Türkiye'de İhtiyaç Kredisi Faizleri Artış Trendinde: 70.000 TL Altı Kredilerde Düşük Faizli Seçenekler Sınırlı...
Türkiye'de İhtiyaç Kredisi Faizleri Artış Trendinde: 70.000 TL Altı Kredilerde Düşük Faizli Seçenekler Sınırlı...
Son dakika haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredisi faizleri yükselişe geçti. Ancak, TCMB'nin 70.000 TL altındaki ihtiyaç kredilerini menkul kıymet zorunluluğu dışında bırakma kararı, ihtiyaç kredisi faizlerinde üst sınır belirlemesine sebep oldu. Bu durumun en büyük nedeni ise Türk lirası mevduat faizlerinin hızla yükselmesi olarak gösterildi.
Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre, bankacılık sektörü mevduat faizlerini yükseltmeye çalışırken, ihtiyaç kredisi faizlerini de yükseltti. Seçimlerin belirsizliğini sürdürmesi ve TL mevduat hedeflerini tutturma çabası, ihtiyaç kredisi faizlerinin yükselmesine neden oldu. 10 Mart öncesinde özel ve yabancı mevduat bankalarında aylık yüzde 2,76 olan ihtiyaç kredi faizleri, seçimlerin ikinci turu öncesinde yüzde 5'in üzerine çıktı. Yaklaşık 2.5 ayda, ihtiyaç kredi faizleri yıllık hesaplamada 26.5 puan artış gösterdi.
Seçimlerin ilk turunun sonuçsuz kalması ve belirsizliklerin devam etmesiyle birlikte, 14 Mayıs'tan itibaren ihtiyaç kredi faizlerinde daha hızlı bir yükseliş görüldü. İkinci turun yapılacağı 28 Mayıs öncesinde de yükseliş devam etti. 14 Mayıs öncesi özel ve yabancı mevduat bankalarının ortalama aylık yüzde 3,99 faiz oranı yıllık basit faiz olarak yüzde 47,88 seviyesindeyken, 15 Mayıs'ta yüzde 4,49'a ve sonrasında yüzde 4,99'a çıktı. Bazı bankalarda ise bu oranlar yüzde 6'ya kadar yükseldi. Bu durum, Mayıs başından itibaren ihtiyaç kredi faizinde 12 puanlık bir artışa denk gelerek yıllık basit faiz oranının yüzde 59,88'e kadar çıkmasına neden oldu.