Vücut Gelişiminde Kas Yapmada Protein Tozlarının Etkisi ve Önemi Var Mı?



Sporla ilgilenen veya ilgilenmeyen herkesin merak ettiği sorulardan birisi: "protein tozu kas yapar mı?" veya "protein tozu zararlı mı?" sorusudur. Peki spor yaparken protein tozu gerçekten kullanmalı mıyız? Protein tozunun kas oluşumunda bir artısı var mı? Toz içmezsek kas oluşmaz mı? İşte cevabı.



Yayın Tarihi: 24.10.2018 15:23:00

Besin takviyelerinden konuşmak gerekecekse öncelikle egzersiz biliminin temellerine inmekte fayda var. Her spor branşında avantaj sağlayan özellikler birbirinden farklıydı. Bir sprinter ve maratoncunun vücut yapısı birbirinden farklı olmak zorundadır. Birinde egzersizler patlayıcı kuvvet odaklı iken diğerinde dayanıklılık odaklıdır. Aynı şekilde bir yüzücü düşük bir yağ oranına sahip olmalı iken bir powerlifter de bu herhangi bir sorun teşkil etmez.

Son bir kaç yıl içerisinde çevremizde bir hayli fitness ve vücut geliştirme salonu açıldığını varsayarsak biz en iyisi konuyu bu branşlarla bağlayalım. Fitness sporunda amaç vücudu estetik bir yapıya kavuşturmaktır. Bu da simetrik ve belirgin bir kas kütlesiyle ortaya çıkar. Her iki spor dalında amaç hemen hemen aynı yöndedir. Amacımız düşük bir yağ yüzdesi ile maksimal kas kütlesini yakalamaktır. Kas kütlesi artışı sağlamak için kaslarınızı kullanmalı ve onları gelişime zorlamalısınız.



Eski dönem atalarımızı düşünün, hayatta kalabilmek için daha çevik ve atletik olmak zorundaydılar nitekim onlar bizim kadar şanslı değillerdi ve yemek için avlanmak zorundalardı. Bu amaçla spor salonunda ter atmalı ve kaslarınızı gelişim için yıpratmalısınız buraya kadar her şey normal, ama kas gelişimin de unutulan en önemli nokta ise onarılma sürecidir.

Bir doku düşünün, onu yıpratarak gelişmeye zorluyorsunuz ama gelişim için ihtiyacınız olan onarılma sürecini es geçiyorsunuz işte o zaman elinizde sadece hasarlı doku olur. Kaslarımız yüz binlerce fibril adı verilen protein iplikçiklerinin birleşmesi ile oluşur. Miyofibril adı verilen bu yapı ise karmaşık bir protein sisteminden oluşmaktadır. Antrenman sonrası oluşan hasarlı dokular sonrasındaki dinlenme sürecinde yeterli protein ve karbonhidrat alımı ile onarılma durumuna girer. Önemli nokta ise ne kadar protein alınacağı hususudur.




Sanılanın aksine profesyonel bir atlet değilseniz günlük uygun bir diyetle çok rahat bir şekilde yeterli seviyede protein alabilirsiniz. Yapılan en büyük hata çok fazla protein = çok fazla kas inanışıdır.

Evet, protein kas oluşumunda şüphesiz etkin role sahiptir ama vücudunuzun da bir limiti vardır ve alınan fazla proteinler kas oluşumunu arttıramadığı gibi bizlere yağ olarak depolanır.

Peki protein tozu zararlı mıdır?

Cevap = Hayır, protein tozu da balık yağı, vitamin hapları, sporcu içecekleri gibi bir besin takviyesidir ve dozunda kullanıldığı takdirde fayda sağlar. Günlük yaptığınız egzersiz şiddeti ve süresine göre protein alımınız yetersiz kaldığı takdirde bu tarz besin takviyelerini kullanmakta fayda var. 

Aşağıdaki Linkten Protein Tozlarını İnceleyebilirsiniz.

www.protein7.com/protein-tozu.html