Faizsiz Ev Sahibi ve Araç Sahibi edindirme sektörü büyüyor! Bakın Sistem nasıl çalışıyor
Faizsiz Ev sahibi ve araç sahibi olma sektörü gün geçtikçe büyüyor. Peki Faizsiz Kredi ve Araç alma işlemleri güvenilir mi? Faizsiz ve ev kredi sektörü ne kadar güvenilir? Sizler için son yılların trend işini araştırdık. Faizsiz ev araba almak mümkün?
Faizsiz Ev sahibi ve araç sahibi olma sektörü gün geçtikçe büyüyor. Peki Faizsiz Kredi ve Araç alma işlemleri güvenilir mi? Faizsiz ve ev kredi sektörü ne kadar güvenilir? Sizler için son yılların trend işini araştırdık. Faizsiz ev araba almak mümkün?
Firmaların sistemi nasıl çalışıyor?
Diyelim ki, 100 bin TL tutarında bir ev satın almak istiyorsunuz ve her ay 1000 TL ödeyecek kadar bütçeniz var. Sizin gibi 100 kişi bir araya getirilip sırayla herkese ev alınmaya başlanıyor, bu da kura yöntemiyle gerçekleşiyor.
Firmalar bu yöntem ile size faiz, peşinat ve kredi ödemeden ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Firmaların bu durumdan kazancı ise sadece organizasyon ya da katılım bedeli denilen ücret olarak karşımıza çıkıyor.
Normal bankalardan farkı ne?
Ev almak isteyen biri bir bankaya gittiğinde çeşitli kredi opsiyonlarıyla karşılaşır. Bu krediler, bankanın belirlediği faiz oranlarına bağlı kalır ve siz krediyi öderken aynı zamanda faizini de ödersiniz. Bu açıdan, bu kuruluşlar bankalara kıyasla daha farklı bir finansman olanağı sunuyor.
İslami bankacılık gibi mi?
Seda Yıldırım ve Durmuş Çağrı Yıldırım'ın makalesine göre İslami bankacılık, İslam'ın ruhu, ahlâkı ve değer sistemi ile uyumlu olan ve İslam Şeriatının belirlediği ilkelerle yönetilen benkacılık sistemi olarak tanımlanıyor. Bu noktada bu bankacılık türü sadece faizden kaçınmanın yanı sıra etik ve sosyal olmayan uygulamalardan da kaçınıyor.
Pratikte bu tarz bir bankacılık sistemi, konvansiyonel para kredilerinin, maddi varlıklara ve gerçek hizmetlere dayalı çalışıyor.
Malezya, Pakistan, İran, Bahreyn, Mısır, Endonezya ve Sudan'da faaliyet gösteren bu bankalar, Türkiye'de henüz gelişmekte olan bir piyasa olarak karşımıza çıkıyor.
Dolayısıyla, Eminevim gibi finansal kuruluşlar faizden kaçınma özelliğiyle İslami bankacılığa benzediği söylense de, tam anlamıyla bir banka olarak tanımlamak güç.
Saadet zinciri mi?
Bu kuruluşlar hakkında bir diğer tartışılan konu ise bu kuruluşların saadet zincirine benzeyip benzemediği.
Saadet zinciri ya da Ponzi oyunu, bir para kazanma sistemi olarak tanımlanabilir. Bir diğer ismi de pyramid scheme olarak geçen bu sistemde, piramidin en üstündeki insanların çok para kazandır ve satılan bir ürün ya da hizmetin görünür olmaz. Piramit sadece bu görünürde olmayan ürün ya da hizmetin satın alınması üzerine devam eder.
Saadet zincirleri birçok ülkede yasak, Türkiye'de de 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun ile yasaklandı.
Bu finansal kuruluşlar, birçok açıdan saadet zinciri sistemiyle de benzerlik gösteriyor, benzerlik gösterdiği kısım ise bu sistemin devam etmesi için yeni girişlere ihtiyaç duyması. Yani, yeni girişler olmaz ise, sistem bir şekilde patlamaya müsait.
Fakat bu kuruluşlar arasında en eskisi olan Eminevim, yaklaşık 25 yıldır bu işi yürütüyor. Fuzulev ve Birevim nispeten yeni firmalar ve birçok insan bu sistem sayesinde ev sahibi olabildiğini savunuyor. Bu sistemi aynı zamanda kooperatif sistemine de benzetenler de mevcut.
Birçok farklı tartışmalar olsa da, ileride bu firmaların gidişatını hep birlikte görmüş olacağız.
Faizsiz Ev Sahibi Olma Sektörü büyüyor!
Vakıfevim Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo şirketin tanıtım toplantısında konuştu. Kolo, Vakıfevim'in finans ve konut sektöründe 10 yılı aşkın süredir bulunduğunu, dinamik girişimciler tarafından kurulduğunu söyledi.
Kolo, sektörde Finansevim markasıyla yaklaşık 2 yıldır hizmet verdiklerini belirtti. Sözlerine, "Finansevim'le 300 çalışan ve 35 şubeye ulaştık. Şimdi de konut, otomobil ve dar gelirli ailelerin mini ihtiyaçları için Vakıfevim'le hizmet vereceğiz. 50 kişilik kadroyla yoluna başlayan Vakıfevim, 2020 yılı sonunda 200 kişilik çalışana ve 41 şubeye ulaşacak." şeklinde devam etti.
Kolo, şirketin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını, ve ülkede istihdam yaratacağına işaret etti. Hedeflerinin, 2020'ye kadar 200 milyon liralık sözleşme hacmine ulaşmak olduğunu belirtti.
Kolo, sektörde pek çok yeniliğe imza atacaklarını hatırlattıktan sonra, "Katılım bedeli iadesi, murabaha yöntemiyle satış, mini tasarruf sistemi ve müşterilerin taksit seçimi, bu yeniliklerin başında gelecek." sözlerini dile getirdi.
Katılım paylarının, rekabet nedeniyle düşük tutarlı verildiğini ve bu durumun sektöre zarar verdiğini belirten Kolo, konuşmasını, "Bu işi biz sağlam yapacağız. Müşteri istediği konut ya da otomobili ileri tarihli almak isterse normal maliyetle alacak. Ancak erken tarihte almak isterse maliyetleri artacak. Bu sistemle altyapımızı sağlam tutarak güçlü finansal yapımızı koruyacağız. Sürdürülebilir bir sistemle yolumuza sağlam adımlarla devam edeceğiz." sözleriyle sürdürdü.
Toplantıda verilen bilgilere göre, faizsiz konut ve araç edindirme sisteminde, sektörün büyüklüğü yıllık 25 milyar liraya ulaştı.2019 yılında yüzde 120 büyüyen sektörün, 2020'de ise yüzde 50 civarında olması bekleniyor. Sistem, 5 bin kişiye istihdam sağlayıyor. Ayrıca, Türkiye genelinde 700 şube ile son bir yılda müşterilerinin 40 bine yakın konut ve otomobil satın almasına aracı oldu.