Kredi Kartlarından Nakit Avans Kullanımına Getirilen Sınırlama Kaldırıldı!

Kredi Kartlarından Nakit Avans Kullanımına Getirilen Sınırlama Kaldırıldı!

Kredi Kartlarından Nakit Avans Kullanımına Getirilen Sınırlama Kaldırıldı!
Yayın Tarihi: 19.05.2023 11:03:00

Merkez Bankası, kredi kartlarından yapılan nakit avans çekimleri ve kuyum harcamaları için belirli bir sınırlama getirmiş ve bu işlemlerin kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasını kararlaştırmıştı. Ancak, bu sınırlamanın kalktığına dair yeni bir açıklama geldi. Sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çeken bu durum, merak konusu olmuştu.

Merkez Bankası tarafından bankalara gönderilen talimatla, nakit avans ve kredili mevduat hesabı kullanımları konusunda açıklık getirildi. Talimatta, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredileri için herhangi bir sınırlama uygulanmayacağı belirtildi.

Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Uygulama Talimatı'na göre, nakit avans, kredili mevduat hesabı kredileri ve kuyum harcamaları makroihtiyati tedbir uygulamalarından muaf tutulacak.

Bankalara gönderilen yazıda, "Başkanlık makamı talimatı kapsamında, bireysel kredi kartlarıyla yapılan kuyum harcamaları ve nakit çekimlerinin kredi türüne göre menkul kıymet tesisinden hariç tutulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir" ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, konut, tarım, esnaf, KOBİ, ihracat ve yatırım kredileriyle birlikte kurumsal kredi kartları ve tüketicilere kullandırılan kredili mevduat hesabı kredilerinde kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi muafiyeti sağlandı.

Merkez Bankası, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımlarında menkul kıymet tesisi uygulamasına yönelik düzenlemeye gitmişti. Ancak bazı bankalar, bu yerine daha sert uygulamalara yönelmişti. Şimdi ise merkez bankasının talimatıyla birlikte nakit avans kullanımında sınırlama kalkmış durumda.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR