Dul ve yetim aylığı yüzde 25 arttı! Aile Bakanlığı yeni zamlı maaş listesi yayınlandı

Son dakika haberi… Milyonlar bekliyordu haber geldi. Dul ve yetim aylığına %25 zam yapıldı. yeni zamlı maaşlar az önce açıklandı.

Dul ve yetim aylığı yüzde 25 arttı! Aile Bakanlığı yeni zamlı maaş listesi yayınlandı
Yayın Tarihi: 17.08.2023 12:30:00

Dul ve yetim aylığı zam oranları ve en düşük aylık tutarları belli oldu. İşte yeni zamlı maaş tablosu…

Ağustos ayıyla birlikte özellikle dul ve yetim aylığı alan vatandaşlarımızın merakla beklediği zam oranları da belirlendi. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), 4/A ve 4/B kapsamında gelir ve aylıkların alt sınırlarını belirleyerek yazılı bir duyuru yaptı. Bu duyuruya göre, Temmuz 2023'ten aralık sonuna kadar olan dönemde maaşlara yüzde 25 oranında bir zam yapılacak.



DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Dul ve yetim aylığı alanların en çok merak ettiği konulardan biri de en düşük aylık tutarları oldu. SGK tarafından açıklanan tabloda, dul ve yetim aylığına hak kazananların alacağı tutarlar, aylığın oranına göre detaylı bir şekilde sıralanıyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, emekli maaşının bağlandığı ve sigortalının vefat ettiği tarihe göre hak sahiplerinin (dul ve yetimlerin) alacağı ölüm aylığı tutarlarının farklılık göstermesidir.


En düşük ölüm aylığı tutarı, farklı tarihlerde farklı değerlere sahip. Örneğin, bu yılın ocak ayında en düşük ölüm aylığı 5 bin 858 TL iken, bu rakam 7 bin 323 TL'ye çıkmış durumda. Elbette hisse oranına göre alınacak ölüm aylığı da değişebiliyor.



HAK SAHİPLERİ ZAMLI ALACAK

Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarih olan Ekim 2008 sonrası ve öncesinde vefat eden sigortalılar için farklı taban aylık tutarları belirleniyor. 2000 yılı sonrası prim yatırılmış olanlar için ve 2000 yılı öncesinde sigortalı olanlar için de ayrı ayrı taban aylık miktarları belirlenmiş durumda.

Bu açıklamalar neticesinde, geçmişte yapılan sosyal güvenlik reformlarının ve tarihlerin aylık bağlama oranlarına etkisi büyük. Dolayısıyla, dul ve yetim aylıkları da bu çerçevede farklılaşmakta. SGK tarafından açıklanan tablo ise, sigortalının sigorta tarihine ve vefat tarihine göre hak sahiplerine düşecek hisse oranlarına göre en düşük ölüm aylığı tutarlarını içeriyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR