Mecliste gündem zamlar olacak! Meclis toplanıyor!

Mecliste gündem zamlar olacak! Meclis toplanıyor!

Mecliste gündem zamlar olacak! Meclis toplanıyor!
Yayın Tarihi: 11.07.2023 08:55:00

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yoğun bir haftaya giriyor ve yasama ve denetim faaliyetlerini yürütecek. Haftalık çalışmalarına başlayan Genel Kurul'da bir dizi kanun teklifi görüşülecek. Bu teklifler arasında, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek motorlu taşıtlar vergisi ihdası ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren teklif önemli bir yer tutuyor.

Bu teklife göre, tüm kamu personeline, memur aylık katsayısıyla çarpılarak hesaplanacak tutarda ilave ödeme yapılacak. Emeklilere ise yüzde 25 zam yapılacak. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla tüm taşıtlarda 2023 yılı için bir defaya mahsus olarak iki katı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınacak. Ayrıca, COVID-19 hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla verilen idari para cezalarının iadesi de gündemde.

Konut kiralarında uygulanan sınırlama ise 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılacak. Ayrıca, COVID-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanların tekrar cezaevine dönmeyecekleri ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecekleri açıklandı.

Bu değişiklikler, maaşlara nasıl yansıyacak? Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin'e göre, memur emeklileri yüzde 17,55 olan emekli maaşlarına ilave olarak yüzde 6,34 artış alacaklar. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ise yüzde 19,77'den yüzde 25'e yükselecek. Örneğin, 10 bin lira alan bir emeklinin maaşı 12 bin 500 lira olacak.

Bu düzenlemeden bu yıl emekli olanlar da faydalanabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa, bu yılın mart ayında çıktı. Bu nedenle EYT kapsamında emekli olacaklar, zaten bu ilave artıştan yararlanacaklar. Ayrıca, Meclis'in görüşeceği bütçe kanunuyla ilgili olarak Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yapılan harcamaların karşılanabilmesi için ilgili kamu idare bütçelerine ödenek eklenmesi öngörülüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun görüşeceği 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin yasalaşmasıyla ilgili süreç de bu hafta içinde tamamlanması bekleniyor. Ayrıca, Uluslararası anlaşmalara dair kanun tekliflerinin de Genel Kurul'da görüşülmesi planlanıyor.

Bu hafta, siyasi partilerin düzenlediği grup toplantıları da gerçekleştirilecek ve Gazi Meclis'te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Anma törenleri düzenlenecek. Meclis, yoğun bir gündemle çalışarak ülkenin ihtiyaçlarına yönelik adımlar atmayı hedefliyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR