Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dönemde yaptığı kademeli faiz artırımlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Faiz oranlarını iki ayda yüzde 17,5 seviyesine yükselten TCMB, bu süreçte sıkılaştırıcı tedbirleri de ardı ardına açıkladı. Bu gelişmelerin sonucunda finansmana erişimin zorlaşması, bankaların kredi musluklarını sıkılaştırması gibi etkiler görülüyor.
1 Aralık 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında faiz oranlarının sabit tutulduğu dönemin ardından, TCMB'nin politika faizini artırmasıyla beraber yeni önlemler alındı. 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere kredi kartı kullanımında akdi faiz oranı yüzde 2,13'e, gecikme faiz oranı yüzde 2,43'e çıkarıldı. Nakit avanslarda ise akdi faiz oranı yüzde 2,89'a, gecikme faiz oranı ise yüzde 3,19'a yükseltildi. Kamu bankaları da uygun faizli ihtiyaç kredisi uygulamalarını revize ederek yeni faiz oranlarını benimsediler.
Kredi faizlerinin artış eğilimi gösterdiği bir dönemde, ilginç bir gelişme olarak GSM operatörleri de finansmana dahil olmaya başladı. Daha önce cihaz satışlarında müşterilere kredi imkanı sunan GSM operatörleri, şimdi de uygun faizli ihtiyaç kredisi sunuyor. Vodafone'un iş birliği yaptığı banka ile 70 bin TL'ye kadar yüzde 1,89 faiz oranıyla 3 ay ertelemeli kredi seçeneği sunması, müşterilere alternatif finansman yolları sunuyor. Turkcell de benzer şekilde ihtiyaç kredisi imkanı sağlıyor ve Türk Telekom da konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
Bu gelişmelere paralel olarak, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre kredi kullanımında da hareketlilik gözlemleniyor. BDDK'nın haftalık bültene göre, sektörün kredi hacmi 28 Temmuz itibarıyla 34,4 milyar TL arttı. Tüketici kredileri de bu dönemde 11 milyar 67 milyon TL artarak 1 trilyon 412 milyar 462 milyon TL'ye ulaştı.
Türk ekonomisindeki bu gelişmeler, faiz politikalarının ve kredi koşullarının finansal piyasalara etkisini yansıtıyor. Hem Merkez Bankası'nın politikaları hem de sektördeki diğer oyuncuların hareketleri, vatandaşların finansal kararlarını şekillendirirken, gelecek dönemde ekonomik aktivitelerin nasıl evrileceğini de gösterecektir.