Tüm Kiracıları İlgilendiriyor! Kira Borçları Silinecek! Görüşmeler Başladı

Korona virüs tedbirleri her geçen gün artış göstermesinin yanı sıra vatandaşlar çıkarılan kanun doğrultusunda kira borçları siliniyor mu? Sorusu ile karşımıza çıkıyor. Yapılan açıklamalar doğrultusunda 1 Mart ila 30 Haziran arasında kalan süreç içerisinde kira borcunu ödenmemesi sebebiyle kira sözle

Tüm Kiracıları İlgilendiriyor! Kira Borçları Silinecek! Görüşmeler Başladı
Yayın Tarihi: 2.05.2020 22:11:00

Korona virüs tedbirleri her geçen gün artış göstermesinin yanı sıra vatandaşlar çıkarılan kanun doğrultusunda kira borçları siliniyor mu? Sorusu ile karşımıza çıkıyor. Yapılan açıklamalar doğrultusunda 1 Mart ila 30 Haziran arasında kalan süreç içerisinde kira borcunu ödenmemesi sebebiyle kira sözleşmemeleri feshedilmeyecektir.

Böylelikle kiracı tahliye edilemeyecek bilgisi açıklanmıştır. Ancak tabii ki de bu döneme ilişkin olarak kira borcunun silinmemesi de öngörülmektedir. İcra takiplerinin durdurulmasının ardından 30 Nisan 2020 tarihinden sonra icra takibi yapılmaya devam edilecek.

Vatandaşlar Tarafından Sık Sık Sorulan Sorular

1) "Şirketimize ait işyerlerimiz var. Bunların çoğunu kurumsal büyük şirketlere kiraya verdik. Fakat bu büyük şirketler şimdi korona virüsü mücbir sebep olarak göstererek kira ödeyemeyeceklerini söylediler. Mart ayı kiraları için kapalı dönemde oldukları süre içinde iade faturası kestiler. Bu süreçte biz kiraya verenlerin hiç mi hakkı yok? Ya da kiracıların böyle ödememe hakları var da biz mi bilmiyoruz?"

2) "7226 sayılı kanuna göre 1 Mart-30 Haziran arası ödenmeyen kiralar için ev sahibi olarak haklarımız nedir?"

Vatandaşlar tarafından bu konu ile alakalı olarak sık sık sorulan sorular arasında bu 2 tane örnek bulunmaktadır. Bu doğrultuda Yargıtay Ateş bu konu ile alakalı soruları yanıtlayarak gündemde ki yerini almış bulunmaktadır.

Yargıtay Üyesi Mustafa Ateş’e bu sorular yöneltilmesi ardından şu şekilde cevap vermiştir:
"Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7226 sayılı kanunun geçici 1. maddesiyle '1/3/2020 tarihinden 30/6/2020 tarihine kadar işleyecek işyeri kira bedelinin ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağı' düzenlenmiştir. Yapılan düzenleme 1/03/2020 tarihinden 30/06/2020 tarihine kadar işleyecek kira borcunu ortadan kaldırmamaktadır.

TAHLİYE İSTENEMEYECEK

Bu süre içerisinde kira borcu devam edecektir. Ancak bu dönemdeki kira borçlarının ödenmemesi sebebiyle kira sözleşmesi kiraya verenler tarafından feshedilemeyecek ve kiracının tahliyesi istenemeyecektir. Kanuna göre özellikle belirtmek gerekir ki kira ödemeleri ertelenmemiş veya ortadan kaldırılmamıştır. Bu düzenlemeye göre bu döneme ilişkin ödenmeyen kira parasının tahsili için icra takibi de yapılabilecektir.


İCRA TAKİPLERİ DURDU

Ancak Cumhurbaşkanı'nın İcra İflas Kanunu'nun 330. maddesi gereğince 22 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 2279 sayılı kararıyla, COVID-19 salgın hastalığının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında, 30 Nisan'a kadar nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, tüm icra ve iflas takipleri durdurulmuştur.

30 NİSAN'DAN SONRA

Bu durumda 1/3/2020 tarihinden 30/6/2020 tarihine kadar işleyecek işyeri kira bedelinin ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacaktır. Ancak aynı döneme ilişkin kira parasının tahsili için 30 Nisan tarihinden sonra icra takibi yapılabilecek, ihtiyati haciz kararı alınıp infazı istenebilecek, takibin kesinleşmesi halinde borçlu kiracının mal varlığı üzerine haciz konulabilecek, tahliyesi istenemeyen işyerindeki malları haczedilip muhafaza altına alınabilecektir.

İŞYERİ KİRASI FAİZİYLE

Ödenmeyen işyeri kira parası için 30 Nisan tarihine kadar icra takibi yapılamasa da kira sözleşmesinde kira parasının ödeneceği gün kesin olarak belirlenmişse bu süreçte faiz işleyecek ve kira parası faiziyle tahsil edilecektir.

KONUT KİRALARI KAPSAM DIŞI

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre: Bu arada şunu özellikle belirtmek gerekir ki, 7226 sayılı Kanun'un geçici 1. maddesine göre aynı dönemde (1 Mart-30 Haziran) işyerlerinden farklı olarak konut kiralarına ilişkin kira borcunun ödenmemesi halinde genel hükümlere göre şartları varsa kiralayan yani ev sahibi tarafından kira sözleşmesi feshedilebilecek ve kiracının bu sebeple tahliyesi istenebilecektir.

Fakat konut kiralarına ilişkin kira borçları sebebiyle de işyeri kira borçlarında olduğu gibi 30 Nisan tarihine kadar, önceki kira alacakları da dahil olmak üzere borçlu yani kiracı hakkında icra takibi yapılamayacaktır."

İfadelerini kullanarak gündemimizde ki yerini almış bulunmaktadır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR