SGK’dan erken emeklilik müjdesi geldi! Formu gönderenler 10 yıl erken emekli oluyor!
Önceden emeklilik düşleri kuran vatandaşlar için SGK’dan milyonları sevindirecek müjdeli haber geldi. İşe ilk başlama tarihlerinde birçok çalışanın sigortası hemen başlatılıyor ve insanlar iş yaşantısına sigortasız bir şekilde başlamaktadır.
Önceden emeklilik düşleri kuran vatandaşlar için SGK’dan milyonları sevindirecek müjdeli haber geldi. İşe ilk başlama tarihlerinde birçok çalışanın sigortası hemen başlatılıyor ve insanlar iş yaşantısına sigortasız bir şekilde başlamaktadır. Yasalara göre bunun önüne geçmek için primi eksik yatırılan, sigortası eksik verilen veya yatırılmayan personeller için bir “hizmet tespit davası” açma şansı sağlamaktadır. Erken emekli olmanın bir yöntemi mevcuttur. Yasaların açıkladığı bu şans ile binlerce insanın emeklilik yaşları ve emekli olacaklar yıllar erken dönemlere geçmiş olmuştur. Geçtiğimiz şu süreçlerde korona virüsün yaşadığımız şu günlerde virüs kapma korkusu, maddi sıkıntılar gibi problemlerle mücadele ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafınca uygulanan ve açıklanan sayılardaki son rakamlara göre Türkiye’de çalışan insanların yüzde 35,2’lik bir kesimi kayıtsız olarak çalışmaktadır. Yurdumuzda 10 milyon kişinin sigortasız, belgesiz ve kayıtsız çalıştığı anlamına gelen bu sayıların bir diğer anlamı da işverenlerin toplam 10 milyon sayıda çalışan için, SGK’ya işe giriş hakkında bir bilgilendirmesinin yaptırılmadığıdır. Bunlara ek olarak hiç yatmayan primler ve eksik yatan primler de mevcuttur. Ayrıca, pek çok primin asgari ücret kapsamında yattığı da artık herkes tarafınca öğrenilen bilgilerden birisi olmaya gün geçtikçe devam ediyor. Bu nedenle yasalar içerisinde primi eksik yatan ve yahut hiçbir şekilde yatırılmayan bir “hizmet tespit davası” açabilme hakkına sahip ve bu biçimde emekliliklerini erken senelere çekme fırsatını yakalayabilmektedirler.
DAVA SÜRESİNİN 5 YILI AŞMAMASI GEREKİYOR
Bu konuya dair olan yasanın doğrultusunda çalışanlar bir “hizmet tespit davası” açma hakkına sahip olabilmektedirler. Ve emekliliklerini erken senelere çekme imkânı sağlayabiliyorlar. Bunlara ek olarak bu yola başvuran birçok kişi emeklilik tarihlerine ön tarihlerini öne çekmiş durumdadır. Mahkemelerde, Yargıtay, SGK’dan ziyade personeli haklı bulurken, işçiler bu yol üzerinden de emekliliğini erkene zamana çekebiliyorsunuz. Fakat önemli bir ayrıntı olarak göze çarpan bir husus da, çalışanların sigortasız olarak çalıştıkları toplam dönemde son seneden başlamak zere toplamda en geç 5 sene içerisinde başvuruda bulunmuş olmaları gerekmektedir. Çünkü, 5 sene içerisinde hizmetin dair dava açılmadığı durumda, yasa geçerliliğini kaybetmektedir. Ayrıca şayet personel kişi yaşamını kaybetmiş bir vatandaş ise, konu ile ilgili hak sahiplerini de dava açma hakkını ellerinde bulunmaktadır.
EVRAKLAR VE ŞAHİT
Bilgili insanlar, sağlam evraklar ve konu ile ilgili şahitler var ise eğer genelde iş mahkemelerine dava açılması gerektiğini söylemektedirler. Kanıt olarak gösterilen kalemler ise, SGK’nın işyeri dosyayı, personelin işyeri sicil dosyası esnaf sicil geçmişi, işverenin mesleki kurulu kaydı, vergi mükellefiyet kayıtları, ticaret odası kayıtları, tanıkları, bilirkişiler ve ücret bordroları olarak belirlenmiştir.
EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN 3 ÖNEMLİ NOKTA VAR
Emekli olabilmek için 3 önemli nokta mevcuttur.
İlk olarak sigortalılık süresinin bitirmesi sigortalılık zamanı, sigoratlının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalılarına bağlı olarak ilk kez çalışmaya başladığı zaman ile tahsis edilmesi için yazılı istekte (emeklilik talebinde) bulunduğu zaman, ölen sigortalı vatandaşlar için de ölüm zamanı arasında geçen zamandır.
İkinci olarak “prim ödeme gün sayısı” bitirilmesidir. İşe başlama zamanına göre vatandaşların prim ödeme gün miktarları değişmektedir.
Üçüncü ve son olarak belki de en önemlisi yine işe giriş zamanına göre değişiklik gösterebilen belirli bir yaş sınırını karşılayabilmesidir.
HABERİ PAYLAŞ