Sigortalı çalışanlar sosyal yardım parası alır mı? Sigortalı vatandaşlarımızın büyük bir bölümü asgari ücret ile geçinmek zorunda bırakılıyor. Enflasyonun bu kadar yükselmesi ile ülkemizde asgari ücret ile geçinmek neredeyse değil artık tamamen imkânsız hale geldi. Özellikle Korona virüs sonrasında yükselen enflasyon sebebiyle milyonlarca vatandaşımızın sadece asgari ücret ile geçinebilmesi imkânsız oldu. Çalıştığı iş yerinden asgari ücret maaşı alan ve bu maaş ile geçinmek zorunda olan kişilerin öncelikli olarak sosyal yardım parası almaları gerekiyor. Kişilerin geçinebilmek adına başlatılmış olan bu uygulama ile beraber milyonlarca vatandaşımıza hem sosyal yardım parası hem de iş imkânı tanınıyor. Türkiye İŞ Kurumu (İŞKUR) aracılığı ile verilecek olan bu şans ile beraber en az 3 milyon vatandaşımızın hem sosyal yardım parası hem de işsiz kişilerin iş bulabilme imkânı olacak. Peki, kimler sosyal yardım desteği alır? İşte İŞKUR başvuruları ile sosyal yardım destek ödemesinden yararlanma şartlarına ilişkin haberin detayları.
Korona virüsten olumsuz etkilenmeyen bir tane dahi kuruluş ve işletme yok. Korona virüs salgını ülkemize giriş yaptığı günden bu yana başlatılan tüm operasyonların ve ekonomi ile sağlık açısından yapılan yapılandırmaların tamamı neredeyse başarılı oldu yani kısmen başarılı oldu. İnsanlar işletmelerinin kapatılacağını öğrenince işçilerini ücretsiz izine gönderdi, büyük bir kısmın ise işten çıkartıldığı biliniyor. İnsanlar bu telaş ile kısa çalışma ödeneği ile işsizlik ödeneği başvurusu yaptı. Kısa çalışma ödeneği sadece işveren tarafından başvuru yapılabiliyorken işsizlik ödeneği başvuruları işsiz kalan işçi tarafından yapılabiliyordu. Kısa Çalışma Talep Formu ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir. Ayrıca işsiz kalan vatandaşlarımızın işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi için mutlak surette esube.iskur.gov.tr web adresinden ilgili başvurularını yapması gerekiyor. Ayrıca işsiz kalan vatandaşlarımızın sosyal yardım parası alabilme ve iş imkânı bulabilme ihtimali daha yüksek oluyor.
SİGORTALI ÇALIŞANLAR, İŞSİZ OLANLAR SOSYAL YARDIM PARASI ALACAK MI?Sigortalı çalışmakta iken sosyal yardım parası alabilmek için vatandaşlarımızın öncelikli olarak ilk sordukları sorulardan bir tanesi ‘Ailede sigortalı çalışan sosyal yardıma engel mi? İl Müdürü Canbolat böyle bir durumun olmadığını, sigortalı çalışanın da sosyal yardım alabileceğini belirtti. Fakat bu da belirli şartlara bağlı. Gelir testi yaptıracak kişinin ailesi veya kendisi sigortalı ise sosyal yardım alabilir. Fakat bu ekonomik bazı şartlara bağlı. İl Müdürü Canbolat bu şartın hane başında kişi başına düşen gelir oranının aylık net asgari ücretin 1/3’ü olmalı. Yani 2019 asgari ücret baz alındığında (2020 asgari ücret belli olunca güncellenecektir), 2019’da sosyal yardım almak isteyen birinin ailesinde kişi başına düşen gelir 609 lira 67 kuruşu geçmemeli.
SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ NELERİ KAPSAR?
Sosyal yardım parası anlamında direkt nakit olarak yapılmayan ödemelerde var. Gıda yardımı, eğitim ve giyim yardımı, yemek yardımı, yakacak yardımı ve kronik hastaların elektrik faturası yardımı, doğum yardımı, iş bulma yardımı ve nakit para yardımları da bulunmaktadır. Bu yardımlardan faydalanabilmek adına başvuru yapacak olan vatandaşlarımızın öncelikli olarak İŞKUR iş ilanlarına başvuru yapması ve gerekli ödenekleri adına otomatik olarak yapılmasını beklemesi gerekiyor. Peki, İŞKUR iş ilanlarına nasıl başvuru yapılır?
İŞKUR İŞ İLANLARINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?Kurumumuza kayıt yaptırmak istemeniz halinde TC kimlik numaranızı gösteren bir belge ile Kurum birimlerine şahsen başvurabilir ya da www.iskur.gov.tr üzerinden internet aracılığı ile iş arayan kaydınızı "üye ol" bağlantısına tıklayarak veya "kısayollar" bölümünden "sistem / iş arayan üyeliği" bağlantısına tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.
Üyelik sırasında, TC Kimlik numaranızı bilmiyorsanız, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün (NVİ) sitesinden (üyelik ekranındaki bağlantıyı takip ederek) bulabilirsiniz. Girmiş olduğunuz kimlik bilgileri kimlik paylaşım sisteminde doğrulanacaktır. Cep telefonu, elektronik posta adresi gibi iletişim bilgilerinizi ve belirlediğiniz şifreyi girerek kullanıcı kaydınızı tamamlamış olursunuz ve sisteme giriş yapabilirsiniz.
Öncelikle kaydınızı yaparken tercih etmiş olduğunuz e-mail adresi veya cep telefonu numaranızın doğruluğundan emin olmalısınız. Bu bilgilerin doğru olduğundan emin iseniz en yakın İŞKUR birimi ile şahsen veya telefonla bağlantı kurarak onay numaranızı alabilir ve "hesap etkinleştirme" işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bu aşamadan sonra giriş yapın, ana sayfa içerisinde “Bana Uygun İşler” seçeneğine tıklayın karşınıza gelen seçeneklerden herhangi birini seçin ve kendinize en uygun işleri seçin. Çıkan listede, işgücü istemi numarasına tıkladığınızda, işgücü isteminin detaylı bilgisine ulaşabileceksiniz. İşgücü istemini inceledikten sonra, aynı sayfada "başvur" komutunu kullanarak iş başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru tamamlandıktan sonra, işlemin tamamlandığına ilişkin bir mesaj verilir. Başvurunuzun durumunu takip etmek için ise, "başvurularım" adımını kullanabilirsiniz.