Madame Tussauds İstanbul'da Marilyn Monroe'dan Yaşar Kemal'e Konuk Olduk



Merlin Entertainments Türkiye Grup Genel Müdürü Sarper Hilmi Suner ile dünyanın en ünlü balmumu heykel müzesi Madame Tussauds'un İstanbul macerasını ve fazlasını konuştuk.



Yayın Tarihi: 9.04.2018 11:29:00

Öncelikle Madame Tussaud'un hikayesi nasıl başladı? Bu fikir nereden çıktı?

250 yıllık tarihe sahip Madame Tussauds’un kuruluş hikayesi Fransız İhtilali’ne dayanıyor. Tanınmış bir balmumu sanatçısı olan Dr. Philippe Curtius’un gündelikçisinin kızı Marie (Madame Tussauds) heykel yapmayı genç yaşta öğrenmiştir ve Fransa Kralı’nın kız kardeşine sanat dersleri vermeye başlar. Marie, 8 yıl boyunca ünlü Versailles Sarayı’nda kraliyet ailesinin yanında yaşar ve çalışır. Bu dönemde Marie ve annesi tahta olan bağlılıklarının sorgulanması üzerine hapse atılırlar. Fakat Marie’nin yeteneği ve Dr. Curtius’un milli askerler üzerindeki etkisi onları kurtarır. Marie, serbest kalışının ardından giyotin kurbanları için ölüm maskeleri hazırlamaya zorlanır. Sanatını böyle bir konuda kullanmak zorunda kalan Marie için bu zorunluluk hayatının en zorlayıcı tecrübesi olmuştur.
Marie 1795’te François Tussauds ile evlenir ve Fransız Devrimi’nden kısa bir süre sonra Joseph ve Francis adında iki oğlu olur. Dr. Curtius hayatını kaybedince sergisi Madame Tussauds’a miras kalır ve o da gerek Fransa’da yaşadığı zorluklar, gerekse yeni seyirci arayışıyla Londra’nın yolunu tutar.



Burayı 30 yılı aşkın bir süre köşe bucak gezer. İngiltere’de kendisinden en çok istenen heykeller arasında kraliyet mensupları, politikacılar, devrimciler ve katiller yer almaktadır. O dönemde İngiltere’de gündem Madame Tussauds sergisi ile takip edilmektedir. Madame Tussauds sergisi İngiltere’de gezdiği yıllar boyunca boyunca adeta ayaklı gazete muamelesi görmüş, sıradan insanlarla soyluları ve ünlüleri bir araya getirmesiyle oldukça dikkat çekmiştir. Madame Tussauds, Avrupa’da gündelik hayatın içerisinde Fransız Devrimi ve Napolyon Savaşları’nın çok iyi bir şekilde sergilediğinden insanların çok fazla ilgisini çeker. Özellikle Marie’nin ‘Korku Odası Sergisi’ seyircilerinin hayal gücüne dokunduğu, Dr. Curtius’un ‘Hırsızlar Mağarası’ndan modellenen tüyler ürpertici bir sergidir. 1835 yılında Madame Tussauds, Baker Street Bazaar, Londra’da şu anda da bulunduğu dünyaca ünlü merkezine taşınır.



Peki müzenin İstanbul'da açılma hikayesi nasıl gerçekleşti?


2007 yılında Merlin Entertainments çatısına giren dünyanın en ünlü balmumu heykel müzesi Madame Tussauds özünde ‘cazibe’ (attraction) tanımlaması ile konumlandırılan bir eğlence merkezi ve seçtiği lokasyonların nerede olacağının kararını tamamen iş hedefleri ve ihtiyaçları kapsamında veriyor.

Londra ve Amsterdam’daki merkezlerinin ardından Merlin Bünyesine katılan Madame Tussauds’nun bulunduğu metropoller arasında Las Vegas, Hong Kong, New York, Şangay, Washington DC, Berlin, Hollywood, Bangkok, Viyana, Blackpool, Tokyo, Sidney, Tokyo, Beijing, Singapur, Wuhan, Orlando, Chongqing ve pek çok yer bulunuyor.
Merlin Entertainments bünyesinde önceki yıllarda İstanbul’da yatırımı gerçekleşen ve beklenenin üzerinde ilgi gören SEA LIFE İstanbul ve LEGOLAND® Discovery Centre; Madame Tussauds’un açılışında bizler için önemli bir motivasyon kaynağı oldu. Öncesinde yapılan pazar araştırması ve aldığımız talepler üzerine Madame Tussauds’u İstanbul’a getirmeye karar verdik. Merlin Entertainments’ın tüm dünyada uyguladığı ‘cluster’ grup markaları sinerjisi ile Kasım 2016’da Madame Tussauds İstanbul Türk halkıyla buluştu.

