EYT’ de Son Gelimeler Ne? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Erken Emekli Olacak mı, Bakanlıktan Açıklama Var mı?
Emeklilik için Yaş sınırına takılanlar konusu gündemdeki yerini büyük bir sorun olarak koruyor. EYT yasası için sürekli yeni çalışmalar yapılıyor ve her an yeni gelişme bekleniyor. Meclisten EYT Yasası ne zaman çıkacak ve erken emeklilik mümkün olacak mı?
Emeklilik için Yaş sınırına takılanlar konusu gündemdeki yerini büyük bir sorun olarak koruyor. EYT yasası için sürekli yeni çalışmalar yapılıyor ve her an yeni gelişme bekleniyor. Meclisten EYT Yasası ne zaman çıkacak ve erken emeklilik mümkün olacak mı?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yasa Hazırlığı
Sürekli EYT konusunda sıcak gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Corona virüs nedeniyle yaşanan ekonomik dar boğazda, Emeklilikte yaşa takılanlar ve sorunlarının da yeniden gündeme gelmesine sebep oldu. Emekli olabilmek için önemli üç kıstas bulunuyor. Prim gün sayısının tam olarak ödenmiş olması, çalışma yılının tamamlanmış olması ve sigortalılık başlangıcına göre belirlenen yaş sınırını aşmış olmak. Ancak 1999 Yılı Eylül ayında çıkarılan yeni Çalışma Kanunu kapsamında, daha önceki tarihte sigortaya girişi yapılmış olan kişileri de kapsamıştı. Bu kapsama nedeniyle kazanılmış haklarını kaybeden kişiler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak adlandırılıyor. Önceki sistemde sigortalılık başlangıcı yapmış olan bu kişilerin, emeklilik kıstasları da önceki yasaya göre belirlenmişti. Buna göre erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl çalışma ve 5000 iş günü primin ödenmesi yeterli olacaktı. Ancak değişen sistemde ilave olarak prim gün sayısı dolsa bile, yaş sınırını da aşmış olmaları yeni yasayla getirilen bir zorunluluk oldu. Yaş sınırı ise sigortalılık başlangıcı tarihine bakılarak belirleniyor.EYT Yasası Gündemde mi?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar adı altında bir araya gelen mağdurlar, sürekli olarak yeni taleplerle bu sorunu en azından düzeltmeye yönelik adımların atılmasını bekliyorlar. Bu konuda çeşitli kurumların çeşitli çalışmalar yapması sağlanıyor ve mağduriyetin giderilebilmesi için bir orta yol bulunulmaya çalışılıyor. Bu sırada Corona Virüs ve olumsuz ekonomik etkilerinin dar gelirlileri giderek daha fazla etkilemesi durumu da ortaya çıktı. Bu durum EYT’ lilerin taleplerini de daha güçlü bir şekilde iletmeye başlamasına sebep oluyor.Kadın ve erkeklerin çalışma yılı, prim gün sayısı ve sigortalılık başlangıcına göre emekliliğe hak kazanabilmesi için farklı koşullar bulunuyor. Kadınların sigorta prim gün sayısı ile yaş sınırları erkeklere göre daha önce doluyor. Buna göre 1999 yılında çalışmaya başlayıp 4500 prim gün sayısını dolduran bir kadın eğer 58 yaşını da doldurmuşsa emekli olabiliyor. Ancak aynı yıl çalışmaya başlayan bir erkek ise 4500 iş günü prim ödese dahi 60 yaşını beklemek zorunda kalıyor.
EYT’ de Son Durum Ne?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ ın son seçimler öncesinde de beklentileri çok büyüktü. Bununla birlikte seçim sonrasında bekledikleri müjdeli haberi alamadılar. Hatta bu durumun düzeltilmesinin mümkün olmadığı, eğer bir yasa çıkarılırsa 48 yaşında emeklilerin ortaya çıkacağı bir durumun oluşacağı Bakan tarafından bizzat açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise İskandinav ülkeleri bu yüzden çöktü, seçim kaybetsem de olur vermeyeceğim demişti.Ancak Emeklilikte Yaşa Takılanlar, yeni çalışmalar yaparak, kayıp haklarının en azından bir nebze olsun düzenlenmesini istemeye devam ediyorlar. Bu kapsamda her geçen gün daha gelişmiş çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar genellikle kurumlar aracılığıyla ya da desteğiyle sürdürülüyor. Bu sayede doğrudan kurumların çalışmaların geldiği boyutla ilgili olarak bilgilendirilmeleri de sağlanıyor. Hem Sosyal Güvenlik Sistemi’ nin ve hem de EYT’ lilerin en az kayba uğradığı bir düzenleme oluşturulması için sürekli çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda EYT’ lilerin oluşturduğu çeşitli platformlar ise daha profesyonel kurumsal kimlikler haline dönüşüyor. Oluşturulan dernekler ve hatta siyasi partiler aracılığıyla, seslerini daha etkili biçimde duyurmayı hedefliyorlar. Aynı zamanda sorunun çözümü için ortaya atılan formüllerin daha profesyonel bir hale gelmesi sağlanıyor.
HABERİ PAYLAŞ