Şiddetli Ağrıların Sinsi Nedeni Olabiliyor



'Midem ya da omzum ağrıyor'' dediğiniz safra kesesi taşı olabilir.



Yayın Tarihi: 22.02.2018 17:07:00

Gün içerisinde midenizde ve omzunuzda şiddetli ağrılar hissediyor, ancak işlerin yoğunluğu nedeniyle ya yediğiniz şeylere ya da stres ve çok çalışmanıza bağlıyorsanız dikkat edin! Bu şikayetleriniz safra kesesi ile ilgili olabilir. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal ''Bu taşlar ile ilgili doğru bilgiler edinmek hayat kurtarırken bazende gereksiz ameliyat yapılmasının önüne geçilebilir'' diyor. Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal,safra kesesi taşlarına yönelik hastaların merak ettiği konularda açıklamalar yaptı,önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Safra kesesinde genellikle bir şikayete yol açmadığı sürece tesadüfen saptanan safara taşları,kimi zaman da çok şiddetli ağrılarla gösteriyor kendisini. Üstelik bu ağrılar mide ağrısı ile karıştırıldığı için uzun süre safra kesesine yönelik bir araştırma yapılmadığı için tanısı gecikebiliyor. Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal ''Safra kesesi taşlarının en sık yol açtığı şikayet; yemek yedikten yarım saat bir saat sonra ani ortaya çıkan,karnın sağ üst kısmında olan ve sağ omuza vuran şiddetli ağrıdır. Genellikle iki saatten kısa sürer ve aniden sona erer. Safra kesesi taşına bağlı gelişen karın ağrısı genellikle çok şiddetli olmasına karşın, bazen tekrarlayan ve dayanılabilir ağrılar şeklinde olduğu için mide kaynaklı ağrı olduğu düşünülerek mide ilaçları kullanılıyor. Mide şikayetlerine yönelik tedaviye rağmen ağrısı geçmeyen hastalıkların vakit kaybetmeden hekime başvurmaları büyük önem taşıyor.




Uzun süre aç kalmak da taşa neden olabiliyor!
Kadınlarda safra kesesi taşı oluşum riski erkeklerin yaklaşık üç katına çıkarken, yaşla birlikte safra kesesinde taş oluşum riski her iki cinsiyette de artıyor. Hamilelik, aşırı kilo, çok hızlı kilo almak veya vermek safra yapısındaki kolestrol miktarının artması ve uzun süre aç kalmak safra taşı oluşum riskini arttırıyor. Doç. Dr. Hakan Ünal; buna karşın düzenli egzersiz, fiziksel aktivitelerin artırılması, ideal kiloya inmek ve sağlıklı ve düzenli beslenmekle safra kesesi taşlarının şikayet oluşturma riskinin azaldığını söylüyor. 

Sarılık ve kanser riskini artırabiliyor 
Safra kesesindeki büyük taşların kanser gelişim riskinin artırdığı hala tartışmalı, ancak safra kesei duvarında yoğun kireçlenmenin bu riski artırdığı kesin. Ayrıca safra taşları mikrobik olmayan bulaşıcı olamayan sarılığa da neden olabilirken, safra taşlarının safra kanalının önünü tıkaması pankreas ödemlenmesine yol açarak hayati risk oluşturabiliyor. Safra kesesindeki taşa bağlı hiçbir şikayeti olmayıp örneğin check-up sırasında bu taşlar tesadüfen saptanan hastalarda ilk etapta ameliyat önerilmez, hastada taşa ait şikayet gelişip gelişmediği takip edilir. Safra kesesindeki taş küçük veya çamur halinde ise taş eritici tedaviler denenebilir.  Ancak bu tedavilerin başarı oranı düşüktür. Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal, sürekli kıtalar arası uçan pilotlar,gemi kaptanları ve sık uzun süreli yolculuk yapan kişilerin de şikayetleri olmasa bile safra kesesi ameliyatı olmalarının önerebileceğini söylüyor.