SGK, SSK, Bağ-Kur, işçi ve Memur emeklilerine müjdeli haber! Yüzdeli zam yerine eşit zam formülü geliyor



SSK ve BAĞ-KUR’lu vatandaşlar alacakları zamların memurlardaki gibi toplu sözleşme ile belirlenmesi talep etmektedir. Peki, devlet bu talebi kabul görürse bundan sonraki dönem nasıl işleyecek?



Yayın Tarihi: 23.09.2020 14:50:00

SSK ve BAĞ-KUR’lu vatandaşlar alacakları zamların memurlardaki gibi toplu sözleşme ile belirlenmesi talep etmektedir. Peki, devlet bu talebi kabul görürse bundan sonraki dönem nasıl işleyecek? SSK ve BAĞ-KUR’lu vatandaşlar alacakları zamların memurlardaki gibi toplu sözleşme ile belirlenmesini istemektedir. Peki, devlet bu isteği kabul etmesi durumunda sonraki dönemde süreç nasıl işleyecektir? 2020 senesinin ilk artışı ocak ayından alan emekli vatandaşlar 1000’er liralık Kurban ve Ramazan bayramı ikramiyelerini de alacaklardır. Ancak emekli vatandaşların gündeminde bir önemli konu daha mevcuttur. SSK ve BAĞ-KUR’lular uygulanacak artışların memur emeklilerinde olduğu gibi toplu sözleşme ile ayarlanmasını talep etmektedir.

Hükümet emeklilik konusuna pek çok düzenleme gelmesinin sonrasında yeni müjdeli haberler de gelmektedir. SSK ve BAĞ-KUR emeklisi vatandaşlar “eşit zam” formülünün hayata geçmesini istemektedir. Memur emeklilerinin artışları hala toplu sözleşme ile ayarlanmaktadır. Sayıları 9 milyondan çok olan SSK ve BAĞ-KUR emeklisi her senenin Ocak ve Temmuz aylarında yalnızca bir önceki enflasyona göre artış almaktadır. İşte bu nedenle tek çatı altında olduklarını söyleyen SSK ve BAĞ-KUR emeklisi vatandaşlar artışlarının da aynı olması gerektiğini söylemektedirler.

Toplu sözleşme hayata geçmesi durumunda, emekliler arasındaki zam farklılıkları ortadan kalkmış olacaktır. Memur, SSK ve BAĞ-KUR emeklisi vatandaşların artışların tek çatı altında belirlenmiş olacaktır. İyileştirme İkramı Gelecek Maaşı az olan emeklilere yapılması da böylelikle daha kolay hale gelmiş olacaktır. Ayrıca zam düzeyi önceden biliniyor olacaktır ve enflasyona bağlı kalmayacaktır. SSK ve BAĞ-KUR emeklisi vatandaşlar, zam yüzdelerini tıpkı memur emeklisi vatandaşlara yapıldığı gibi önceden belirlenmesi istenmektedir.

EMEKLİ OLABİLME ŞARTLARI NELERDİR?

Erkeklerde;


Sigorta döneminin başlangıç tarihi 08.09.1976’dan önce olan erkek SGK’lı vatandaşlar 55 yaşını doldurduğu ve en az 5000 gün ve ya 55 yaşını doldurmayıp, 25 senedir sigortalı olarak çalışma ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını sağlayanlar, tam emekli maaşına hak kazanacaklar.

08.09.1999 günü ve sonrası işe giren erkek çalışanlar emekli olabilmek için 60 yaşını bitirmiş ve en az 7000 gün sayısı ile emekli olabilecekler. Görüldüğü gibi 09.09.1999 gününden sonra işe girenler için sigortalılık zamanı diye bir kalmamıştır. 7000 günü doldurmak ve 60 yaşını bitirip 61 yaşından gün almaları gerekmektedir.
Kadınlarda;

SGK doğrultusunda kadınların emeklilik yaşı işe ilk giriş zamanına göre değişmektedir. İlk kez 01.05.2008 zamanından ardından sigortalı olmanız durumunda 58 yaş ve 7200 gün koşulu ile emeklilik hakkı elde edebiliyorsunuz. Ancak 58 yaşında emeklilik hakkı elde edebilmeniz için 7200 iş gününü 31.13.2035 tarihine kadar bitirmeniz gerekmektedir.
SGK kapsamında bayanların emekli yaşı işe ilk giriş tarihine göre değişir. İlk defa 01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olmanız halinde 58 yaş ve 7200 gün şartı ile emeklilik hakkı kazanabiliyorsunuz. Ancak 58 yaşında emeklilik hakkı elde edebilmeniz için 7200 iş gününü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlamanız gerekiyor.

EMEKLİ AYLIKLARI NE ZAMAN ARTACAK?

Emekli aylıklarının, TÜED’din isteği kabul gördüğü durumda 2021 senesinin ilk aylarında artışlı olarak yatırılması beklenmektedir. Nihai karar ise isteğin iletildiği yetkili makamlardadır.