Türkiye’de 2019 Kasım tarihi itibari ile 25,4 milyon Türk vatandaşının toplam 66 milyona yakın kredi kartı var. 2014 tarihinden önce kredi kartı aidatlarına yapılan haklı itirazlar sonucu hakem heyetleri tarafından aidat ödemeleri geri alınabiliyordu.
Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2014’te aldığı kararla kredi kartı aidatlarını yasal bir zemine kavuşturdu. BDDK, tüketiciyi koruyucu bazı önlemler de aldı. Fakat tüketiciler haklarını bilmediği için aidatı ödeme ya da kartını iptal etme yoluna gidiyor.
BU HAKLARI BİLMENİZ GEREKİYOR
BDDK yönetmeliği düzeyinde kart çıkartan kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti gibi isimlerle tüketicilerden ücret tahsil etmektedir. Ancak bu tahsil edilen ücretlerin herhangi bir yasal durumu yoktur. Bankalar hem aidatlı kart hem de aidatsız kartları tüketicilere sunmak zorundadır. Bankaların en büyük zorunluluğu bu seçenekleri size bir bir anlatmaktır ancak bankalar tüketicilere bu iki seçenekten bahsetmek yerine sadece pazarlığa girişiyor. Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Başkanı Aziz Koçal, “Bankalar bu seçeneği sunmak yerine pazarlığa girişiyor” dedi. 6.9 MİLYON TL CEZASI VAR Tüketicilerin aidatsız kredi kartı istemek için dilekçeyle bankaya başvurabileceklerini söyleyen Aziz Koçal şöyle konuştu: Bankalar aidatsız kartı tüketiciye vermek zorunda. Vermezse normal kredi kartından aidat ücreti talep edemez. Aidat alırsa da vatandaş dilekçesiyle hakem heyetlerine başvurup iade istesin. Ayrıca aidatsız kredi kartını vermeyen bankaya 6.9 milyon lira para cezası kesiliyor. Şeklinde ifade verdi.
BUNLARA DİKKAT EDİN, PARANIZ CEBİNİZDE KALSIN- Kredi kartı sözleşmesi imzalamış olsanız bile kullanmadığınız süreç içerisinde aidat ödeme zorunluluğunuz yok.
- Aralıksız 180 gün boyunca kullanılmayan kredi kartları hareketsiz kabul edileceği için aidat ödenmez.
- Daha önce yansıtılan kredi kartı aidatı var ve kart yansıtılan sürenin sonunda bir 180 gün daha hareketsiz kalmış ise banka aidattan vazgeçmek zorunda kalır.
- Her banka özel ya da kamu fark etmeksizin aidatsız ve aidatlı seçeneklerle kredi kartı çıkartma zorunluluğu vardır.
- Aidat ödenen kredi kartı, limiti aynı kalmak şartıyla aidatsız kart ile değiştirilebilir.
- Bir takvim yılında herhangi bir nedenle kredi kartını iki defa yenileyenden bankalar ek ücret ve aidat talep edemez.
- Kredi kartının borç bakiyesi ve taksidi olsa dahi, tüketici talep edince bankalar kartı iptal etmek zorunda.
- İptal edilen kartın borcu devam etse de bu sürede kredi kartı aidatı alınamaz.
İşte vatandaşımız bu gibi durumları ve şartları bilmediği için düzenli olarak kredi kartı aidatı ödemek zorunda bırakılıyor. Tüm vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve acilen kredi kartı aidatı konusunda bilgilendirilmelidir. 100 TL’yi aşan kredi kartı aidatını ödemek istemiyorsanız banka sizinle pazarlığa girişebilir.
Müşteriyi kaybetmemek adına size aidat olarak kesilen miktarın büyük bir kısmını chip para olarak geri takdim edebilir. Ya da bankanın kişilere özel olarak farklı strateji ve teklifleri olabilir. Bu nedenle bu teklif ve stratejileri öğrenmek için en kolay yol ilgili bankanın müşteri temsilcisi ile görüşmek olacaktır. Direkt kredi kartınızı kapatmak yerine teklif ve önerileri dinleyebilirsiniz. Unutmayın, kredi kartı aidatı ödememek yasal zorunluluğunuz ve bu yasal zorunluluğunuzu bilmediğiniz için kredi kartı aidatı ödüyor olabilirsiniz.