Savant sendromu nedir? Savant sendromu nasıl olunur? Mucize Doktor hastalığı ne?



FOX TV ekranlarının yeni dizisi Mucize Doktor'da duyulan Savant Sendromu nedir? Mucize Doktor dizisinde geçen ve izleyiciler tarafından merak edilen Savant Sendromu nasıl olur, belirtileri nelerdir, nasıl bir hastalıktır? Savant Sendromunun özelliklerini sizler için hazırladık...



Yayın Tarihi: 12.09.2019 11:42:00

Fox TV ekranlarının yeni dizisi Mucize Doktor'da geçen Savant Sendromu nedir? Savant Sendromu, internette kullanıcılar tarafından araştırılmaya başlandı. Mucize Doktor dizisinde duyulan ve çok merak edilen Savant Sendromu nasıl bir hastalıktır, belirtileri nelerdir ve neden bu ismi almıştır? Cevabını haberimizde hazırladık...

Savant Sendromu, Türkiye'de pek fazla bilinmiyorken, Fox TV ekranlarında ilk bölümüyle dün akşam ekranlara gelen Mucize Doktor dizisinde, bir doktorun Savant Sendromu olması nedeniyle gündeme geldi. Mucize Doktor dizisinde duyulan 'Savant Sendromu' terimi araştırılmaya başlandı. 



Savant Sendromu NEdir? 

Fransızca bir terim olan 'Savant' bilmek anlamına gelmektedir. 1887'de Doktor Langdon Down tarafından ortaya atılan bu terim, zihinsel gelişimleri farklılık gösteren özel yetenekli kişiler için kullanılmıştır. 

Otistik belirtilen gösteren Savantlar olabileceği gibi Otistik belirtileri olmayan 'İdyot savantlar'da bulunabilmektedir. İdyot Savant terimi olağandışı yeteneklere sahip ve zihinsel problemleri bulunan kişiler için halen daha kullanılmaktadır. 


Savant Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Savant sendromu bulunan kişiler, piyano, müzik ve sanatın diğer alanlarında büyük becerilere sahip olabilirler. Matematik alanında örneğin aşırı hızlı hesap yapma, aritmetik olarak sayı sayma, asal sayıları hesaplama gibi üst düzey becerilere sahip de olabilirler. Örneğin yolda giderken gördükleri araçların plaka numaralarını, spor müsabakalarının geçmiş yıllara ait sonuçlarını ve daha pek çok önemsiz görülen bilgiyi güçlü hafızalarıyla hatırlayabilirler. Daha önce hiç bilmedikleri, öğrenmedikleri bir bilgiyi de genetik kodlamaları sayesinde bir anda açığa çıkarabilirler. Ancak Savant sendromuna sahip kişiler, bazen en basit toplama - çıkarma işlemlerini dahi yapmakta güçlük yaşarlar. 

Savant Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Savant Sendromu bulunan kişilerin IQ testleri genellikle 40-70 arasında sonuçlanır. Fakat bir ya da birkaç alanda şaşırtıcı derecede fazla bilgiye sahiptirler. Savant Sendromunda kişinin özel yeteneklerine müthiş bir bellek-hafıza da ek olarak bulunur. Savant sendromu doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkmış olabilir. Ama genellikle çocukluk evresinde bu sendrom baş gösterir. 

Savant Sendromlu Ünlüler Kimler?

Savant sendromlu yabancı ünlüleri ünlü piyanist ve sanatçı George Widener, ressam Stephan Wiltshire, Tommy Mchugh, Leslie Lemke ve Türk savant sendromlu Buğra Çankır olarak söyleyebiliriz. Dünya üzerinde daha birçok Savant Sendromlu isimde bulunmaktadır.