Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından bir tanesi olan KYK öğrenim kredisi borcu ile alakalı yeni gelişmeler yaşanıyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde Meclis’te KYK öğrenim kredisi borcu ile alakalı verilen toplam 11 Kanun teklifi sonrasında yaşanacak olan gelişmelerin sonucu şimdiden anlaşılabiliyor. KYK öğrenim kredisi borcu sadece Üniversite öğrencilerine verilmekte olan bir öğrenim kredisidir. Bu öğrenim kredisi Üniversite öğrencisine yeni başladığı yıl verilmeye başlanır. Ya da öğrenci ne zaman KYK öğrenim kredisi başvurusu yaparsa en uygun zaman diliminde verilmeye başlanır. Öğrencilerin öğrencilik dönemlerinde ekonomik olarak rahatlamalarını sağlayan önemli bir ödenektir. Devlet bu KYK ödemelerini iki model ile sunar öğrencilere. Birinci model olan kredi, yani geri ödemelidir, ikincisi ise burs adı altında öğrencilere geri ödememe şartıyla verilir. Ancak burs almak kolay olmadığı gibi kredi hemen hemen her başvuru yapan öğrenciye verilir. İşte KYK öğrenim kredisi ile alakalı tüm ayrıntılar…
Üniversite öğrencileri için vazgeçilmez bir seçenek olan KYK öğrenim kredisi borcu ile alakalı yasal takip süreci içerisinde olan toplam vatandaş sayısı 300 bini geçmiş durumdadır. Öğrenim kredisi öğrencilerin ve öğrencilik hayatını tamamlamış olanların büyük bir kâbusu olarak görülmektedir. Özellikle Üniversite yaşantısını bitirmiş ve asgari ücret ile işe başlamış olan kişilerin 2 yıl içerisinde ödemelerinin başlayacak olması gerçek manada can sıkıcı bir durumdur. KYK öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen toplam 300 bin kişinin yasal takibe alınmış olması ve hükümetin bu konu ile alakalı bu zamana kadar hiçbir zaman ciddi bir adım atmamış olması daha fazla can sıkıcı bir durumdur. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından Üniversite öğrencilerine verilen öğrenim kredisi insanların mezun oldukları 2 yıl sonrasında faizi ile hesaplanarak geri ödenmesi talep edilen bir kredi modeli olduğu için insanların canını sıkan bir durum oluyor. Şu ana kadar Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi kullanmış olan toplam 5 milyon kişinin en büyük kâbuslarından bir tanesi kesinlikle KYK öğrenim kredisi borcudur. KYK borçları için düzenleme yapılacak mı? KYK borçları silinecek mi? KYK borçları yapılandırılacak mı? KYK borçları ile alakalı bir düzenleme yapılacak mı?
2020 KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?
Türkiye’de Üniversite öğrencisi olan vatandaşlarımızın yüzde 1,40 faiz oranı ile ödemek zorunda olduğu KYK öğrenim kredisi borcu dağ gibi oluyor. Ödenmediği her gün faiz işliyor ancak ödeme yapamayan toplam 300 bin kişi yasal takibe alınıyor. Bunun daha fazlası yasal takibe alınacağı ifade ediliyor. Bu krediler üzerine her yüzde 1,40 faiz eklenerek mezun olunduktan 2 yıl sonra vatandaşlardan KYK öğrenim kredisi borçlarını geri ödemeleri isteniyor. Meclis’te verilen toplam 11 Kanun teklifi ile silinebileceği ifade ediliyor. Ancak bu konu ile alakalı herhangi bir açıklama yapılmadı. Verilen toplam 11 Kanun teklifinin sessizce üstünün ört bas edilmesi ve öğrenciler için en iyi iyiliğin bu olacak olması tamamı ile can sıkıcı bir durum.
5 MİLYON KİŞİNİN KYK ÖĞRENİM KREDİ BORCU VARTürkiye’de aktif bir şekilde KYK öğrenim kredisi borcu olan kişi sayısı toplam 5 milyonu geçmiş durumda. Bu borçların her ödenmeyen ay için yüzde 1,40 faiz ile işleniyor olması ve ödeme güçlüğü çeken vatandaşlarımızın yasal takibe alındığı ifade ediliyor. Kimlerin ödeme gücü var bilinmez ancak ödeme yapamayan 300 bin kişiye yenileri ekleneceği kesin. Özellikle Üniversite'den mezun olduktan sonra asgari ücretli çalışmaya başlayan kişilerin nasıl ödeme yapacağı büyük bir tartışma konusu.