SON DAKİKA Emekli Maaşı 10.025 TL Oluyor! Kurul Sonrası TBMM'ye Ulaştı

Emekliye seyyanen zam kapıda artı ek ödeme tablosu da netleşecek

SON DAKİKA Emekli Maaşı 10.025 TL Oluyor! Kurul Sonrası TBMM'ye Ulaştı
Yayın Tarihi: 17.08.2023 10:15:00

Emeklilere Temmuz ayında yapılan zam sonrasında gözler bir sonraki zam çalışmalarına çevrildi. Emekliye Ocak ayı zammı ile alakalı müjdeli detaylar gelmeye devam ediyor. Merkez Bankası'nın da tahminleri şekillenmeye başlarken, bu kapsamda tahminler yüzde 58 olarak belirtildi. 1 Ağustos'tan beri süregelen toplu sözleşme görüşmelerinde de yüzde 40 zam açıpa çıktı. Ocak ayı tahminlerine göre emeklinin aldığı maaşa değil, hesaplama yapılan maaşa zam yapılacağı belirtildi. Bu hesaplar da kök maaşlara yansıyacak. En düşük emekli maaşının bu zam sonrasında 10 bin TL'nin üzerinde olacağı düşünülüyor. Emeklileri ilgilendiren bir gelişme de intibak ilavesi olarak şekillenirken, emekli oldukları tarihe göre maaş farkını kapatacak bir ek ödeme yapılacağına da kesin gözü ile bakılıyor. Bu düzenleme ile 2000 öncesi ve 2000 sonrası emeklilerinin arasında çıkan uyuşmazlıklar düzenlenecek. Peki emekli maaşı zam oranı ne zaman belirlenecek. 



Toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Emekliyi de yakından ilgilendiren gelişmeler mevcut. Seyyanen zam, aile yardımı, ikramiye gibi talepler de görüşülmeye devam ediyor. 4 milyon memur ve 2.5 milyon emekliyi ilgilendiren gelişmeler de taraflar taleplerini sunarken, hükümette rakam vermeye başlamış bulunuyor. Ocak ayında yapılacak olan zam ile alakalı gözler TÜİK'e çevrilmiş iken, konu ile alakalı Merkez Bankasının da tahminleri öncülük ediyor.  2023 Temmuz ayında enflasyonun yüzde 9.95 olarak açıklanırken, diğer 5 ay toplamı ile birlikte yüzde 58'e ulaşacağı tahminler arasında. Bu veri ocak ayı için ilk bilgi olarak karşımıza çıkıyor. 


Ancak devreye giren ekonomistler bu oranın daha üzerinde bir beklentisini olduklarını belirtiyor. TÜFE endeksinin de işin için girmesi sonrasında emekli zammının yüzde 31,84 olarak açıklanması bekleniyor. Bu zam ile birlikte en düşük emekli maaşının on bin TL üzerinde olacağı söyleniyor.  Ancak emekli sandığı için durum biraz farklı işleyecek. Emekli sandığı emeklilerinin ise yüzde 6'nın üzerinde oluşan farkları ise 25,92 olacak. Buna Ocak ayı için toplu sözleşmede netleşen rakamlar da eklenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli zammı taleplerini değerlendirdiği kurul toplantısı sonrasında net açıklamalarda bulunmuş ve emekli için beklenen zam tarihinin müjdesini vermişti. Bunun için de gözler Ekim ayında TBMM tatilden çıkmasını bekliyor



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR