Türkiye'nin her yerinde asgari ücretle geçinmeye çalışan ailelerde ev hanımları ev bütçelerine katkı sağlamak için ellerinden geleni yapıyor. Ev işlerinin yanı sıra el işi ve süs eşyası yaparak, bahçesinde ürettiği sebze ve meyveleri işleyerek satan kadınlara devlet de emeklilik fırsatı sunuyor. Kadınlara evde yaptıkları işlerden vergi ödemeden esnaflık hakkı tanıyan devlet, ayrıca standardın altında bir primle evde emekli olmalarına imkan veriyor.
HEM SİGORTALI OLUYORLAR HEM DE VERGİ VERMİYORLAR
Evde aile bütçesine destek olmak için kendi imkanları doğrultusunda üretim yapan kadınlar, hem esnaf sayılıyor hem vergi vermiyor hem de sigortalı olup emeklilik fırsatına sahip oluyor. Evlerinin bütçesine destek olamk için bu tür işleri yapanlar vergi dairelerine başvurduklarında 'Esnaf Muafiyet Belgesi' alabiliyor. Bu belgeyi alanlar, SGK'ya başvurarak sigortalı da oluyor. Her ay prim yatırıyor. Üstelik 26 gün prim yatırıp 30 gün sigortalı sayılıyor. 2019 yılı için ödenecek prim tutarı 709 lira. Normalde prim 819 lira. 110 liralık avantaj var. Ödenecek gün sayısı her yıl arttığı için 2020'de 27, 2021'de 28, 2022'de 29 ve 2023'le sonrası için 30 gün olacak.
AİLE BÜTÇESİNE DESTEK OLAN KADINLARA DEVLET DESTEK OLUYOR
Devletin yapış olduğu yeni düzenlemeyle internet ve benzeri elektronik ortamlarla, evlerinde kendi imkanlarıyla ürettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma mamulleri, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri iş yeri açmadan satanlar, 30 bin 696 liraya kadar olan gelir için vergiden muaf sayılıuor. Bu da ev kadınlarının aile bütçesine daha çok destek olmasını sağlıyor.
EV KADINLARI NASIL EMEKLİ OLUR? EV KADINLARINA EMEKLİLİK ŞARTLAR NELER?
Evlerinden yaptıkları ürünleri satan kadınların emekli olma fırsatından yararlanmaları için, 18 yaşından büyük olmak şartının yanı sıra zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamak, sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmamak, gelir Vergisi'nden muaf olduğunu belgelemek şartları yer alıyor.
SÜREKLİ ÜRETİM YAPMAK ZORUNDALAR
Esnaf Muafiyet Belgesi almak isteyen kadınların 'neyi, nasıl, nerede' ürettiğini vergi denetçilerine kanıtlamak zorundalar. Ayrıca sigortalı olduğu süre boyunca kesintisiz üretim yapması ve satış faaliyetlerini devam ettirmesi gerekiyor. Ayrıca, giderlerini fatura, gelirlerini ise makbuzlarla kayıt altında tutmak ve bu belgeleri vergi denetim elemanlarına ibraz etmekle yükümlüler. Üretilen malların dernek, vakıf, sendika ve meslek odaları tarafından kurulan kermeslerde satılmasında bir sakınca yok. Ancak halk pazarlarında satışı yapılamıyor.
AYRICA 2. YARGI PAKETİ NELERİ KAPSIYOR!
Geride bıraktığımız Perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri sonra eren 1. Yargı Paketi onaylanarak Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Yapılan yargı paketi açıklaması ile ilk paket kapsamından çıkarılan ve 2. Yargı Paketi kapsamında çıkacağı açıklanan mahkumlara af için kritik sürece girildi.
Ceza İndirimi 2. Yargı Paketi Kapsamında
Birinci yargı paketinden çıkartılan af yasası ceza indirimi için 2. Yargı Paketinin işaret edilmesi ardından tüm gözler ilk paketin onaylanmasına çevrildi. Perşembe günü TBMM’de görüşülen ve onaylanarak Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen ilk yargı paketi ceza indirimi son dakika gelişmesi ardından af ile ilgili geri sayım başlatıldı.
2. Yargı Paketi Ne Zaman Çıkacak?
Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen ilk yargı paketi artından gözler Yargı paketi 2 ile ilgili çalışmalara çevrildi. İkinci paketin TBMM’ye gelmesi için çalışmaların başlatıldığı aktarılırken önümüzdeki hafta konu ile ilgili açıklama yapılması bekleniyor.
Af Tasarısı Sonrası Mahkumları Neler Bekliyor?
Önümüzdeki hafta içeriğinin netleşmesi beklenen af tasarısı ile mahkumlar, düşük hapis cezasına çarptırılmış olsalar bile hükümlü sayılarak en az 1 gün cezaevinde geçirecekler. Uygulanan hapis süresinin 3’te 2’sini iyi halle geçiren mahkumlara tahliye imkanını 1/2 olarak değiştirecek. Ayrıca cezanın 5’te 4’ünü yatan mahkumlara da 5’te 1’ini denetimli serbestlik altında geçirme şansı tanınacak.