Sağlık Bakanı Koca’dan Son Dakika Aşı Açıklaması Geldi: Aralık’ta 20 Milyon Aşı Gelecek

Koronavirüs salgının şiddetli artışına karşın aşı çalışmaları hız kazanmaya devam ediyor. Sağluk Bakanı Koca 50 milyon doz aşının uygulanacağını ifade etti. Alınacak olan aşılar da öncelik kimlerin olacak? Çin’den gelen aşı güvenilir mi?...

Sağlık Bakanı Koca’dan Son Dakika Aşı Açıklaması Geldi: Aralık’ta 20 Milyon Aşı Gelecek
Yayın Tarihi: 6.12.2020 10:49:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin ile sözleşmesi imzalanan 50 milyon doz Covid-19 aşısının Aralık, Ocak ve Şubat aylarında Türkiye'ye geleceğini, 11 Aralık'tan sonra da sağlık çalışanları öncelikli olmak üzere yaygın uygulanmasının başlayacağını, aşı uygulama stratejisini Bilim Kurulu’nun hazırlayacağını belirtti.

Koca, aşının geleceği tarih ile ilgili sorulara, "Aşıya yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. Bununla ilgili inaktif dediğimiz daha önceden teknik açıdan iyi bildiğimiz ektisinin az olduğunu düşündüğümüz aşıdan 50 milyon sözleşme imzalandı. Aralık ayında en az 10 milyon muhtemelen 20 milyon planlamış olacağız, Ocak ayında 20 milyon, Şubat ayında 10 milyon temin etmiş olacağız. Özellikle bu dönemde Aralık ve Ocak ayı hedefiyle daha yoğun aşılamayı planlıyoruz. Pfizer'in aşısıyla ilgili yoğun görüşme içindeyiz. Pfizer'in aşısıyla ilgili de yerli aşımız Nisan ve sonrası dönemde devreye gireceği için nisan ayına kadar bize temin edebilecekleri bütün aşıyı alma şeklinde yaklaşımımız oldu" şeklinde yanıt verdi.


‘YERLİ AŞI NİSANDA'


Bakan Koca, yerli aşıda Faz 1'in 14-15 Aralık gibi bitmiş olacağını ifade ederek, "Eğer bu şekilde devam ederse Faz 2’ye geçmiş olur. Bizim yerli aşımızın da nisan ayında Faz 3 ve yaygın kullanımına geçebileceğini düşünüyoruz. Onlar ile ilgili çalışmaları yakın takip ediyoruz; ama en erken olabilecek aşımızın in aktif olduğunu, teknolojik olarak bilinen; ama in aktif aşıların daha pahalı olduğunu, üretimin daha zor olduğunu, kolay olmadığını, diğer aşıların 'mRNA' ve benzeri maliyetin ucuz daha yoğun üretilebilir aşı olduğunu bilelim. O nedenle biz vatandaşımız için güvenilir ve etkinliği olan aşıyı daha çok tercih ederek, erken dönemde bunu temin edip, yapmak taraftarıyız" dedi.


‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE RİSKLİ KİŞİLER ÖNCELİKLİ’



Bakan Koca, aşı da önceliğin sağlık çalışanları olduğuna vurgu yaparak şunları aktardı:

"Zannediyorum 11 Aralık'tan sonra erken dönemde yaygın bir şekilde sağlık çalışanlarından başlamak üzere Bilim Kurulumuz stratejiyi hazırlıyor, bu stratejide sağlık çalışanları başta olmak üzere kimlere nasıl yapılacağıyla ilgili bir çalışmayı zannediyorum 1 hafta 10 gün içeresinde tamamlamış olur. O durumda açık bir şekilde nasıl yapacağımızı paylaşmış oluruz. Öncelikle sağlık çalışanları; ama devamında kimlere yapılması gerektiği ile ilgili şu an Aşı Bilim Kurulumuz çalışıyor üzerinde. Bununla ilgili bir netlik oluştuğunda zaten vatandaşımızla paylaşmış olacağız. Sağlık çalışanlarımız, tabii ki riskli kişiler öncelikli olacak, belki hizmet sektöründen belki bir şekilde daha çok vatandaşımızla temas içerisinde kişiler olabilir, bununla ilgili nasıl bir planlama olacağı da Aşı Bilim Kurulu'nun hazırlayacağı stratejiye göre planlanır.”


ÇİN AŞISI GÜVENLİ Mİ?


Çin aşısında güvenilirlik hakkında da konuşan Bakan Koca, "Bu aşıların değeri var. Herkesin farklı stratejisi olabilir. Vatandaşımıza güvenli etkinliğini bildiğimiz aşıyı temin etmek zorundayız. Bilim Kurulu bilgilendirme yapacak" dedi.

Bakan Koca geçtiğimiz günlerde Çin merkezli Sinovac firması tarafından üretilen Covid-19 aşısından aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon hedeflendiğini belirterek, şunları ifade etmişti: "Ocak ayında 20 milyonda sorun yok. 50 milyon doz için sözleşme imzalandı."




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR