Günümüzde birçok kişi yıllarca çalışarak emekli olabileceği o günü beklemektedir. Emekli olabilmek için de gerekli olan prim ödemeleri ve yaş koşulu genel olarak pek çok kişiyi kapsayamadığından dolayı çok daha fazla çalışma süresiyle emekli olunmaktadır. Fakat bu noktada da emekli olduktan sonra daha fazla maaş almak isteyen kişiler için de bir sistem bulunmaktadır. Bu sistem ise şu şekilde işlemektedir. Süper emeklilik adı verilen bu sistem normal günlük prim ödemelerinin yanında ek olarak ödeme sağlayarak emeklilik maaşını arttırabilmektedir. Birçok kişi de bu ödemeleri yaparak emeklilik maaşını daha yüksek seviyelere taşımak istemektedir.
Genel olarak ise bu sistem tam şekilde yürürlüğe girmemiştir. Özellikle bu yıl ortaya çıkan bir gündem konusuyla tekrardan akıllara gelen süper emeklilik sistemi belki de bu yıl geçerli olabilecektir. Korona virüs salgını sonrasında geçilen normalleşme sürecinde meclise taşınan süper emeklilik sistemi devletin de gelir elde edebileceği bir sistem olduğundan dolayı üzerinde halen düzenlemeler ve oylamalar yapılmaktadır. Şu an için geçerliliği bulunmayan süper emekliliğin yaz sonuna kadar geçerli olabileceği düşünülmektedir. Tam olarak net bir resmi açıklamanın bulunmadığı söz konusu olduğundan dolayı ek prim ödemeleri geçerli olamamaktadır. Süper emeklilik için ise en geç Eylül sonuna kadar resmi bir açıklama beklenmektedir.
SÜPER EMEKLİLİK SİSTEMİ NASIL GERÇEKLEŞMEKTEDİR?Süper emeklilik sistemi olarak bilinen ek prim ödemeleri kısaca açıklanacak olursak normal prim ödemelerinin yanına ek bir prim ödemesi de ekleyerek emeklilik maaşını arttırmaya yönelik bir sistemdir denilebilmektedir. Sistem ise Türkiye’de SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR gibi emeklilik çeşitleri içerisinden herhangi birine bağlı olan kişilere açık şekilde bulunmaktadır. Bunun yanında yurtdışında yaşayarak bahsedilen bu emeklilik türlerinden herhangi birine mensup olan kişiler de süper emeklilik sisteminden faydalanabilmektedir. Bunun için farklı bir başvuru ya da kayda gerek kalmamaktadır.
SÜPER EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDEN PATLADI?Süper emeklilik sistemi 1987’de uygulanmış ancak beklenildiği gibi sonuç alınamamıştı. İlk başta oldukça faydalı olacağı düşünülen bu sistem devletin çeşitli faaliyetleri sonucu patlayarak faaliyetine son verilmiştir. Genel olarak devletin nakit para ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulan bu sistem ilerleyen süreçte çeşitli itirazlar sonucu uygulamasına son verilmiştir. Diğer emeklilerden daha fazla maaş tutarı almaları eşitlik ilkesine aykırı olduğundan dolayı bir daha uygulanmamıştır. O dönemde bu süper emeklilik sisteminden prim ödeyen kişiler de ilk başta yüksek emeklilik maaşı almıştır. Fakat daha sonrasında ise maaşlarına ek bir zam almadan normal tutardan maaşlarını almaya devam etmişlerdir. İlerleyen süreçte de bu sistemin hiçbir avantajı olmamakla birlikte ödenen primlerin de boşuna yapıldığı anlaşılmıştır.
SÜPER EMEKLİLİK TEKRAR UYGULANIR MI?Süper emeklilik sistemi genel olarak devletin nakit para ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde hızlı olması nedeniyle tekrardan gündeme gelmiştir. Fakat geçmişte yaşanan olaylardan dolayı uygulanması pek fazla mümkün olmayan süper emeklilik sistemi bazı kişilerce tekrar istenmektedir. Genel olarak bu yıl yaşanan çeşitli deprem faciaları ve korona virüs salgını devletin üzerinde büyük bir yük oluşturduğundan dolayı süper emekliliğin tekrardan uygulanabilmesi birçok kişi tarafından beklenmektedir. Bunun yanında her yıl daha da pahalılaşan yaşam koşulları dolayısıyla süper emeklilik pek çok kişinin isteği olmaktadır. Daha yüksek maaş tutarlarından emekli maaşı alarak daha rahat bir emeklilik hayatı isteyen kişiler süper emekliliği son derece istemektedir. Bu konu ile ilgili de olumlu bir haberi yaz sonuna kadar beklemektedirler.
Boxerdergisi.com.tr