Meclis'ten Emeklilikte Yeni Dönem: Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilikte Sayılacak mı?



Meclis'ten Emeklilikte Yeni Dönem: Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilikte Sayılacak mı?



Yayın Tarihi: 24.11.2023 15:45:00

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki belirsizlik devam ederken, staj ve çıraklık mağduru olan emekli adayları için umut verici bir gelişme yaşanıyor. Ankara Milletvekili Melih Güner'in öncülüğünde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni yasa teklifi, staj ve çıraklık sürelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlangıcı olarak kabul edilmesini öngörüyor. Bu teklif, EYT'den yararlanamayan binlerce kişi için önemli bir adım olabilir.

Yeniden Refah Partisi'nin Ankara Milletvekili Melih Güner, staj ve çıraklık sürelerinin SGK başlangıcı olarak kabul edilmesine yönelik bir kanun teklifi ile gündeme geldi. Güner, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu teklifin EYT'den yararlanamayanlar için önemli bir çözüm olabileceğini belirtti. Henüz yasalaşmamış olan bu teklif, staj ve çıraklık mağduru olan emekli adayları için yeni bir umut kapısı aralayabilir.

Ankara Milletvekili Melih Güner'in Meclis'e sunduğu teklif, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmasını amaçlıyor. Eğer bu teklif yasalaşırsa, 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan ve staj veya çıraklık sürelerinde prim ödeyen bireyler, bu süreleri SGK başlangıcı olarak kullanabilecekler. Bu da demek olacak ki, staj ve çıraklık süreleri emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ek bir katkı sağlayacak.

EYT yasasından yararlanamayan emekli adayları için umut kapılarını aralayan bu teklif, özellikle staj ve çıraklık sürelerinde prim ödemiş olan bireyleri ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın daha önceki açıklamalarına göre, prim yatırılmadan emeklilik hakkının kazanılamayacağı ifade edilmişti. Ancak Güner'in teklifi, bu kuralı bir nebze olsun esneterek staj ve çıraklık sürelerini SGK başlangıcı olarak kabul etmeyi amaçlıyor.

Bu gelişmelerin yanı sıra, EYT konusunda da önemli bir formülün ortaya çıktığı belirtiliyor. 45-46 ve 47 yaş üzerindeki kişileri kapsayan bu formül, 3 yıl düzenlemesiyle tam 900 bin kişiyi etkileyecek. Bu adım, EYT konusundaki belirsizliği bir nebze olsun giderirken, staj mağdurlarının da umutlarını artırıyor.