SGK tarafınca yayımlanan bilgiler ile birlikte sahte sigorta uyarısı yapılmıştır. Kişiler emekli olabilmek için sahte sigorta yapmışlarsa; tüm emeklilik primleri silinecek. Karara dair tüm ayrıntılar da belli oldu.
SGK UYARDI!SGK emekli olan ya da emeklilik için gün sayan tüm kişileri uyarıda bulundu. Emekli olabilmek için sahte ya da paravan şirketler ile sigortalı olan ve sahte sigortalılık gibi bir yönteme başvuru yapan tüm emeklileri uyarıda bulundu. Bu tip bir durumu karşılık olarak; kişilerin tüm emeklilik primlerinin silineceği de açıklanmıştır. Bunlara ek olarak sahte sigortalı olan ve fark edilmeden emekli olan vatandaşların da emekli maaşları kesilecek. Bu gibi durumların yaşanmaması için kişiler uyarıldı ve sahte sigortalılık durumuna karşılık olarak önlem almalarını istendi. Sahte sigorta ile emekli olan vatandaşların ise; başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Konuya dair tüm ayrıntılar haberimizdedir.
BÜTÜN PRİMLER DEVLETE GEÇECEK!Devletin yanıltma gerekçesi ile sahte sigortalı olan vatandaşların tüm primleri; devlete ve devlet hazinesine aktarılacaktır. Ek olarak emekli olan vatandaşların SGK’ya yazılı olarak dilekçe vermesi gerekmektedir. Verilen dilekçenin sonrasında gerekli incelemeler yapılacak ve kişilerin alacağı ceza ya da emeklilik durumları gözden geçirilecektir. Vatandaşlar yazılı olarak dilekçe vermedikleri durumda ise, hem maaşları ve primleri kesintiye uğrayacak; hem de idari yaptırım uygulanacaktır.
EMEKLİ OLABİLME ŞARTLARI
Erkeklerde;
Sigorta döneminin başlangıç tarihi 08.09.1976’dan önce olan erkek SGK’lı vatandaşlar 55
yaşını doldurduğu ve en az 5000 gün ve ya 55 yaşını doldurmayıp, 25 senedir sigortalı olarak çalışma ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını sağlayanlar. Tam emekli maaşına hak kazanacaklar.
08.09.1999 günü ve sonrası işe giren erkek çalışanlar emekli olabilmek için 60 yaşını bitirmiş ve en az 7000 gün sayısı ile emekli olabilecekler. Görüldüğü gibi 09.09.1999 gününden sonra işe girenler için sigortalılık zamanı diye bir kalmamıştır. 7000 günü doldurmak ve 60 yaşını bitirip 61 yaşından gün almaları gerekmektedir.
Kadınlarda;
SGK doğrultusunda kadınların emeklilik yaşı işe ilk giriş zamanına göre değişmektedir. İlk kez 01.05.2008 zamanından ardından sigortalı olmanız durumunda 58 yaş ve 7200 gün koşulu ile emeklilik hakkı elde edebiliyorsunuz. Ancak 58 yaşında emeklilik hakkı elde edebilmeniz için 7200 iş gününü 31.13.2035 tarihine kadar bitirmeniz gerekmektedir.
SGK kapsamında bayanların emekli yaşı işe ilk giriş tarihine göre değişir. İlk defa 01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olmanız halinde 58 yaş ve 7200 gün şartı ile emeklilik hakkı kazanabiliyorsunuz. Ancak 58 yaşında emeklilik hakkı elde edebilmeniz için 7200 iş gününü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlamanız gerekiyor.
PRİM ÖDEMESİ NASIL GERİ ALINIR?Emekliliğe hak elde edemeyen birçok vatandaş, hizmet borçlanması ile de emekliliğine de kavuşamıyorsa vatandaşlara ödedikleri primleri toplu olarak geri alma şansı vermektedir. Toplu prim iadesi almak isteyen kişilerin resmi olarak başvuruda bulunması gerekmektedir. Prim iadesi almak üzere başvuruda bulunacak vatandaşların SGK’ya bağlı olarak hizmet akdine bağlı 4A veya bireysel hesabına ya da ismine bağlı 4B sigortalılık düzeyinde çalışması gerekmektedir. 4A, 4B ve 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 4C kollarından birisinde çalışan vatandaşlar emeklilik için istenen yaş ve hizmet süresinin bitirmiş olması gerekmektedir. Bu hizmet süresi kadınlar için 20 sene erkekler için ise 25 sene olarak belirlenmiştir.
Birden çok işte çalışan vatandaşların adına yapılan toplam prim ödemelerin asgari ücretin 7,5 katında olması durumunda aradaki fark iade edilmektedir. Tavan olarak açıklanan miktarı geçen vatandaşların primlerini geri alabilmeleri için 10 yok içerisinde müracaatların yapılması gerekmektedir.