SGK'nın son açıklamasına göre, belirli meslek gruplarında çalışan kişilere erken emeklilik imkanı sunulmaktadır. Yıpranma payı uygulaması ile erken emeklilik hakkını elde etmek isteyenler için SGK tarafından detaylar paylaşıldı. İşte bu haberimizde, erken emekli olabilme imkanına sahip olan mesleklerin detayları…
SGK'nın açıklamasına göre, bazı mesleklerde 46 ile 50 yaş arasında emekli olma fırsatı bulunmaktadır. İş hayatının yoğun stresinden yıpranan ve bu mesleklerden birini icra eden kişiler, erken emeklilik hakkından faydalanabileceklerdir. Ancak bu fırsattan yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Yıpranma payından yararlanabilecek meslek grupları arasında kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, polisler, milletvekilleri ve sağlık çalışanları gibi meslekler yer almaktadır. Ayrıca cezaevi görevlileri de bu kategoride yer almaktadır.
SGK kayıtlarına göre, 45 farklı iş kolunda çalışan kişiler erken emeklilik hakkından faydalanabilmektedir. Bu meslekler arasında çimento işi yapanlar, cam ve madencilik sektöründe faaliyet gösterenler gibi meslek grupları bulunmaktadır. Bu mesleklerde çalışanlar, yıl içinde 60 ila 180 gün arasında değişen yıpranma payı eklemeleri ile erken emeklilik imkanına sahip olacaklardır.
İşte O Meslekler…
Madencilik ve yeraltı işleri, TBMM yasama organı üyeleri, çimento fabrikaları, cam fabrika ve atölyeleri, kok fabrikaları, termik santraller, itfaiye ve yangın söndürme işleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, radyoaktif işler, cıva üretimi işleri, demir ve çelik fabrikaları, asit üretimi yapan fabrikalar, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar, kurşun ve arsenik işleri, su altında çalışmayı gerektiren işler, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet-Polis-MİT çalışanları, ceza infaz kurumlarında çalışanlar, basın ve gazetecilik işleri, TRT haber hizmeti çalışanları, ihtiyat pilotları, diş tabipleri, eczacılar, tabipler, hemşireler, ebe ve hastabakıcı hemşireler, toplum sağlığı teknisyenleri gibi meslekler bu grupta yer almaktadır. Bu meslekleri icra eden kişiler, her yıl en az 60 gün ve en fazla 180 gün ek süreye sahip olacaklardır. Bu mesleklerdeki riskli çalışma şartları ve süreleri nedeniyle yıpranma payı uygulaması yapılmaktadır. Diğer meslek grupları için ise emeklilik hakkı kazanabilmek için normal sigortalılık süresinin tamamlanması gerekmektedir.