Ne zaman erken emekli olabilirim? Erken emeklilik şartları değişti!



Erken emeklilik herkesin hayalidir, özellikle emekli olmasına yakın bir tarih kalmış vatandaşların erken emeklilik her dakika araştırdığı önemli bir konudur. Sonuçta kim istemez 10 yıl çalışmadan erken emekli olabilmeyi?



Yayın Tarihi: 15.05.2020 21:28:00

Erken emeklilik herkesin hayalidir, özellikle emekli olmasına yakın bir tarih kalmış vatandaşların erken emeklilik her dakika araştırdığı önemli bir konudur. Sonuçta kim istemez 10 yıl çalışmadan erken emekli olabilmeyi? İşte bu nedenle insanlar arama motorlarında ne zaman erken emekli olabilirim? Erken emeklilik şartları nelerdir? Kimler erken emekli olabilir? Şeklinde aramalar yapıyorlar. İşte erken emekliliğe dair tüm detaylar…

Erken emekli olabilmek için herkesin aklına her zaman hizmet borçlanması gelmektedir. Özellikle askerlik yapmış olan erkeklerin erken emekli olabilmek için ilk kullandıkları hizmet borçlanması askerliktir. Ancak sadece erkekler değil kadınlarda yine aynı şekilde doğum borçlanması yaparak erken emekli olabilirler. Hatta kadınlar erken emeklilik hakkı konusunda erkeklerden bir nebze daha şanslılar. Erkekler askerlik borçlanması yaparak sadece 18 ay erken emekli olabiliyorlar ancak kadınlar her çocuk doğumu için 2 yıl yani toplamda 3 çocuk için 6 yıl erken emekli olabiliyorlar. Erken emeklilik hakkı kimlere verilir? Erken emeklilik şartları nelerdir? Kimler erken emekli olabilir? İşte vatandaşlarımızın aradığı sorular bunlar, o halde hemen konuya ayrıntı verelim.

ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Erken emeklilik şartları söylendiği zaman vatandaşlarımızın zihnine hemen prim ödemeleri ve hizmet borçlanması gelebilir. Bu durumda hizmet borçlanması herkesin alabileceği bir hakken prim ödemeleri herkese verilebilecek bir hak değil. Bu haktan mahrum olacak kişiler öncelikle daha önce hiç sigortalı olarak çalışmamış olan kişilerdir. Bir kişinin prim ödemelerini tamamlayarak erken emekli olabilmesi için en az 365 gün SSK, SGK ve Bağ-Kur primlerinin olması gerekmektedir. Bu nedenle hiç sigortası olmayan vatandaşlarımızın erken emekli olabilmesi için 365 gün boyunca sigortalı olması gerekmektedir. Ancak buna rağmen hizmet borçlanması her doğum yapan ve askerlik hizmetini gerçekleştirmiş olan kişilerin hakkı olabilir. İnsanların büyük bir kısmı emeklilik aşamasında hizmet borçlanması yaptığı bir kesindir. Çünkü Sosyal Güvenlik Danışmanları dahi emekli olurken sizi hizmet borçlanması yapmanızı önermektedir. Bu nedenle eğer emekli olmak için başvuru yapacaksanız mutlaka hizmet borçlanması yaparak hizmet sürenizi artırabilirsiniz.

HİZMET BORÇLANMASI NEDİR?


Hizmet borçlanması denilen şey kesinlikle sadece askerlik hizmeti ve doğum borçlanması değil. Askerli borçlanması ve doğum borçlanmasına ek olarak;
  • Hekimlerin fahri asistanlık süreleri
  • Kamu görevlisi personelin aylık izin süreleri
  • Yurt içi ve yurt dışında geçirilen doktorluk ve uzmanlık süreleri
  • Kanuni grevde geçen süre
  • Avukatlık için stajını tamamlayanlar ile normal staj sürelerini borçlandırabilir.
Uygun olan tüm vatandaşlar erken emeklilik için bu kıstasları kullanabilirler. Ayrıca şu şekilde erken emekli olunabilir!

3600 GÜN İLE EMEKLİ OLABİLMEK

3600 prim günü bulunan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu normal şartlarda emekli olabilmek için en az 10 yıl daha çalışması gerekir. Hem yaş hem prim günü tutmadığından ötürü devlet bu vatandaşları emekli yapmaz. Erken emeklilik için çok cefa çekmek gerekebilir. Askerlik borçlanması, eksik primlerin ödenmesi, nakdi borçlanma gibi çok çeşidi var ancak bu avantajlardan faydalanabilmek içinde ayrıca şartlar getirilmiştir. 3600 prim günü bulunan vatandaşımızın öncelikle erken emekli olabilme şansı yoktur, nadir istisnalar dışında…

EMEKLİLİK NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik hesabı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli kurallardan bir tanesi kesinlikle e-devlet üzerinden yatan sigorta primlerinizin toplamının görülmesi gerekir. Kişilerin e-devletten kontrol etmeden tahmini olarak söyledikleri prim sayısının hiçbir önemi yoktur. Bu nedenle eğer emeklilik hesabı yapıyorsanız mutlaka ama mutlaka e-devlet üzerinden kontrol etmeniz gerekir.

Kontrol edilmeyen sigorta girişlerinin eksik olabileceği, yanlış biliniyor olabileceği gibi birden çok olasılık vardır. Ayrıca yatan sigorta primlerinizin bilgisi ile beraber bu bağlantıyı kullanarak ne zaman emekli olurum sorunuza otomatik olarak yanıt buluyor olacaksınız. Ayrıca hem Bağ-Kur hem SSK girişli olmanızın bir dezavantaj olmadığını bu uygulama sayesinde her ikisini de tek bir sayfa içerisinde görebileceğinizi bilmelisiniz. Emeklilik tarihinden, emeklilik yaşına kadar tüm detayları ayrıntılı bir şekilde sunan bu uygulama SGK’nın resmi bir uygulamasıdır.