Sadece Emekliye değil Dul ve Yetimlere'de çift maaş alabiliyor (Erkekler'de dahil)

Emekliler, dul ve yetimler çift maaş alabilir! Erkek ve kadın emekli, dul veya yetimler Çift maaş hakkına sahip olabiliyor. Sosyal Güvenlik sisteminde çift maaşa izin verilen hallerde vatandaş çift maaş sahibi olabiliyor! Peki kimler hangi şartlarda çift maaş alabilir? Boşanmış erkekler de çift

Sadece Emekliye değil Dul ve Yetimlere'de çift maaş alabiliyor (Erkekler'de dahil)
Yayın Tarihi: 7.09.2019 12:26:00

Emekliler, dul ve yetimler çift maaş alabilir! Erkek ve kadın emekli, dul veya yetimler Çift maaş hakkına sahip olabiliyor. Sosyal Güvenlik sisteminde çift maaşa izin verilen hallerde vatandaş çift maaş sahibi olabiliyor! Peki kimler hangi şartlarda çift maaş alabilir? Boşanmış erkekler de çift maaş alabiliyor mu? Merak edilen yönleriyle Çift maaş nasıl alınır? sorunun cevabını sizler için hazırladık. Siz de çift maaş alabilirsiniz! 

Çift maaş çoğu vatandaş tarafından bilinmiyor ve birçok kişi, çift maaş bağlanacakken eldeki maaşı düşmesin diye 2. maaş hakkını araştırmıyor! Ancak vatandaşların bir çoğu aslında çift maaş alabilir! SGK, Bağkur, Emekli Sandığı yani tüm sosyal güvenlik kollarından maaş alanlar aslında ikinci maaşlarını da alabilirler! Peki kimler, hangi şartlarda çifte maaş alabilir? Bu sorunun yanıtını haberimizde hazırladık.

ÇİFT MAAŞI KİMLER ALABİLİR?

Çift maaş, Emekli, dul ve yetimler tarafından alınabilir. 'Dul' kelimesi her ne kadar kadınlar için kullanılsa da eşi vefat etmiş veya ayrılmış erkekler de 'dul' kavramının içerisine girerek çift maaş alabilirler. Emekli bir vatandaş, hangi sosyal güvenlik koluna (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) girerse girsin emekli maaşının yanı sıra vefat etmiş eşinin aylığını da alabilir! SSK emeklisi bir vatandaş hem kendi aylığını hem de vefat eden eşi Bağkur'luysa Dul aylığını alabilir. Eğer ki vefat eden eş SSK emeklisi ise, dul kalan karı veya koca, bu maaşının %50'sini vefat eden eş Emekli Sandığı'na bağlıysa (Memur ise) bu maaşının %75'ini ikinci maaş olarak alabiliyor.

KADINLAR 3 MAAŞ ALABİLİYOR! 

Dul kalan emekli eş, kocasından kalan dul maaşının yanı sıra Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Böylece dul kalan kadın, toplam da 3 maaşa sahip oluyor. 


ÇİFT MAAŞ NASIL BAĞLANIR? 

Anne - babası 30 Eylül 2008 tarihinden sonra vefat etmiş olması halinde;

- İkisi de SSK'dan emekli ise yüksek aylığının tamamı ile düşük aylığın yarısı bağlanır.
- İkisi de Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı ile düşük aylığın yarısı bağlanır.
- Her ikisi de Emekli Sandığı'na bağlı ise sadece yüksek olan maaş bağlanır.
- Anne, babadan biri Bağkur ya da SSK’lı, diğeri Emekli Sandığı’na tabi ise yetim iki maaşı tam alır.

ÇİFT MAAŞ NASIL ALINIR? TALEP NASIL YAPILIR?

Eşini kaybetmiş Dul kişiler, resmi talepte bulunarak Dul aylıklarını ölünceye veyahut yeniden evleninceye kadar alabilirler. Baba ve annesini kaybetmiş bir Erkek, 18 yaşına kadar kesintisiz, eğer öğrenim hayatını sürdürüyorsa da 25 yaşına kadar yetim aylığı almaya devam eder. Eğer ki erkek çocuğun 'iş göremez' olduğu ve çalışmasına mani bir sağlık sorununun ortaya çıktığı sabit görülürse, yetim aylığı ömür boyu devam eder. Baba ve annesini kaybeden bir kız çocuğu ise evleninceye veyahut sigortalı bir işe girinceye kadar ömür boyu yetim aylığı alabilir. Evlenirse ya da bir işe girerse aylık kesilir. Boşandığında ya da işten ayrıldığında aylık yeniden kendisine bağlanır.

Dul ve Yetim aylığı için resmi talepte bulunulması gerekir. Hak iddia eden yani ikinci-üçüncü maaşı isteyen kişi, Ölüm aylığı talep dilekçesiyle il-ilçe Sigorta müdürlüklerine müracaat ederek başvuruda bulunmalıdır. Şartları taşıyan ve kabul gören dul-yetim aylıkları, sigortalının ölüm tarihini izleyen ilk aydan itibaren, ayın 1. gününde ödenmeye başlar.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR