Medikal estetik alanında en çok talep gören uygulamalardan biri olan saç ekimi yerli ve yabancı hastaların Türkiye’de en çok tercih ettiği estetik işlemleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye tedavi olmak için gelen hastalar plastik cerrahi, tüp bebek, diş estetiği gibi uygulamaların yanında son yıllarda saç ekimi için de Türkiye’yi tercih ediyor.
Türkiye son yıllarda sağlık turizmi ve saç ekimi konusunda dünyadaki lider ülkelerden biri konumuna gelmesinde doktorların tecrübesi, kullandığı teknolojiler ve diğer ülkelere göre işlemlerin daha ekonomik olması önemli rol oynuyor.
Medikal estetik uygulamalarında en fazla hasta potansiyeli olan alanların başında gelen saç ekimi işlemleri için nitelikli ve alanında başarılı
saç ekimi uzmanı ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Medikal estetik alanında saç ekimi işlemlerine talebin artması ile birlikte bu alana yönelmek ve kariyerini saç ekimi uzmanı olarak planlamak isteyenler “Saç ekimi uzmanı nasıl olunur?”, “Saç ekim uzmanı ne iş yapar?” gibi soruların cevabını merak ediyor. Saç ektirmeyi düşünenler ise “Saç ekimi nasıl yapılır?”, “Saç ekimi yöntemleri neler?”, “Saç ekimi öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli?” gibi soruların cevabını arıyor.
Saç ekimi uzmanı olmak için üniversitelerde bu alan ile ilgili bir bölüm bulunmasa da tıp fakültelerinde eğitim alan ve Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif gibi alanlarda uzmanlık yapan kişiler saç ekim uzmanı olarak çalışabiliyor. Bunun yanı sıra Dermatolog ve Medikal Estetik uzmanı olanlar da gerekli eğitimler ve deneyimler sonrasında saç ekimi uzmanı olarak görev yapabiliyor.
Saç ekimi işlemleri gelişen teknolojiler ile birlikte farklı yöntemler kullanılarak uygulanıyor. Günümüzde saç ekimi teknikleri kapsamında en çok uygulanan yöntemlerin başında FUE ve DHI yöntemleri geliyor. Her iki saç ekim yönteminde de donör bölgeden alınan saç köklerinin seyrelme olan veya kellik görülen bölgeye aktarılması esas oluyor. Saç ekimi işlemlerinde uygulamadaki küçük farklar ile bu yöntemler birbirinden ayrılıyor.
Saç ekiminde kullanılacak yöntem yapılacak muayene sonrasında saç ekim uzmanının önerileri sonrasında netlik kazanıyor. Saç ekimi operasyonun başarılı olmasında saç ekimi uygulamasını yapan
saç ekimi uzmanı doktor ve uygulama sonrasında yapılması gerekenlere uyulması önem kazanıyor.
Saç ekimi uzmanı ne iş yapar?Saç ekimi uzmanının görev ve sorumlulukları hakkında temel bilgi sahibi olmak hem saç ekimi yaptırmayı düşünenler hem de kariyerine saç ekimi uzmanı olarak yön vermek isteyenlerin üzerinde durması gereken konuların başında geliyor.
Saç ekim uzmanı, saç ekimi yaptırmak isteyen hastanın genel sağlık durumunun saç ekimi işlemi için uygun olup olmayacağına dair gerekli bilgileri edindikten sonra deri ve saç yapısını inceliyor. Deri ve saç yapısının incelenmesi uygulanacak saç ekimi yöntemini belirlemek açısından en önemli kriterlerin başında yer alıyor. Saçsız bölgelerin genişliğinin saptanarak saç çizgisinin belirlenmesi, alınacak saç köklerini dökülmeye uygun olup olmadığının araştırılması da bu süreçte saç ekimi uzmanının dikkat ettiği konular arasında. Gerekli tetkikleri yaptıktan sonra hastanın saç ekimi süreci ve sonrası hakkında detaylı bilgi edinmesini sağlamak saç ekimi uzmanlarının sorumlulukları kapsamındaki aşamalardan biri.
Sonraki aşama ise uygun görülen ve karşılıklı belirlenen bir zamanda saç ekimi işleminin hijyenik koşullar altında gerçekleştirilmesi için ameliyat planı yapmak oluyor. Operasyon öncesi alkol kullanımı, kan sulandırıcı ilaç kullanımının durdurulması da önemle tavsiye ediliyor. Saç ekimi sonrası yapılması gerekenler, hastanın detaylı bir şekilde takip edilmesi, işlem sonrası saç yıkamalarını yapmak, hastanın belli zamanlarda kontrol ederek sürecin başarılı olup olmadığını gözlemlemek saç ekiminin sorumlulukları arasında yer alıyor.