Kredi borcu olanlar için müjdeli haber geldi! Başvuru yapanlara geri ödeme yapılıyor!



Genel olarak günümüzde birçok kişi çeşitli ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kredi çekmektedir. Bu çekilen krediler ise daha sonrasında taksitle ödenmektedir. Fakat bu yıl yaşanılan korona virüs salgını nedeniyle birçok kişi kredi borcu sıkıntılarıyla baş başa kalmıştır.



Yayın Tarihi: 4.09.2020 20:45:00

Genel olarak günümüzde birçok kişi çeşitli ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kredi çekmektedir. Bu çekilen krediler ise daha sonrasında taksitle ödenmektedir. Fakat bu yıl yaşanılan korona virüs salgını nedeniyle birçok kişi kredi borcu sıkıntılarıyla baş başa kalmıştır. İşten çıkartılan ya da ücretsiz izne çıkartılan kişiler için ise kredi borçları ile ilgili yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemeler kapsamında ise başvuru yapan kişilere belirli oranda geri ödemeler sağlanmıştır. Bu geri ödemenin ise detayları Tüketici Hakem Heyeti tarafından açıklanmıştır.

KREDİ SAHİPLERİNE YAPILAN GERİ ÖDEMELER

Birçok kişi kredi fırsatlarındaki düşük kredi faizlerinden dolayı hemen kredi alımında bulunmuştur. Alınan kredilerin ise bankalar tarafından bazı ek masrafları olduğundan dolayı ve başka bankaya aktarımından dolayı yüzde 2 gibi ceza ödemesi bulunabilmektedir. Bundan dolayı da komisyon ücreti ya da tahsis ücreti gibi ek ödemelerden dolayı birçok kredi sahibinden ödemeler alınmıştır. Fakat yapılan açıklamalara göre ise alınan yüzde 1’lik ücretin herhangi bir yasal dayanağı bulunmadığından dolayı alınan ödemelerin tamamı kredi sahiplerine tekrar yatırılmıştır.

Borç yapılandırması kapsamında kişilerden ek ödemeler alınması ve normalden daha yüksek tutarlardan ceza kesilmesi herhangi bir yasal dayanağa bağlı olmadığından geri ödeme olarak sağlanabilmektedir. Bunun için borç yapılandırması yapan kişilerin başvuru yapması gerekmektedir. Başvuruyu yapan kişiler bankalardan direkt olarak alınan ücret kadar ödemeyi geri almaktadır. Böylelikle haksız şekilde alınan ödemeler tekrar sağlanmış olmaktadır.

İADE EDİLECEK TUTAR NE KADARDIR?

Mahkeme kararı ile belli olan geri ödeme işlemleri ise belirli tutarlar dahilinde olacaktır. Bu tutarların ise vatandaşa bin 141 lira olarak yansıdığı söylenebilmektedir. Tamamen haksız bir kazanç olarak yasal dayanak olmadan alınan bu ücretlerin tekrardan kredi sahiplerine yatırılması başlatılmıştır. Çeşitli tüketici dernek ve vakıfları tarafından da desteklenen geri ödemeler ise halen devam etmektedir. Bankası tarafından haksız yere yüksek tutarlardan ödemelere maruz kalan kişilerin ise şikayette bulunarak yasal işlemleri başlatması gerekmektedir. Daha sonrasında ise ödenen tutar kadar geri ödeme alınmaktadır.


SİGORTA MASRAFI, İPOTEK ÜCRETİ VE EKSPERTİZ TUTARI GİBİ ÜCRETLER DOSYA MASRAFINA DÂHİL Mİ?

Bankalar kredi kullanımı gerçekleştiren kullanıcılardan,  işlemler esnasında ipotek ücreti,  sigorta tutarı ve ekspertiz tutarı gibi ücretler talep edebilecektir. Bu ödemeler dosya masrafına dâhil olmayacaktır. Çünkü bankalar bu ödemeleri bu işlemleri yapan sigorta firmaları ve ekspertiz firmaları gibi kuruluşlar adına tahsil almaktadır.

DOSYA MASRAFI NE KADAR?

Kullanılan kredi tutarının binde 5'i hesaplanarak kredi dosya masrafı ödemesi tespit edilmektedir. Örnek vermek istenirse 10.000 TL miktarındaki bireysel krediler için bankalar en çok 50 lira kredi dosya masrafı alabilmektedir. 

DOSYA MASRAFI İADE EDİLEBİLİR Mİ?

Haksız koşul tanımlamasıyla birlikte bankaların kredi protokolü maddelerinin bazıları (özellikle 2014 yılının ekim ayından önce düzenlenen) haksız koşul içerisinde kabul edilerek, tüketiciye ödemiş olduğu ödemenin belirli bir kısmının iade edilmesi yönünde kararlar alındı. Bu nedenle özellikle 2014 yılının ekim ayından önce alınan kredilerde iade mümkün olacaktır. 2014 yılının ekim ayının sonrasında çekilen kredilerde, kullanılan kredi tüm tutarın binde 5'inden daha yüksek tutarda ödenmiş dosya masrafı varsa; ilgili miktarın binde 5'ini aşan kısmının iadesi için başvuru yapılabilecektir.