Merkez Bankası’ndan vadeli faizlerine artırım kararı geldi! O bankalar hemen güncelleme yaptı
2020 yılı içerisinde Merkez Bankası faiz oranları ile ilgili bir hayli değişiklikler meydana getirmesinin ardından son adım olarak faiz oranlarında bir hayli faiz artırımı sağlaması ile ön plana çıkmaktadır. Milyonlarca vatandaşımız için sunulan olanaklar ile gündemimizde ki yerini almaktadır
2020 yılı içerisinde Merkez Bankası faiz oranları ile ilgili bir hayli değişiklikler meydana getirmesinin ardından son adım olarak faiz oranlarında bir hayli faiz artırımı sağlaması ile ön plana çıkmaktadır. Milyonlarca vatandaşımız için sunulan olanaklar ile gündemimizde ki yerini almaktadır. Merkez Bankası Politika faizleri üzerinde bir hayli değişim meydana gelmesiyle beraber yüzde 8,25 faiz oranını yükse 10,25 oranına artış göstermesiyle ön plana çıkmaktadır. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından oluşturulan fırsatlar karşısında milyonlarca vatandaşımız için son dakika gelişmeleri bulunmaktadır.
YENİ KARAR ALINDI! İLK FAİZ ARTIŞI MEYDANA GELDİ!
Gündemimizde ki yerini alan son dakika gelişmeleri kapsamına yeni kararlar alınması ile beraber Merkez Bankası başkanı Murat Uysal ilk kez faiz artırımı sağlandığına dair açıklamalar da bulunulması ile beraber ön plana çıkmaktadır. Merkez bankası Başkanı Murat Uysal tarafından gerekli açıklamaların yapılması ile beraber pek çok vatandaşımız için son derece üzücü haber geldi. Merkez bankası tarafından yapılan açıklamalar ile pek çok vatandaşımız için detaylı değerlendirmeler yapılmıştır. İşte konuya dair merak edilen açıklamalar ve detayları…
MERKEZ BANKASI BAŞKANI UYSAL AÇIKLADI! İŞTE AYRINTILAR…
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, “Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir. İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlenmektedir.
Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur. Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.
‘FİYAT İSTİKRARINI DESTEKLEMEK AMACIYLA’
Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörülmüştü. Ancak, güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla ağustos ayından itibaren atılan sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermiştir.
‘ELİMİZDEKİ BÜTÜN ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
HABERİ PAYLAŞ