Camiada İstenmeyen Sanatçı: Damien Hirst

Sanat sanat içindir'in içine "sanat lüks içindir" katan, genelde tartışma yaratan ve seveninden çok sevmeyenini gördüğümüz sanatçılığına restoran işletmeciliğini de ekleyen Damien Hirst...

Camiada İstenmeyen Sanatçı: Damien Hirst
Yayın Tarihi: 14.01.2018 15:17:00

Modern sanat denilince akla ne geliyor?  Anlaşılmayan tablolar, aşırı derinlik içeren sergiler, sınırları olmayan sanat performansları? 

Son yıllarda aslında tüm dünyada el değiştiren zengin tabaka, toplumu dejenere eden sosyal medya dünyası gibi herşeye sanat da eklendi. Sergide yere bırakılan bir gözlüğü derin anlamlı bir sanat eseri, bıçaklanma olayını canlı performans sanan sanat dostları. Normalde avam bulunulan bir PR çalışmasını yüksek fiyatlarla üst tabakanın sosyal medya çocuklarına yediren restaurantlar.

Sanat camiasının en tartışılan ismi Damien Hirst aslında farklı birşey yapmıyor. Peki Damien'i en pahalı sanatçı olması yönünden dolayı pazarlamacı olarak suçlamak ne kadar adil? Sanat eserleri ve sanatçıları ne kadar değerli oldukları, fiyat etiketleriyle belirlenmiyor mu? Olayı sponsorlardan tutup kapitalist sisteme getirenler, kominizmin de daha büyük bir pazar olduğunu fark etmeyenler mi?

Damien, bu yönden değil ama sanat için yaptıkları yönüyle yargılanabilir. Sanatın sınırları var mıdır? Çünkü kendisi sanat toplum için midir yoksa sanat için midir tartışmasının baş kahramanlarından olabilecek biri.

7 Haziran 1965'de Bristol'da dünyaya gelen İngiliz sanatçı, Young British Artists olarak anılan grubun en önemli sanatçısıdır. Sanat olarak adlandırdığı çalışmalarında yaşadıklarından mıdır bilinmez sık sık ölüm temasını işler. 

Tanınmasını sağlayan ve tartışmalar yaratan eserlerinden en önemlileri, Formaldehitte muhafaza edilen ölü hayvan figürleridir.


Bunlardan olan ikonik çalışması The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (Yaşayan Birinin Zihninde Ölümün Fizikî İmkânsızlığı) bir vitrin içinde, formaldehitte muhafaza edilen ölü bir kaplan köpekbalığıdır. Ve bu eser 2004 yılında 8 milyon ABD dolarına satılmıştır. 

Bu çılgın abimizin eserlerinin orijinalliği de sıkça tartışılan konu olamayı başarmıştır. Nede olsa Hirst'in sanatçılık öncesi geçmişide pek parlak değil. Kendisi iki kez dükkan soymuş biri.

Bu iddiaların en çok konuşulanı, Nijeryalı sanatçı Victor Ehikhamenor'un, Hirst’ün "Golden Heads (Female) (Altın Kafalar (Dişi) )" adlı eseriyle Nijerya’nın en ünlü sanat eserlerinden “Head of Ife”ı taklit ettiğini Twitter hesabından yazarak suçlaması.

Hirst, gerçek babasıyla hiç karşılaşmamış. Acılar pek yakasını bırakmamış ve üvey babası ile annesi de o 12 yaşındayken boşanmıştır. İki kez dükkân soygunculuğundan tutuklanandı. Pek Leeds Sanat ve Tasarım Koleji'ne giden Hirst daha sonra Goldsmiths, Londra Üniversitesi'nde güzel sanatlar okumuştur. Sanatçımız zamanında tabiki ciddi uyuşturucu ve alkol sorunları yaşadığını itiraf etmiştir.

Tabi para herşeyi çözmüş. Hirst, 2002 yılında sigara içmeyi ve alkolü bırakmayı da başarmış. Hirst, koleksiyoncu Saatchi için 8 milyon dolarlık köpekbalığı eserini yapması, Hirst'ü en pahalı sanatçı olma ünvanına eriştirdi.

Bu tartışmaların odağı abimiz, Maia Norman ile evlenmiş ve Connor ve Cassius adında iki erkek çocuğa kavuşarak bir aile tablosu çizmiş ama bu kadar durağan bir yaşama ayak uyduramamış ve geçtiğimiz sene 25 yaşındaki seksi oyuncu Katie Keight ile ilişki yaşamaya başlamış.

Sanatçılığına ilginç konseptli restoran zincirini de ekleyen Hirst, kazandığı paralarla şimşekleri üzerine çekmeye devam ediyor.




 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR