İyi bir krampon nasıl anlaşılır ise sporcuların en çok merak ettikleri konular arasında yer alır.
İyi Bir Krampon Nasıl Anlaşılır? Özellikleri Nelerdir? Tüm dünyada en çok sevilen spor dalı olarak futbol bir numaraya oturmayı başarır. Futbolcuların yüksek performans göstermelerinin yanında sakatlık yaşamalarının önüne ayaklarına giydikleri kramponlar geçer. Acemi ya da profesyonel bütün futbolcuların krampon giymeleri gerekir.
İyi bir krampon nasıl anlaşılır ise sporcuların en çok merak ettikleri konular arasında yer alır.
Futbol çim sahalarda olduğu gibi aynı zamanda halı sahalarda da oynanır. Bundan dolayı kramponun kullanılacağı alana bağlı olarak seçilmesi gerekir. Çim sahalar ve halı sahalar için ayrı özelliklerde kramponlar tasarlanır.
Günümüzde pek çok firma futbolcular için en kaliteli ve uygun özelliklerde krampon tasarlamak ve üretmek için adeta birbirleri ile yarışıyorlar. İyi bir krampon futbolcunun ayağını tam olarak kavramalıdır. Aynı zamanda futbolcunun hızını ve performansını artırmalıdır. Doğru seçilmiş bir kramponu giyen futbolcuların ayakları yere sağlam basar. Rahat giyilmesi, ayaktan çıkmaması ve ayağı terletmemesi iyi bir kramponda olması gereken özellikler arasındadır.
İyi Krampon Özellikleri Nelerdir?
İyi krampon özellikleri incelendiğinde öncelikle kramponların farklı zeminler ve futbolda farklı mevkide oynayan futbolcular için ayrı özellikler taşımaları gerektiği görülür. Her ne kadar futbol statlarda çim sahalarda amatörler içinde halı sahalarda oynanıyor olsa da her zeminin farklı özellikleri bulunur. Spor firmaları da kramponların üzerine hangi zeminlere uygun olduklarına dair uluslararası standartlara göre belli harfler yerleştirirler. Bu harflerin anlamları şu şekildedir.
- FG (Fair Ground): Çim sahalar için uygun krampondur
- HG (Hard Ground): Toprak ve sert zeminler için tasarlanmış olmakla birlikte çim sahalarda da kullanılabilen kramponlardır
- AG (Artficiel Grass): Suni çim sahalar için özel olarak tasarlanmış kramponlardır. Altlarında daha az sayıda çivi bulunur. Suni çim sahaların yanında ayrıca güneşte sertleşen, toprak, beton zeminlerde de bu krampon kullanılır.
- IC (Indoor Competition): İç mekanlarda yani salon futbolunda giyilmek üzere özel tasarlanmış kramponlardır. Özel tasarım tabanlarında çekiş gücünü, dayanıklılığı ve esnekliği sağlayacak olan özel kauçuklar bulunur. Diğer kramponlara göre daha esnek yapıları ve balıksırtı modelleri ile dikkat çekerler.
- TF (Turf Field): Halı saha maçları için özel olarak tasarlanmış olan kramponlardır.
Zemine göre olduğu gibi aynı zamanda mevkiye göre de farklı özelliklerde tasarlanır. Futbolcuların bulundukları mevkilere göre hızlı, dayanıklı, seri olmaları gerekir. Futbolcunun topa hakimiyetini arttıracak, pas, şut ve vole vururken topa hakim olmasını ve kontrolünü elinde tutabilmesini sağlamalıdır. Futbolcunun oynadığı mevkiye göre kramponun diş sayısı dahi değişir. Bulunduğu pozisyona uygun krampon seçen futbolcunun performansı istediği gibi üst düzeyde olur.
Krampon Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Krampon seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde kramponunuzdan istediğiniz yüksek performansı almanız mümkün olur. Oynadığı maçta futbolcu mevkisi ne olursa olsun en yüksek performansı sergilemek ister. Bu şekilde taraftarın beğenisini kazanan futbolcular mutlu olurlar. Futbolcuların sahada yaşayacakları çeşitli sakatlıkların önüne geçen kramponlar aynı zamanda görünümleri ile de dikkat çekerler. Farklılık yaratmak isteyen futbolcuların renkli olan tasarımları tercih ettiği görülür. Siz de kendi tarzınızı yansıtacak olan şık ve konforlu kramponları
https://www.r-gol.com/tr/new-balance-furon linkine tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Krampon seçimi sırasında şıklığı ve görünümü önemlidir elbette. Bunun yanında daha da önemli olan futbolcunun ayağının içinde rahat olması çok daha önemlidir. Tam ayak numarasına uygun ayaktan çıkmayan, zemine sağlam basan krampon seçilmesi gerekir. Futbol 90 dakika boyunca oynanan bir spordur. Bundan dolayı sporcunun dayanıklı olması çok önemlidir. Oyuncunun uzun dakikalar boyunca ayağında duracak olan kramponu nefes alan yapıda olmalıdır. Bu şekilde ayak terlemez ve maç bittiğinde de ayakta koku oluşmaz.
Doğru krampon seçimi yaparken bağcıklarına dikkat etmeniz gerekir. Çok uzun bağcıkları bulunan ve bağcıkları kolayca açılan kramponları tercih etmemeniz gerekir. Futbolda oynayacağınız mevkiye ve zemine göre doğru krampon seçtiğinizde performansının üst düzeyde olacağından emin olabilirsiniz. Amatör futbolcuların doğru seçim yapmaları ile yaptıkları sporda ilerleyebilmeleri mümkün olur. Aynı şekilde sadece amatör olarak halı sahada futbol oynayacak olsanız da kramponu uygun özelliklerde seçmelisiniz. Ancak bu şekilde maçlara hazır çıkabilir ve taraftarların takdirini kazanarak maçın galibi olan takımda yer alabilirsiniz.