Saç Derisinde Kabuklanma, Pullanma Ve Yara Oluşumu Nedenleri Nedir? Tedavisi Nelerdir?



Saç derimiz vücudumuzun en önemli bölgelerinden biridir. Saç derisinde oluşan kabuklanma bizi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak rahatsız eder. Saçlar, erkeklerin özgüvenidir. Saçlarınız da özgüveniniz de kırılmasın.



Yayın Tarihi: 26.08.2019 11:37:00

Saç derisinde kabuklanma görülür bir kabuklaşma, beyazlık, kaşıntı ve yaralar sonucu oluşan çoğunlukla psikolojik sebeplerden meydana gelen bir rahatsızlıktır. Saç derisinin kabuklaşarak aşırı kaşıntıya ve ardından da iltihaplanmaya sebep olması durumudur da diyebiliriz.

Saç diplerinde pullanmayla saç derisinde kabuklanma problemleri, saç derisinin tahriş olup soyulması ile ortaya çıkmaktadır. Farklı deri hastalıkları, bakteriler, kimyasal etmenler kafa derisinin kurumasına ve saç diplerinde pullanmaya neden olmaktadıe. Saç diplerinde oluşan pullanma kızarıklık, kuruluk ve kaşıntıya neden olmaktadır. Kafa derisinin sürekli kaşınması ise saç derisinde kabuklanmaya neden olacaktır. Saç derisinde oluşan bu pullanma ve kabuklanmaların kaşınması ile kafa derisinde küçük ve büyük yaralar oluşur ve saç diplerindeki deriler pul pul dökülür. Kaşını oluşur ve bu durum sizleri çok rahatsız eder kaşıdıkça kaşınma durumu artar ve deriniz acıdan dolayı yanar. Sinir bozucu yaraları kobarmak isteyip kopardığınızda daha da kötü olabilir bırakın kendi kendine geçsin yanda dökülsün. 

 

Saç derisinin nemsiz ve kurusuz kalması, saç derisinde gözle görülen kabuklanma ve pullanmanın çok sık rastlanan nedenlerindendir. Saçı sık sık ve sıcak su ile yıkamak, duş almak ve yoğun kimyasallar içeren şampuan kullanmak, güneş ışınları, çevrede bulunan toz ve kirler saç derisinin kurumasına ve pullanmasına neden olur. Kadınların günlük hayatta sıkça kullandığı saç düzleştirici, fön makinesi, saç düzleştiricisi çeşitli ısı uygulana bilen cihazlar gibi hem saçı hem de saç derisini kurutarak zarar görmesine neden olur. Isıdan ne kadar uzak durursanız saç dipleriniz ve saçlarınız o kadar sağlıklı olur.  Özellikle uzun saçlı erkeklerin de bu devirde saçlarına ısı kullanmasından dolayı saçları sertleşir ve dökür.  Bu durumda saç diplerinde yaralanmalardan ziyade daha sağlıklı ve hızlı uzar. Saç dipleri kuvvetlenir. 

Alerjik Reaksiyon 

Saçların en önemli etkenlerinden biri de alerjik reaksiyonlardır. Saç bakımı için kullanılan ürünlerin çoğu içerdiği kimyasallar nedeniyle cildin kurumasına ve hassasiyetle beraber alerjik reaksiyon görülmesine neden olmaktadır. Bireyin vücut toleransına göre hassasiyet seviyesi de değişiklik göstermektedir. Saç diplerinde pullanma ya da saç derisinde kabuklanma problemlerinden biri gözlemleniyorsa saç spreyi, saç köpüğü, jöle gibi kimyasal içeren saç bakım ürünlerinin kullanımı acilen bırakılmalıdır.

Ciltte alerjik reaksiyona neden olan diğer etmenler de bir kaçı da  besinler ve ilaçlardır. Saç diplerinde pullanma ve kabuklanma sorunu bu nedenlerden kaynaklanıyorsa çeşitli tetkikler yapılarak, alerjik reaksiyona neden olan besin tespit edilir ve ona göre bir düzen oluşturulur. Saç kuruluğa neden olan ilaç ve besinlerin kullanımı kesildiğinde, saç derisi de kısa süre içerisinde düzeldiğini göreceksiniz.

Egzama oluşumu

Seboreik dermatit olarak adlandırılan egzama, saç derisinde yağlı ve pullu bir görünüme neden olmaktadır. Egzama saç diplerinde pullanmaya, kabuklanmaya ve ilerleyen dönemlerde saç dökülmesine neden olur. Egzama iltihaplanması ile tüm vücuda yayıla bilir ve geri dönüşü olmayan saç kayıpları yaşanır. Komple saç kayıbı yaşamamak adına bir an önce gerekli uzman kişilere görünmeli ve gereken tedavileri yerine getirmelisiniz.
 

Mantar oluşumu

Saç derisinde kaşıntı ve kızarıklık oluşumu mantar enfeksiyonunun başlıca belirtisidir. Saç derisinde görülen mantar enfeksiyonu şiddetlenerek saç diplerinde pullanmaya neden olur. Saç derisinde kabuklanmaların olduğu yerlerde ise bölgesel saç dökülmeleri gözlemlenecektir. Erken yaşta kel kalmamak uğruna saçlarınıza iyi bakın.
 

Saç derisinde kabuklanma

Bu iki rahatsızlıkta stres, kaygı, sorunları fazla düşünme ve kişisel bakımsızlık gibi sebepler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

 

Egzama

Egzama daha kalıcı bir hastalıktır ancak saç derisinde kabuklanma çok uzun süreli ve kalıcı bir rahatsızlık olmayabilir.

Saçlar, kişinin aynasınıdır. Bakımlarınızı ve kontrollerinizi zamanında yapın.