Burası müzeden çok eğlence merkezi gibi biraz da sanırız?

Evet aslında burası bir müze olmaktan çok bir eğlence, İngilizler’in tanımlamasıyla ise ‘cazibe’ (attraction) merkezi. Madame Tussauds’da ziyaretçiler figürlere dokunmak ya da sarılıp onlarla fotoğraf çektirmekle kalmıyor, aynı zamanda interaktif bir eğlencenin de parçası oluyor. Madame Tussauds İstanbul’da ziyaretçileri Michael Jackson kostümü giyip dansederken, Muhammed Ali’nin yanında kendi sıkletlerini ölçerken, Einstein’ın zekasına ne kadar ulaştıklarını çözerken, Mazhar Fuat Özkan’ın sahnesinde davul çalış şarkı söylerken görebilirsiniz. Ziyaretçilerden aldığımız ve bizi en memnun eden yorumsa figürlerin sahiplerine ne kadar çok benzediği…



Gördüğümüz kadarıyla heykellere dokunma, sarılma vs gibi herhangi bir kısıtlama yok. Çok fazla çocuk ziyaretçi de geliyor. Heykellere zarar verenler oluyor mu?

Ziyaretçilerimiz merkezimizde yer alan tüm figürlere dokunup onlarla fotoğraf çektirebiliyor hatta ekibimiz gün sonunda bazı figürlerden ruj lekeleri bile siliyorlar. 
Bu konuda hiçbir şekilde kısıtlamamız yok, tam tersi ziyaretçilerimizin figürlere yakın hissetmesini istiyor ve onlara ‘yıldızlara yakın ol’ diyoruz. Madame Tussauds İstanbul’da yer alan tüm figürler belirli periyodik aralıklarla bakıma alınıyor. Figürlerin bakımından sorumlu stüdyo ekibimiz her sabah merkez açılmadan önce figürlerin saç, makyaj ve kıyafetlerini kontrol edip düzeltiyor, gerektiğinde yeniden yapıyor. Figürler rutin aralıklarla bakıma alınıyor, kuru temizlemeden dövmelerinin boyanmasına kadar her detay yenileniyor.
 
Peki zarar gören bir figürün bakımı nasıl gerçekleşiyor? Heykeller ne sıklıkla yenileniyor?

Zarar gören figürler stüdyo ekibimiz tarafından stüdyoya alınıyor. Kırıldıysa yeniden yapıştırılıyor ya da yapılıyor, yeniden boyanıyor, orjinalinden hiçbir farkı olmayacak şekilde yenileniyor.



Kullanılan saçlar, kaşlar gerçek malzemeler mi?

Kullanılan tüm malzemeler gerçek. Saç ve kıl örnekleri figürün aslına benzemesindeki en önemli faktörler arasında yer alıyor. Ortalama bir saç ekimi, kaşları da dahil edersek yaklaşık 140 saat sürüyor. Her biri gerçek insan saçı olan saç telleri tek tek figüre ekiliyor. Ekimin ardından saç yıkanıp şekillendiriliyor.


Kendi orjinal kıyafetini veren ünlüler oluyor mu?

Ünlüler çoğunlukla figürlerinin kıyafetlerini bağışlamayı tercih ediyor. Orijinal kıyafeti kullanamadığımız durumlarda stilistlerimiz fotoğraf, portre, resim, tarihi kayıtlar vb araştırmalar sonucu figüre en uygun kıyafeti hazırlıyor. Orijinal kostümlerini kullandığımız figürlere örnek vermek gerekirse Kıvanç Tatlıtuğ’un kıyafetlerini moda tasarımcısı eşi Başak Dizer Tatlıtuğ hazırladı, Yaşar Kemal’in üzerindeki kostüm eşi tarafından, Tolga Çevik’in üzerindeki sahne kıyafeti kendisi tarafından merkezimize hediye edildi. Arda Turan ve Hidayet Türkoğlu kendi formalarını; Beren Saat ve Kerem Bürsin gibi isimler de
kendi kıyafetlerini merkezimize hediye ettiler.



Peki hangi ünlünün, hangi pozda heykeli yapılacağına nasıl karar veriliyor?

Figürü yapılacak olan ünlü hayattaysa kendisinin, değilse yasal mirasçılarının, figürün yaşı, pozu, kostümü ve diğer tüm detaylar üzerine görüşü ve onayı alınıyor. Figürü yapılan kişi seçilen pozu ile adeta ölümsüzleşiyor, binlerce ziyaretçinin karşısına çıkıyor. Burada kararı kreatif ekibin yönlendirmeleri ve önerileri ile büyük ölçüde figürü yapılan ünlü kişi veya temsilcisi karar veriyor.

