Enflasyon Oranları Açıklandı! 2020 Yılı Aralık Kira Zamları Ne Kadar Olacak? Aralık Ayında Kiralara Ne Kadar Zam Uygulanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Tüketici Fiyat endeksinin açıklanmasıyla birikte, Aralık ayındaki kira artış oranlarının ne kadar olacağı da araştırılmaya başlandı.

Enflasyon Oranları Açıklandı! 2020 Yılı Aralık Kira Zamları Ne Kadar Olacak? Aralık Ayında Kiralara Ne Kadar Zam Uygulanacak?
Yayın Tarihi: 4.12.2020 19:23:00

Bugün duyurulan Tüketici Fiyat Endeksi ile beraberinde hem ev sahipleri hem de kiracılar, kiralara gelecek olan zammı araştırıyor. Kasım ayı enflasyon oranı 14.03 olarak açıklandı. Detaylar haberimizde sizlerle...

Ev sahiplerinin ve iş yeri sahiplerinin kira artış oranı için sözleşme serbestinin bulunması kira oranlarında farklılık meydana getiriyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yasal düzenleme yapmasından sonra, resmi kira zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplandı ve bu miktar iş yeri ve kiracı olanlar için de geçerli hale getirildi. TÜFE'de 2020 tarihi Kasım ayında bir önceki aya göre %2,30 bir önceki senenin QAralık ayına göre %13,19, bir önceki senenin aynı ayına göre ise %14,03 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,04 artış yaşandı.

Aralık Ayı Kira Zammı

Kasım ayı tüketici fiyat endeksinin açıklanması ile birlikte Aralık ayı kira artış oranı da belli oldu. Enflasyon Kasım ayında %2,3 artarken, senelik bazda %14,03 oldu. Ekonomistlerin Kasım ayı için enflasyon beklentileri, en düşük %0,75, en yüksek ise %1,80 aralığında bulundu. Tüketici Fiyat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre %2,13 artış gösterdi.

TÜFE'de 2020 senesi Kasım ayında bir önceki aya göre %2,30, bir önceki senenin Aralık ayına göre %13,19, bir önceki senenin aynı ayına göre %14,03 ve on iki aylık ortalamara göre %12,04 artış yaşandı.


Enflasyon Kasım ayında %2,3 artış gösterirken, yıllık bazda %14,03 olarak kaydedildi. Eonomistlerin Kasım ayı için enflasyon beklentileri, en düşük %0,75 en yüksek ise %1,80 aralığında bulundu. Tüketici Fiyat Endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre %2,13 oranında artış göstermişti.

Enflasyona Göre Aylık Kira Zammı Hesaplamak

Konut Kirası: 1.000 TL
TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2020 Kira Artış Oranı: %14,03
Aralık Ayı Kira Zammı Tutarı: 140,3 TL
Aralık Ayı Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.140,3 TL

Duyurulan rakamlara göre kirası bin lira olan bir kiracının Aralık ayı içerisinde ödeyecek olduğu kira zammı 140,3 TL lira olarak hesaplanarak zamlı kira tutarı ise 1.140,3 TL lira olarak uygulanmaktadır.

Enflasyona Göre Kira Artış Oranları Hesaplaması

Kira artış oranı ev sahibinin veya iş yeri sahiplerinin uygulayacağı en yüksek zam oranını ortaya çıkarır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı'nın düzenlediği Orta Vadeli Ekonomi Programı geçen Eylül ayında duyurulmuştu. Bu açıklama ile birlikte Yeni Ekonomi Paketi'nde kira zamlarının artık tüketici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirlenmesine karar kılınmıştı. Kira artış oranları da artık üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanarak kiracı vatandaşlara bildiriliyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR