Döviz ve Altın Piyasası Hareketli: Borsa 6000 Puanı Gözetti, Dolar ve Altın Yükselişte!

Döviz ve Altın Piyasası Hareketli: Borsa 6000 Puanı Gözetti, Dolar ve Altın Yükselişte!

Döviz ve Altın Piyasası Hareketli: Borsa 6000 Puanı Gözetti, Dolar ve Altın Yükselişte!
Yayın Tarihi: 3.07.2023 11:40:00

Son dakika finans haberlerinde yurt içi ve yurt dışı piyasaları etkileyen önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararları, altın ve döviz piyasalarında hareketliliğin ana sebepleri olarak öne çıkıyor.

Türkiye ve ABD Merkez Bankalarının Faiz Kararları Etkili

TCMB'nin yaptığı yüzde 15'lik faiz artışı Türk Lirası üzerinde devam eden baskıyı artırırken, dolar/TL kuru 26 TL seviyesinde dengelenme çabası gösteriyor. Cuma günü yüzde 1'lik bir azalışla 25,7825'ten kapanan dolar, bugün yüzde 1'in üzerinde değerlenerek 26,06 TL'den işlem görüyor.

Öte yandan Fed Başkanı Jerome Powell'ın yüzde 2'lik enflasyon hedefinde 2023 ve 2024 yıllarında herhangi bir değişiklik beklemediklerini açıklaması, dolar ve altın piyasalarında fiyatlamaları etkiledi. Fed'in yüzde 90 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz artışına gideceği ve yıl sonuna kadar politika faizini yüzde 5,50-5,75 aralığına çekmesi bekleniyor.

Borsada 6000 Puan Hedefi ve Altın Fiyatlarındaki Yükseliş

Yurt içi borsa, 6000 puanlık hedefine ulaşma yolunda ilerliyor. Geçen hafta 1,5 gün boyunca açık kalan piyasalar, Kurban Bayramı tatilinin ardından hızlı bir yükseliş yaşadı.

Altın fiyatları ise hareketli bir haftaya girdi. Fed'in faiz kararı ve enflasyon beklentileri altın fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri. Önümüzdeki Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon verisi ve Cuma günü tarım dışı istihdam verisinin de, altın ve döviz piyasalarını yakından ilgilendireceği tahmin ediliyor.

Dolayısıyla, hem altın hem de döviz piyasaları önümüzdeki hafta oldukça hareketli bir sürece girebilir. Özellikle Fed'in faiz kararının ve enflasyon verisinin nasıl bir yol izleyeceği, altın ve döviz piyasalarındaki hareketliliği belirleyecek ana faktörler olacak. Yatırımcıların da bu gelişmeleri yakından takip etmeleri, yatırım stratejilerini bu bilgiler doğrultusunda oluşturmaları önem taşıyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR