'nin ne olduğunu hatırlatalım; Doğu Ekspresi, TCDD'nin anahat trenlerinden Ankara-Kars arası sefer yapan trendir. Her gün sefer yapan tren için Ankara Gar'dan saat 18.00'de otobüs kalkmaktadır.

BİLET ÜCRETLERİ NE KADAR?

Bilet ücretleri yolculuk edeceğiniz kompartımana göre değişiyor. 2017 itibariyle bilet fiyatları şu şekilde; pulman 47 TL, örtülü kuşetli için 61 TL, yataklı için 96 TL. Ancak genç, 60 yaş üstü, öğretmen gibi indirimler mevcut. Hepsine de %20 indirim uygulanıyor. Çocuk yolcular ise %50 oranında indirimden yararlanabiliyorlar. 

DOĞU EKSPRESİ HANGİ DURAKLARDAN GEÇİYOR?

Doğu Ekspresi Ankara Tren Garı'ndan kalkıyor ve Kars Tren Garı'na kadar gidiyor. Ara duraklar ise, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum. 

YOLCULUK KAÇ SAAT SÜRER?

Tren, Ankara Garı'ndan her gün saat 18:00'de kalkıyor ve ertesi gün saat 18:30'da Kars Garı'na varıyor. Toplam yolculuk süresi 24,5 saat. Tabii nadiren de olsa rötar yaşanma ihtimali olabiliyor.




VAGON TERCİHİ NASIL OLMALI?

Yataklı vagonlar iki kişilik. Ranza şeklinde iki adet yatak, bir dolap, dolabın içinde mini bir buzdolabı ve ellerinizi yıkayabileceğiniz bir lavabo var. Kuşetliler ise 4 kişilik. Pulman vagonlarda sadece koltuk var. seyahat etme durumu biraz can sıkıcı olabiliyor çünkü. 

TUVALETLER TEMİZ Mİ?

Tuvaletler oldukça temiz. Yataklı vagonda en fazla 7 kompartıman olduğu için tuvaletleri daha az kişi kullanıyor. Bir de yataklı vagonda iki tuvalet var. Kuşetli ve pulman vagonlarda yolculuk eden kişi sayısı fazla olduğundan durum değişebilir. Tuvaletler temizleniyor elbette ama zaman geçtikçe oluşabilen kirlilikten sorumlu olan TCDD değil, tuvaletleri temiz kullanmayanlardır.

TRENDE YEMEK VAR MI?

Trende bir de yemekli vaagon var. Vagon 4'er kişilik masalar halinde bir restorandan oluşuyor ve menü mevcut. Restoranda alkol satışı da yapılıyor. kalmazsınız. Fiyatlar makul ancak porsiyonların ne kadar doyurucu olduğu göreceli. Restoranın belli bir açılış-kapanış saati yok, müşterisi olduğu sürece açık. 



VALİZLERİ KOYABİLECEK YER VAR MI?

Maalesef yok. Valiziniz de yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Yataklı kompartımanlarda valiz koymak için yer var ancak kuşetlilerde bulunmuyor. Ayrıca kompartımanların kapıları içeriden kilitlenebilmesine rağmen, dışarıdan kilitlenemiyor. 

TRENE EVCİL HAYVAN ALINIYOR MU?

Şartlar karşılandığı sürece evcil hayvanınızla seyahat edebilirsiniz. Öncelikle evcil hayvanınıza da %50 indirimli olarak bilet almanız gerekiyor. Ve maalesef örtülü kuşetli ve yataklı vagonlarda değil, pulman vagonda seyahat etme şartı koşuluyor. Bununla ilgili detaylı bilgiler TCDD'nin internet sitesinde mevcut.

TRENDE SİGARA İÇİLİYOR MU?

Trende sigara içmek yasak ancak kapıyı kitledikten ve diğer yolcular tarafından şikayet edilmedikten sonra sorun olma ihtimali oldukça düşük.

YOLCULUK YORUCU MU?

Şundan emin olmalısınız ki, 2 saatlik bir uçak yolculuğu daha fazla yoruyor insanı. Pulmanda seyahat etmek şüphesiz ki çok yorucudur ama yataklı vagon için aynı şeyi söyleyemem. Gece tren çok fazla hız yaptığından bayağı bir sallanıyorsunuz ve kaliteli bir uyku söz konusu değil. Ancak 24 saat yolculuk yapmışsınız hissi oluşmuyor.


 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR