EYT'lilere Üzücü Haber Geldi! O Tarihten Sonra Sigortalı Olan Kişileri Üzecek Yasa
Erken emekli olma konusu onaylandığı an itibariyle 1999 tarihinden daha sonra sigortalı olarak iş hayatına girmiş olan vatandaşların bu durumdan yararlanmaları söz konusu olacaktır. Bu tarihten sonra sigortalı olarak iş hayatına girmiş olup 3600 prim gün ödemesi ve 15 yıl çalışma süreleri tamamlandı
Erken emekli olma konusu onaylandığı an itibariyle 1999 tarihinden daha sonra sigortalı olarak iş hayatına girmiş olan vatandaşların bu durumdan yararlanmaları söz konusu olacaktır. Bu tarihten sonra sigortalı olarak iş hayatına girmiş olup 3600 prim gün ödemesi ve 15 yıl çalışma süreleri tamamlandıktan sonra emekli olma hakkına sahip olabileceklerdir. Fakat 1999 tarihinden sonra sigortalı olarak girişi olan kişiler adına erkekler 60 yaşında, kadınlar ise ortalama olarak 58 yaşında emekli olma hakkına sahiptir. Detaylar haberimizde sizlerle...
Devlet tarafında olan erken yaşta emekli olmak için daha ciddi oranla bir maliyet olması söz konusu olurken, prim veya çalışma koşullarını tamamlamış olan kişiler için haklarını bir an önce verilmesi konusunda istekler yapılacak. Sosyal güvenlik adına gelecek olan erken yaşta emeklilik şartı kapsamında taşınmaması durumlarında gösterilecek sebeplerden bir tanesi de olacaktır.
EYT'DE SON DURUM NEDİR?
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılan kişilere ilişkin EYT'lilerin emekli olduktan sonra çalışma hayatlarını sürdürmek istediklerini ve emekliliğin teknik adının ise "Yaşlılık aylığı" olarak nitelendirildiğini dünyanın hiç bir bölgesinde 48 yaşındaki kişilerin yaşlı sayılmadığını belirtti. Emeklilik konusunda reform çalışmasının var olduğunu ve bunun uzun soluklu olacağını söyledi.
4447 SAYILI YASA İLE NELER DEĞİŞTİ?
1992 tarihinde Süleyman Demirel hükümeti dönemi içerisinde emeklilikte yaş koşulu kaldırıldı. Kadınlara 20 yıl sigortalılık ve 5000 prim günüyle, erkeklere 25 yıl sigortalılık 5000 prim günüyle emekli olma hakkı verildi.
Bu değişiklik sebebiyle 5000 prim gününü doldurmuş olan ve 18 yaşında işe girmiş olan kadınlar 38 yaşında, erkekler ise 43 yaşlarında emekli olmaya başladılar.
4447 Sayılı kanunsa 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girmiş olanlarda emeklilik yaşını kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a yükseltti. Daha önce işe girmiş olan kişilerin emeklilik yaşını ve prim gün sayısını ise kademeli olarak yükseltti.
Kanunun ilk halinde kademeli geçiş süreci kısa tutulmuştur. Emeklilik yaşının hızla yükseltilerek, dokuz yıllık süre içerisinde kadınlarda 52'ye erkeklerde ise 56'ya çıkartılması planlanmıştır.
HABERİ PAYLAŞ