KYK borçları tamamen siliniyor mu? KYK borç affı, KYK borç yapılandırma 2020 nasıl olacak ?

KYK borçları tamamen siliniyor mu ? KYK borç affı, KYK borç yapılandırma 2020 nasıl olacak ? Cumhurbaşkanı Erdoğan en kapsamlı yapılandırma paketi için çalışmalara başladı. Bu yapılandırma kararı arasında öğrenim kredisi de var. Bu durumda KYK borçları silinecek mi ? KYK borçlarına yapılandırma...

KYK borçları tamamen siliniyor mu? KYK borç affı, KYK borç yapılandırma 2020 nasıl olacak ?
Yayın Tarihi: 24.10.2020 13:06:00

KYK borçları tamamen siliniyor mu ? KYK borç affı, KYK borç yapılandırma 2020 nasıl olacak ? Cumhurbaşkanı Erdoğan en kapsamlı yapılandırma paketi için çalışmalara başladı. Bu yapılandırma kararı arasında öğrenim kredisi de var. Bu durumda KYK borçları silinecek mi ? KYK borçlarına yapılandırma...

Öğrencilerin ve mezun olmuş ama öğrenim kredisi almış olan vatandaşların en çok merak ettiği ve hep araştırdığı konu, KYK borçları silinecek mi ? Üniversite okurken öğrenciler daha rahat geçinebilmek, ailesinden daha az para almak, çalışmadan da öğrenim hayatını devam ettirebilmek adına Kredi Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredim kredisi alıyorlar.

Üniversite hayatında öğrenim kredisi alan öğrenciler, mezun olduktan sonra yani öğrenimlerini tamamladıktan sonra bu aldıkları öğrenim kredisini yani diğer adıyla KYK'yı geri ödemeye başlıyor. Aslında öğrencileri en çok zorlayan da bu krediyi mezun olduktan sonra ödemek. Öğrencilik süresinde her ay küçük bir meblağ olarak aldıkları bu krediyi geri öderken toplu bir tutar olarak gören öğrenciler küçük çaplı bir şok yaşıyor. Zaten yeni mezun olmuş olan ve iş bulamayan gençler, KYK borçlarını ertelemeye başlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yapılandırma paketleri duyurusunu duyan gençler merakla öğrenim kredisi için de bir yapılandırma paketi olup olmayacağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir yapılandırmaya gidip gitmeyeceğini merak etmeye ve araştırmaya başladı. Müjdeli haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yapılandırma paketleri duyurusunu yaptıktan sonra KYK borcu bulunan ve kara kara öğrenim kredisi borcunu düşünen öğrencilere de bir yapılandırma paketi yapılacağını söyledi. Peki bu durumda, KYK borçları silinecek mi ?



KYK borçları silinecek mi ? Öğrenim kredisi borçları silinecek mi ?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıklama yaptı. Yaptığı bu açıklamada AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yaklaşık 500 milyar liralık bir vergi yapılandırmasına gidileceğini açıkladı. Bu haberi duyan borcu olan vatandaşlar heyecanlanırken, bu açıklamaya en çok üniversitede öğrenim kredisi alan veya geçmişte üniversite döneminde öğrenim kredisi almış olan ve kara kara nasıl ödeyeceğini düşünen vatandaşlar sevindi.

K Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un yaptığı borç yapılandırma açıklamasına göre, borç yapılandırmasında; kurumlar vergisi, gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, özel tüketim vergisi, KYK borçları, tüm idari para cezaları, hazine alacakları bu kapsamda dahil edilecek.


Bir diğer avantajı da eğer ödemeler peşin olarak yapılırsa, bu borçların faiz oranları silinecek ve faizsiz ödeme yapılacak. Bu yapılandırma paketinden yararlanmak isteyenlerin 2020'nin yani yılın sonuna kadar müracaat etmesi gerekiyor.



KYK borçları yapılandırma nasıl yapılacak ?

Kredi Yurtlar Kurumu'na olan borçların ödenmesinin nasıl yapılacağı da KYK borcu olan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. KYK borcununun geri ödemesi yani tahsil edilmesi, öğrenim kredisini alan öğrenci mezun olduktan 2 sene sonra başlıyor.

Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar dahil edilerek hesaplanacak olan KYK borcuna eklenerek öğrenim kredisi borcu hesaplanıyor.

Üniversiteden mezun olmuş ve iş bulamamış olan vatandaşlar, iş bulamadıkları ve çalışmadıkları için de bir gelirleri olmadığı için öğrenim kredisi borcunu ödemeyi 1 sene erteleyebiliyorlar. Ödenmeyen borçlara aylık faiz oranı da geliyor. Ödenmeyen borçlara aylık 1.40 gecikme faizi de uygulanıyor. Ancak ödenmeyen borçlar, eklenen faizler ile ödenecek olan kredi tutarı ilk ödenecek tutarına bakıldığında 2-3 katına çıkmış oluyor.

Üniversite hayatı süresinde öğrenim kredisi almış olan vaatndaşlar, KYK kredi borçlarını erteleme hakkına sahiptir. Vatandaşlar, KYK kredi borcunu 1'er yıllık süre ile erteleme hakkına sahip oluyorlar. Borç ödeme zamanı, vadesi henüz başlamayan vatandaşlar ile ödemesi gereken borçlarını hiç aksatmadan ödeyen vatandaşlar 'turkıye.gov.tr' sitesinden e-devlet şifreleri ile KYK borçlarını ertelemek için talepte bulunabiliyorlar. Kredi borcunu ertelemek için başvuruda bulunmak için işsizlik durumunun olması, askerlik durumunun olması, yüksek lisans yapıyor olmak ya da doktora eğitimine devam etmesi durumu gerekli şartlar arasındadır.

KYK borçları için 1 sene erteleme;

Verilmiş olan kararlar doğrultusunda KYK borçlarının yapılandırma kararıyla birlikte yapılandırma sonrasında pandemi salgınından dolayı ödenecek olan KYK kredisi taksitleri için 1 senelik erteleme kararı da gündeme geldi. Konuşulan konular arasında baş sırada yerini alan KYK borcunu 1 sene erteleme konusu da hayata geçecek gibi duruyor. Bu kapsam dahilinde borçlarına yapılandırma yapılan öğrenciler, kredi borçlarının ödemesine yani taksitlerine 1 sene sonra başlama hakkı elde ediyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR