Cloud Sunucu ve VPS Sunucu Aynı mı? Aralarındaki Farklar Neler? Hangisi Daha İyi?

Günümüzde artık sanallaştırma ve bulut teknolojileri hepimizin adından sıklıkla duymaya başladığımız teknolojiler arasında geliyor. Peki sanallaştırma ve bulut aynı şey demek mi? VPS ve Cloud aynı şey mi? İkisini birbirinden ayıran özellikler neler? Hangisi daha iyi? Hangisi daha güvenilir?

Cloud Sunucu ve VPS Sunucu Aynı mı? Aralarındaki Farklar Neler? Hangisi Daha İyi?
Yayın Tarihi: 13.01.2019 22:38:00

 VPS sunucu (Virtual Private Server) bir fiziksel sunucu içerisinde, farklı sanallaştırılma araçları kullanılarak oluşturulmuş sanal sunuculardır. VPS sunucular, ana sunucuya bağlı olarak aynı işletim sistemi, RAM ve Disk üzerinden servis sağlar.

VPS sunucular, ana makineye bağlı olarak çalışır ve RAM, işlemci gibi donanımlar yazılımsal olarak paylaştırılır. VPS sunucu hizmetinizin barındırıldığı ana makine üzerinde RAM ya da işletim sisteminde bir sorun olduğunda bundan tüm VPS sunucu hizmetleri etkilenir.

Cloud Sunucuları VPS’ten Üstün Kılan Özellikler
VPS sunucu, cloud sunucu servislerine göre daha eski bir teknolojidir. VPS, Cloud Sunucuların atasıdır destek çok da yanlış olmaz. Günümüzde artık daha esnek kaynaklara sahip, yüksek performans ve verimlilik sunan bulut sunucular tercih edilmektedir.
VPS server ile cloud server arasındaki farkları şekilde sıralayabiliriz;
  • VPS sunucular, servis verdikleri fiziksel ana makinelerin RAM ve işlemcisini kullanırlar. Ana makinedeki RAM ve işlemcilerde bir sorun olduğunda tüm VPS’ler bundan etkilenir. Bulut sunucularda ise tüm kaynaklar size özel olarak verilir. Ana sunucuda ya da aynı makinede bulunan diğer bulut sunucu servislerinde oluşacak bir teknik sorun ya da yazılımsal bir hata sizin sunucunuzu kesinlikle etkilemez. Cloud sunucu teknolojisi ile oluşturulan sunucular birbirinden tamamen bağımsız çalışır.
  • VPS server satın aldığınızda ve ileride kaynak ihtiyaçlarınız arttığında yeni bir makineye geçiş yapmanız gerekmektedir. Ancak cloud sunucular “Cluster Mimarisine” sahip sunucu alt yapısı ile çalışır ve kaynak ihtiyaçlarınıza göre disk ya da RAM’leri arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Bu özellik size çok daha uygun maliyetler ile en verimli performansı sunar.
  • Ana makinede yapılacak bakım çalışmaları ya da güncellemelerde VPS sunucu hizmetinizin kapatılması gerekir. Bulut sunucular bu tür çalışmalardan etkilenmez.
  • Cloud sunucularda network alt yapısı farklı olduğundan, ana makineye bağlı bir cloud sunucuya dışarıdan gelecek saldırılardan etkilenmez. VPS server hizmetinde ise ana sunucuya gelen saldırılar tüm VPS hizmetlerini etkiler.
Bulut sunucuların avantajını kısaca özetlemek gerekirse; Cloud sunucu günümüzün ve hatta geleceğin teknolojisidir. Birden fazla sunucunun koordineli olarak çalıştığı Cloud teknolojisinde mevcut yük dengelenir. Yani websiteniz ya da uygulamalarınız ne kadar kaynağa ihtiyaç duyuyorsa o kadarını kullanırsınız. Bu bağlamda sadece kullandığınız kadarını ödeyerek bilgi teknolojileri maliyetinizi düşürürsünüz. Bununla birlikte ziyaretçi sayınız arttığında ve sunucu kaynaklarınız yetmediğinde, yeni bir donanıma/sunucuya geçmek yerine mevcut sunucunuza ilave RAM, CPU veya depolama alanını kolaylıkla ekleyebilir/ekletebilirsiniz.
Siz de işlemenizin verilerini işlemek, web sitesini yayınlamak ya da bireysel web projelerinizin server ihtiyaçlarını daha yüksek performans ve ekonomik çözümler sunan Cloud Sunucu servislerini tercih edebilirsiniz.
 
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR