Kamu ya da özel sektörde
çalışan anneye doğum parası verilmesi, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere ücretli izinli sayılmaları çalışan kadınlara verilen desteklerden birisidir. SSK’ya tabi olarak çalışan kadınların veya erkeklerin, eşlerinin doğumdan sonra bir kereye mahsus olarak aldıkları
süt parası da doğum yapan kadınlara destek niteliğinde olmakla birlikte bahse konu olan hibe niteliğindeki doğum yardım parası değildir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2015 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm kadınlara, doğum yapmaları halinde doğum yardım parası ödemektedir. Bu yardımdan faydalanabilmek için herhangi bir sosyal güvence sahibi olmak gerekmediği gibi yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve doğumla Türk vatandaşı olup daha sonra vatandaşlıktan çıkan mavi kart sahipleri de doğum yapmaları durumunda bu yardımı alabilmektedir.
Doğum Yardım Parası Ne Kadardır?633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek-4’üncü maddesi gereğince, doğum yapan kadınlara, sağ olarak dünyaya getirdikleri;
- Birinci çocuk için, 300 TL
- İkinci çocuk için, 400 TL
- Üçüncü ve sonraki çocukları için ise 600 TL doğum yardımı alacaklardır.
Doğum yardım parası sadece yasanın yürürlüğe girdiği 15/05/2015 tarihinden sonrasını kapsıyor olsa da ödeme yapılacak çocuğun kaçıncı çocuk olduğu, bu tarihten önce dünyaya gelen çocuklar da göz önüne alınarak hesaplanacaktır.
Doğum Parası İçin Gerekli Evraklar ve Başvuru
Doğum yardım parası yalnızca doğum yapan sağ annenin başvurusu ile alınabilmektedir, baba, anne adına başvuru yapabilir ancak bu yardımı alamaz.
Başvuru için;
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın web sitesinde bulunan doğum yardımı başvuru formunun anne ya da baba tarafından doldurulması gerekmektedir.
- Daha sonra bir dilekçe ile birlikte bulundukları ilde hizmet veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine bizzat ya da iadeli ve taahhütlü posta veya kargo yoluyla dilekçe ve formu teslim etmeleri gerekmektedir.
- Başvuru sahibi kamu çalışanı ise dilekçe ve formu görev yaptığı kamu kurumuna teslim edebilir.
- Mavi kart sahipleri ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise dilerlerse Büyükelçilikler ve Konsolosluklar vasıtasıyla da başvurularını yapabilirler.
Doğum Yardımı Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın web sitesinden temin edilebilecek olan Doğum Yardımı Başvuru Formu doldurulurken;
- Başvuru sahibinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası,
- Doğum yapan kişinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası,
- Yeni doğan çocuğun T.C. kimlik numarası,
- Eğer varsa diğer çocukların T.C. kimlik numaraları,
- Anne ya da baba kamu işçisi ise bu bilginin de formda muhakkak belirtilmesi,
- Başvuruyu yapan kişinin iletişim bilgileri,
- Formun doldurulma tarihi ve
- Başvuruyu yapanın imzası formun altına atılmalıdır.
Form eksiksiz doldurulmalıdır. İmzasız formlar işleme alınmamaktadır.
Doğum Parası Ne Zaman Yatar? Nasıl Alınır?Doğum yardım parası başvurusu yapıldıktan sonra PTT hesabına yalnızca doğum yapan anne adına yatmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu ödemeleri yılın birinci, dördüncü, yedinci ve dokuzuncu aylarının başında üçer aylık periyotlarla yapmaktadır. PTT para yattığı zaman hak sahiplerine SMS ile bilgilendirme yapmaktadır.
Doğum Yardımı SorgulamaPTT hesabına doğum yardım parasının yatırılıp yatırılmadığı Alo PTT çağrı merkezinden sorgulanabilmektedir. Üç aydan fazla bir sürede doğum parası yardımı hesaba yatmamış ise bağlı bulunulan Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğüne, Alo 144 Sosyal Yardım hattı veya Alo 183 Sosyal Destek hattından
doğum yardım parası sorgulama yapılabilmekte, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alınabilmektedir.