Bir figürün yapımı ne kadar süre alıyor?

3 saat süren ve ‘sitting’ olarak adlandırılan ölçü alım aşamasında figürü yapılacak kişinin 250’den fazla ölçüsü alınıyor ve 360’ açıdan 300’ün üzerinde fotoğrafı çekiliyor. Kişi hayatta değilse ailesinin ya da yasal varislerinin izni ve rehberliği ile kişinin fotoğraf arşivi taranıyor, fotoğraflar üzerinden figüre bir poz belirleniyor ve yine fotoğraflar kullanılarak tasarım süreci tamamlanıyor. Saç ve kıl örnekleri, el şekli ve ölçüleri, göz rengi ve büyüklüğü gibi oldukça ayrıntılı ölçümler figürün aslına benzemesine giden yoldaki önemli bilgiler olarak bizim için çok değerli bir bilgi bankası yaratıyor. Figürün yapım süreci ile ilgili çok ilginç bilgiler var. Örneğin figürün başı normal ölçülerden yüzde 2 daha büyük şekillendiriliyor. Bunun nedeni balmumunun soğurken az da olsa küçülmesi. Bu yüzde 2’lik fark normal ölçülere dönmesine izin veriyor. Sadece bir figürde yaklaşık 150 kg balmumu kullanılırken harcanan zaman ise 4 – 8 ay arasında değişiyor. Ortalama bir saç ekimi, kaşları da dahil edersek yaklaşık 140 saat sürüyor. Her biri gerçek insan saçı olan saç telleri tek tek figüre dikiliyor. Dikimin ardındann şekillendirilen saç yıkanıp şekillendiriliyor.



Gerçekçi bir görünüm ve renk kazandırmak için ten rengi yağlı boya ile tutturuluyor. Sadece baş kısmı 50 saatin üzerinde zaman alıyor. Her bir ben, leke, çil, farklı ton 20 farklı renk kullanılarak boyanıyor ve figür en küçük ayrıntısına kadar bire bir gerçeğini yansıtıyor.

Yalnızca gözleri boyamak bile 15 saat alırken elle yapılan bu boyama tam olarak figürün sahibinin rengini ve göz özelliklerini yansıtıyor.

Dişçilikte kullanılan malzemelerle yapılan dişler, sitting sırasında alınan kalıba göre şekillendiriliyor ve mükemmel renk uyumu yakalanıyor. Bu işlemin yapımı ise 30 saatlik bir çalışma gerektiriyor. Ünlüler figürlerinin kıyafetlerini bağışlayabiliyor ya da bizim stilistlerimiz figüre en uygun kıyafeti hazırlıyor. Bir figürün yapımı ortalama 8 ay kadar sürüyor. Her bir figür her gün her Madame Tussauds’ta bulunan bakım ekipleri tarafından dikkatlice güne hazırlanıyor. Saçların ve kıyafetlerin yıkanması, makyaj ve dövmelerin baştan boyanması gibi birçok iş günlük olarak yapılıyor.



Müze kartla giriş yapılabiliyor mu?

Merkezimize müze kartla girişte yüzde 20 indirim yapılıyor.
Müze çıkışında oldukça ilginç hediyeler var. Ziyaretçiler için 3 boyutlu küçük figür yapımlarını gördük.

Bu hediyelerin hazırlanışı kaç gün sürüyor?

Madame Tussauds mağazasında sevdikleriniz ya da kendiniz için çeşit çeşit ve rengarenk hediyelik eşyalar bulabilmeniz mümkün. Mağazamızdaki ürünler de en az figürler kadar ilgi görüyor ve beğeniliyor. 3 boyutlu figür yapımı için İkizin firmasından destek alıyoruz. Kendi figürünü yaptırmak isteyen ziyaretçilerimizin ölçüleri alınıyor, 1 hafta sonra 3D figürleri evlerine teslim ediliyor.

Son olarak yeni gelecek heykeller hakkında isim alabilir miyiz?
Madama Tussauds’un açılışının ardından Tolga Çevik, Neşet Ertaş ve Demi Lovato figürleri Madame Tussauds İstanbul’da yerlerini aldı. Yine geçtiğimiz aylarda sevgili Murat Boz’un balmumu figürünü yapacağımızı da duyurmuştuk. Madame Tussauds İstanbul önümüzdeki dönemde de yine en sevilen, en sevilen Türk ve yabancı isimleri ailesine katmaya devam edecek.
 

Merlin Entertainments Türkiye Grup Genel Müdürü Sarper Hilmi Suner