Koronavirüs salgını işsizlik sorununun da daha büyümesine yol açtı. Koronavirüs salgınına dair alınan tedbirler kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, işten çıkarma yasağı kararı alındığını duyurmuştu. Bu süreçten önce ise milyonlarca işsiz vatandaş, Koronavirüs salgınının yıkıcı ekonomik etkileri de eklenince hayatını idame ettirme konusunda daha da zorlanmaya başladı. Peki işten çıkarılan vatandaşlar hangi desteklerden yararlanabilir? İşsizlik maaşı nedir? Aylık 2.300 TL işsizlik maaşı için başvuru şartları nelerdir? Başvuru nasıl yapılır? Bu soruların yanıtı haberimizde...
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde, işsiz vatandaşlara belirli şartların bulunması halinde işsizlik maaşı ödüyor! Son dönemde yaşadığımız Covid-19 yeni tip Koronavirüs salgınının da etkisiyle işsizlik maaşı araştırmaları bir hayli arttı. Bilindiği üzere Nisan ayında açıklanan kararla birlikte işverenlere işten çıkarma yasağı getirilmişti. Bu süreçte birçok Devlet desteği de devreye alınmış ve istihdamın korunması için azami destek sunulmuştu. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin nakdi desteği gibi destekler işten çıkarılmayan işçiler için geçerliyken işsiz vatandaşlar da bu süreçte alabilecekleri maddi destekleri araştırmaya başladı. İşsiz vatandaşa aylık 2.300 TL'nin üzerinde maaş desteği sağlanmaya devam ediyor. İşten çıkarılan ve işsizlik nedeniyle herhangi bir geliri bulunmayan vatandaşların merakla araştırdığı konuyu haberimizde hazırladık.
İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR? ŞARTLARI NELERDİR?İşsizlik ödeneği, vatandaşlara işsiz kaldıkları ve iş aradıkları dönemde maddi destek amacıyla belirli bir süre için verilen ödemedir. İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için bir takım şartların varlığı da aranmaktadır. Bu çerçevede işçinin işinden kendi kusurlu nedeniyle çıkarılmamış olması yahut kendisinin istifa etmemiş olması gerekmektedir. Öte yandan işsiz kişinin işten ayrılmadan önceki son 120 gün içerisinde SGK'ya sigortalı olarak bildirilmiş olması gerekir. Son olarak sigortalı işçinin işten çıkarılmadan önceki 3 yıllık sürede en 600 gün işsizlik sigorta primi ödemesinin yapılmış olması şarttır. Bu şartları taşıyanlara İşkur'dan belirli süre için işsizlik ödeneği bağlanmaktadır.
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 30 GÜNÜ KAÇIRMAYIN!
İşsizlik maaşına başvurular, hizmet akdinin feshedildiği günden itibaren 30 gün içerisinde yapılmalıdır. Süre kaçırılırsa işsiz vatandaşa işsizlik maaşı bağlanamayacaktır. Başvurular İşkur'a online olarak yahut İşkur il-ilçe müdürlüklerine bizzat müracaat ederek gerçekleştirilebilmektedir.
İŞSİZLİK MAAŞI 2020 YILINDA NE KADAR? KAÇ AY VERİLMEKTEDİR?İşsizlik maaşının süresi ve miktarı çalışanın geçmiş dönemdeki çalışmasına bağlı olarak değişebilmektedir. Buna göre; hizmet akdi sona ermeden önce 3 yıl içerisinde 600 gün sigortalı olarak çalışan ve adına işsizlik sigorta primi ödenen vatandaşlara 6 ay (180 gün), 900 gün çalışan ve sigorta primi ödenenlere 8 ay (240 gün), 1080 gün çalışan ve prim ödenenlere ise 12 ay (360 gün) işsizlik maaşı ödenmektedir.
İşsizlik maaşının tutarı da şu şekilde değişmektedir: İş sözleşmesi feshedilmeden önceki
Son 4 ay boyunca asgari ücretle çalışan bir işsize 1.168,27 TL
Son 4 ay boyunca 3.500 TL maaş ile çalışan bir işsize 1.389,37 TL
Son 4 ay boyunca 6.000 TL maaş ile çalışan bir işsize 2.336,53 TL işsizlik ödeneği verilir.
İşsiz vatandaşlar için hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'inini geçemeyeceğinden yukarıdaki tutarlar mâktu olarak hak sahiplerine her ay PTT aracılığıyla ödenecektir.