SGK'dan Erken Emeklilik İmkanları! 49 Yaş Altına Erken Emeklilik!

SGK'dan Erken Emeklilik İmkanları! 49 Yaş Altına Erken Emeklilik!

SGK'dan Erken Emeklilik İmkanları! 49 Yaş Altına Erken Emeklilik!
Yayın Tarihi: 26.07.2023 19:49:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) son güncellemeler kapsamında, belirli özel durumlar için erken emeklilik fırsatı sunacağını duyurdu. Bu açıklamada özel durumlar ve detayları paylaşıldı:

  1. Erken Yaşlanma Problemi: Erken yaşlanma rahatsızlığı teşhisi konulan ve buna dair doktor raporuna sahip olan vatandaşlar artık SGK'ya başvurarak erken emekli olabilecekler. Bu avantajdan 4/A'lı çalışanlar (işçi statüsünde çalışanlar) ve BAĞKUR'lu vatandaşlar yararlanabilecektir.

  2. Çalışamaz Kararı İle Erken Emeklilik: Nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları gibi sağlık branşlarında düzenlenen sağlık raporlarıyla çalışma hayatını devam ettiremeyeceğine dair karar alınan kişiler de erken emeklilikten yararlanacaklar. Bunun için SGK tarafından belirlenen hastanelerden sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir.

  3. Engelli Çocuğu Olan Çalışan Anneler: Engelli çocuğu olan çalışan anneler de erken emeklilik avantajından faydalanacaklar. Bu durumdaki bir kadının, prim ödeme gün sayılarının dörtte biri emeklilik yaş haddinden düşürülecek ve böylece daha erken bir şekilde emekli olabilecekler. Bu uygulamanın amacı, annelerin çocuklarına daha iyi şartlar altında zaman ayırabilmelerini sağlamaktır. Engelli çocuğu olan çalışan anneler, çocuklarının engelli sağlık raporunu SGK'ya ileterek erken emeklilikten yararlanabilecekler.

  4. Çalışma Gücü Kaybında Erken Emeklilik: İşe başlamadan önce malul olan kişiler, bir sağlık kuruluşundan aldıkları %60 çalışma gücü kaybı raporuyla SGK'ya başvurarak erken emeklilikten yararlanabilecekler. 2008 yılı ekim ayı öncesinde sigortalı olan ve işe başlamadan önce çalışma gücünün en az üçte ikisini iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kaybedenler bu imkandan faydalanabilirler. Ayrıca, çalışma gücünün %60'ını kaybedenler ve 15 seneden bu yana sigortalı olanlar, 3600 gün prim ödemelerini tamamlamışlarsa emeklilik maaşı ile birlikte ek yaşlılık aylığı da alabilecekler.

Bu yeni düzenlemelerle SGK, özel durumu olan vatandaşların emeklilik süreçlerini kolaylaştırarak, daha iyi şartlarda emekli olabilmelerine destek olmayı amaçlamaktadır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR