Erken emeklilik için yaş şartı düşürüldü! Artık bu kişiler hemen emekli olabilecek!



Erken emekli olabilmek için gerekli olan şartlar nelerdir? Kimler erken emekli olabilir? Erkenden emekli olabilmek için vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu ciddi sorunlar yaşamaktadır.



Yayın Tarihi: 25.06.2020 15:35:00

Erken emekli olabilmek için gerekli olan şartlar nelerdir? Kimler erken emekli olabilir? Erkenden emekli olabilmek için vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu ciddi sorunlar yaşamaktadır. Özellikle ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesi olan EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar konusu ciddi bir sorun haline gelmeye başlamıştı. Ancak yapılan yeni düzenleme ile beraber artık emekli olabilmek daha kolay bir hale gelecek. Özellikle emeklilikte yaşa takılanların ülkemizde emekli olabilmek için göstermiş oldukları tüm çabalar artık son bulacak. Öncelikle sadece ülkemizde değil tüm dünyada emekli olabilmek için en önemli şartlar yaş, cinsiyet, çalışılan sigorta prim tutarı dikkate alınmaktadır. İnsanlar sadece ülkemizde değil tüm dünyada emekli olabilmek adına önemli çabalar sarf etmektedir. Eğer prim günü tutmuyorsa, yaş tutmuyorsa emekli olamazsınız. Emekli olabilmek için tüm şartların eşit oranda yerine getirilmesi gerekiyor. Peki, emekli olmak için yaş düşürülür mü? Kadınlar kaç yaşında emekli olur? Kadınların emeklilik şartları neler?

Erken emekli olabilmek için dilerseniz kamuda çalışan memur olun dilerseniz özel sektörde çalışan işçi olun Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) emeklilik için gerektirdiği tüm şartları kayıtsız şartsız bir şekilde yerine getirmeniz gerekiyor. Emeklilik sistemi ile alakalı uzmanlığını uzun zamandır yardım etmekte kullanan Hürriyet yazarı Noyan Doğan emeklilik için aşağıdaki sözleri ifade etti. Hürriyet’ten Noyan Doğan kadınların ne zaman emekli olacağına ilişkin şunları yazdı: “4/A’lı olarak çalışan, yani işçi statüsünde çalışan kadınların ne zaman emekli olacaklarına. Kadınların emekliliği; 9 Eylül 1999 öncesi işe girenlere, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arası işe girenlere ve 1 Mayıs 2008 sonrası işe girenlere göre değişiyor. Şöyle ki; 9 Eylül 1999 öncesi işe giren kadın çalışanlar, 5000 gün ile 5975 gün arasında değişen prim ödeme gün sayısına ve 38 ile 56 arasında değişen yaşa göre emekli oluyor. 9 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar ise 58 yaşında emekliliğe hak kazanıyor. 2036 yılından sonra da kademeleri olarak yaş artıyor, 65’e kadar çıkıyor.

YAŞ HADDİNDEN NASIL EMEKLİ OLACAKSINIZ?

Gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramamış ama belli bir yaşa gelmiş olan kadın çalışanlar yaş haddinden emekli olabiliyor ve kısmi emekli maaşı alabiliyor. Burada kadın çalışanlarda 15 yıl, 3600 prim ve 50 yaş şartının dolduğu tarih önemli. 8 Eylül 1981 ve öncesinde işe başlayan kadın çalışanlar, 3600 gün şartının dolduğu günün önemi bulunmuyor; 15 yıl, 50 yaş ve 3600 prim gün sayısını doldurmuş olması yeterli.


ERKEN EMEKLİLİK İÇİN EMEKLİK SÜRESİ NE KADAR DÜŞER?

Vatandaşlar erken emeklilik hakkını elde etmek adına emeklilik yaşını düşürebilmektedirler. SGK’ ya ödedikleri primi 1260’a tamamlamaları halinde gereken şartları tamamlayarak daha erken emekli olabilirler. 25 yıllık hizmet süresi, 5900 gün prim ödemesi ve 57 yaşını doldurma şartlarının tamamlanması durumunda vatandaşlar emeklilik hakkını elde edebilmektedirler. Yine askerlik süresi gibi prim borçlanması yapan vatandaşlar emeklilik yaşını 57’den 56 yaşa düşürebilmektedirler."

YAŞ NEDENİYLE NE ZAMAN EMEKLİ OLUNUR?

Gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramamış ama belli bir yaşa gelmiş olan erkek çalışanlar yaştan dolayı emekli olabilir. Buna, bir anlamda yeterince çalışamamış kişilerin, kısmi emeklilik aylığı alabilmesine imkan tanıyan hak da diyebiliriz. Yaş nedeniyle emekliliği ikiye ayırabiliriz. Birincisi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenlerin yaş nedeniyle emekliliği. 8 Eylül 1976 ve öncesinde işe başlayan erkek çalışanlarda 3600 prim günü ne zaman doldurdukları konusunda bir şart yok. 15 yıl ve 55 yaş ve 3600 prim günü doldurdukları anda emekli olabiliyorlar. İkincisi, 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası ilk işe girenlerin yaş nedeniyle emekliliği. Tabloda her iki dönemde işe başlayanların nasıl emekli olacaklarının detaylarını bulabilirsiniz.