Gates Çiftinden Aşı İçin 70 Milyon Dolarlık Bir Bağış



Aşı çalışmalarında son durum ne? Gates çiftinden gelen bağış hangi kurumlara gidecek? Covid-19 aşısı bulundu mu? Aşı ne zaman devereye girecek?



Yayın Tarihi: 17.11.2020 12:00:00

Bill Gates ve eşi Melinda Gates'in kurucusu olduğu Bill Melinda Gates Vakfı Covid-19’a karşı 70 milyon dolar ek fon sağlayacağını bildirdi.

GATES ÇİFTİNDEN 70 MİLYON DOLAR EK FON

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve eşinin kurucusu olduğu Bill & Melinda Gates Vakfı'nın koronavirüse karşı geliştirilecek aşıya "herkesin eşit erişimini sağlamak" amacıyla 70 milyon dolarlık ek fon sağlayacağı bildirildi.

Bahsedilen 70 milyon doların 50 milyon doları GAVI aşı birliği öncülüğündeki COVAX Advance Market Commitment (AMC) grubuna, kalanı ise birçok aşı adayına fon sağlayan Coalition for Epidemic Preparedness Innovations'a (CEPI) gidecek.

'AŞI İÇİN UMUTLUYUZ. HERKESE EŞİT ERİŞİM SAĞLANMALI'

Konuyla ilgili açıklama yapan Melinda Gates "Aşı ve ilaçlar hazır olduğunda herkesin bunlara eşit erişimini sağlamamız gerekiyor" dedi. Gates Vakfı CEO'su Mark Suzman ise yaptığı açıklamada "Aşıyla ilgili haberler diğer geliştirilen aşılar için umut dolmamızı sağladı. Ancak aşının bulunmasıyla bunun regülatörler tarafından onaylanıp insanlara büyük miktarlarda ulaştırma arasında uzun bir yol var" ifadelerini kullandı.

COVİD-19'A KARŞI GELİŞTİRİLEN 4 PROJEYE DESTEK

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ABD merkezli şirketteki görevinin bitmesiyle beraber tüm mesaisini hayır işlerine ayırmış.

Bill Gates ve eşi Melinda  Gates’in yönettiği Gates Vakfı, dünyanın ortak gündemi haline gelen corona virüse karşı pek çok projeye destek sağlamaktadır.


2008 yılından itibaren Gates Vakfı'na servetlerinden yaklaşık 45 milyar dolar aktaran çift, COVİD-19'a karşı geliştirilen 4 projeye destek oldu. 

Aşı çalışmalarında en umut verici olan projenin Pfizer'a ait olduğunu söyleyen Bill Gates, vakıf adına söz konusu şirkete ilk yatırımı 2002 yılında yapmıştı.  

Covid-19 aşısını Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin sahibi olduğu   BioNTech firması ile birlikte geliştiren Pfizer, üçüncü faz klinik deneylerde hastalığın bulaşmasının yüzde 90 engellendiğini bildirmişti.

Gates Vakfı BioNTech’e ilk yatırımını corona  virüs salgınından önce gerçekleştirmişti. Vakıf, 2019 yılında BioNTech’e 55 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi.  

Gates Vakfı 3 yıl önce HIV'e karşı piyasadaki tedavi yöntemlerinden daha az maliyetli bir yol bulunmak için yola çıkan Vir Biotechnology'e de yatırım yapmıştı.    

Vir Biotechnology, İngiliz ilaç şirketi  GlaxoSmithKline (GSK) ile birlikte corona virüse karşı geliştirilen antikor tedavisinin son aşama insan deneylerine geçtiğini bildirmişti.

'Vir-7832' olarak adlandırılan tedavinin tüm testleri başarı ile geçmesi durumunda 2021 yılında piyasaya sürülebileceği ifade ediliyor.

AŞI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM NE?

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin yüzde 90’ın üzerinde aşı geliştirdiklerini duyurması dünyada ve Türkiye'de umutları arttırmaya başladı. İki doz halinde uygulanan aşının ABD’deki fiyatlandırılmasına göre doz başına 159 TL, iki dozunun ise 318 TL olacağı bildirildi. Aşının Türkiye'ye gelmesi için 2021'in ilk üç ayı işaret edildi.

Prof. Dr. Uğur Şahin, “2021’in ilk 3 ayı içinde Türkiye’ye aşı getirme imkânı olur. Sağlık Bakanlığı kaç doza ihtiyaç olduğunu ve zamanını bildirirse Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” dedi.