Kapalıçarşı, Türkiye’nin en ünlü döviz piyasasıdır ve genellikle diğer piyasalardan daha düşük fiyatlarla işlem yapılabilir. Ancak son zamanlarda, Kapalıçarşı’nda nakit döviz bulunamaması nedeniyle kur makası açılmış durumda. Dr. Altuğ Özaslan, bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılmasını tetikleyen unsurlardan birinin Kapalıçarşı’daki döviz likiditesinin azalması olduğunu belirtti.
Merkez Bankası, dövizi kontrol altında tutmak için arka kapıdan satışlar yaparak AKP iktidarının ekonomi politikasına uyum sağlamaya çalışıyor. Ancak bu durum, piyasada ikili bir durum yarattı. Kapalıçarşı’daki döviz fiyatı ile Merkez Bankası’nın ilan ettiği kur arasında fark oluştu.
Dr. Altuğ Özaslan’a göre, durumun Merkez Bankası’nın politika faizi ile piyasadaki faiz arasının açılmasıyla başladığını söylüyor. Merkez Bankası, bankalara sözlü telkinlerde bulunarak, alım-satım spread’lerini açmalarını istedi. İlk önce bu spread yüzde 1-2’ye yükseldi, sonra 1 liraya çekildi. Bu da yüzde 5’e tekabül ediyor. Sonrasında Kapalıçarşı işlemleri bankalarla kapatıldı.
Kapalıçarşı’daki döviz likiditesinin neredeyse yok olması, bankaların alım-satım farklarının açılmasına neden oldu ve interbank para piyasası ile serbest döviz piyasası arasında bir makas açılmaya başlandı. Özaslan’a göre, Kapalıçarşı da dövize sıkıştı ve alım-satım farkının açılmasının nedenlerinden biri de bu durum. Eskiden Kapalıçarşı, büyük miktarlarda işlem yapacak olan müşterilere hızlı ve kolay bir şekilde hizmet veriyordu. Ancak son 15-20 gündür Kapalıçarşı, dövizi toparlamakta zorlanıyor ve T+2 gün valör veriyor. Bu durum da efektifte bir problem yaratarak, likiditenin yarattığı ekstra primin fiyatın üzerine çıkmasına neden oluyor.